Skip to content

Radu Pandele a creat cel mai mare mural din Arad sub forma unei piese de teatru: „Mi-am facut un tatuaj cu numele orasului Arad pentru ca mi-am reamintit ce norocos sunt ca am crescut acolo, cati oameni splendizi sunt acolo.”

Nascut la Bucuresti, dar crescut la Arad, artistul Radu Pandele a fost invitat de Asociatia Citizenit sa aduca un omagiu orasului in care si-a descoperit pasiunea pentru graffiti. Astfel a aparut cel mai mare mural din Arad de pana acum, de aproximativ 16 metri inaltime si 12 metri latime.

Muralul poate fi vazut in imaginile de mai jos si in Gradina de Vara a Cinematografului Arta din Arad, fiind realizat intre 18 august si 28 august si inaugurat pe 30 august printr-un eveniment in aer liber, desfasurat in prezenta artistului.

Pe langa o discutie cu Radu Pandele despre parcursul sau artistic si fenomenul artei murale din Romania, evenimentul de inaugurare a fost completat de proiectia documentarului „Mur Murs” lansat in 1981 in regia Agnès Varda. Filmul este o calatorie pe strazile din Los Angeles, California prin care Varda documenteaza picturile murale care reflecta diferite comunitati, culturi si personaje ale orasului. Este un studiu asupra comunitatilor si in acelasi timp o dovada a diversitatii si a necesitatii artei in spatiul public. Mai jos puteti urmari trailerul, filmul poate fi urmarit pe platforma MUBI.

Muralul este o parte din proiectul „Interventii la Intersectii: arta, comunitate si spatii” realizat de Asociatia Citizenit care isi propune sa sustina implementarea si promovarea interventiilor culturale si a modelelor de bune practici in valorificarea peisajului cultural. Proiectul este co-finantat de AFCN si Centrul Municipal de Cultura Arad si va mai include si un atelier de arta urbana, un traseu al mai multor spatii culturale valorificate prin proiectii de film, expozitii, concerte si dialoguri menite sa educe si sa incurajeze comunitatea locala.

Pentru a intelege conceptul din spatele muralului spectaculos de la Arad, Urban.ro a stat de vorba cu Radu Pandele despre mesajul graffiti-urilor sale, impactul pe care l-a avut orasul in evolutia sa si colectia de tatuaje pe care o imbogateste constant.

Radu Pandele si-a descoperit de timpuriu pasiunea pentru arta vizuala pe care a aprofundat-o cu studii superioare la Bucuresti, Cluj-Napoca si Grenoble (Franta). Activeaza ca graffer din 2007, iar din 2015 ca muralist, fiind si membru al echipei Sweet Damage. Lucrarile sale pot fi gasite in toate orasele mari din România, cat si prin Europa.

Care este conceptul pentru muralul din Gradina de Vara pe care tocmai l-ai finalizat?

E o compozitie grafica, decorativa, care incearca sa redea atmosfera unei nopti in parc, un fel de piesa de teatru. Cred ca poate fi interpretata in multiple moduri, incerc mereu sa creez imagini care transmit anumite stari.

Ce te-a inspirat? Ce mesaj ai vrea sa inteleaga oamenii cand se uita la el?

Ma simt profund inspirat de estetica digitala, de culorile pe care eu le numesc „culori spectrale”. Astfel, compozitia e inspirata de sistemul de culori spectrale, de reflectoarele care ar trebui sa se plimbe, de patratelele Photoshopului. Nu cred ca am un mesaj prestabilit pentru oameni, pur si simplu am combinat o estetica traditionala, clasica, cu o zona foarte fresh, proaspata.

Este cel mai mare mural realizat in Arad pana acum. Stiu ca ai copilarit in Arad, ce relatie ai cu orasul? Iti imaginai cand erai mic ca o sa treci pe strada si o sa iti vezi lucrarile pe pereti?

In Arad am inceput sa pictez, in Arad m-am indragostit de graffiti, de comunitate, sunt hiper-fericit ca am crescut acolo si nu in Bucuresti. Imi imaginam ca o sa am tipul acesta de lucrari publice, ba chiar imi imaginez ca vor fi mai multe in Arad. Mi-ar fi placut sa existe tipul acesta de lucrari publice in Arad cand cresteam si eram foarte infometat si insetat de informatie picturala. Sincer, nu prea aveam de unde sa o primesc in realitate, nefiltrata si neintermediata de ecrane. In cea mai mare parte, internetul m-a facut sa descopar graffitiurile mai mult, sa devin obsedat de arta.

Am observat pe Instagram ca imediat ce ai terminat muralul, ti-ai facut un tatuaj. Ai cumva o traditie in acest sens?

Nu am neaparat o traditie. Dar sunt, de fapt, colectionar de tatuaje. Colectionez direct pe mine lucrarile unor artisti de care mi-e drag sau schite facute de mine, transpuse de artisti dragi. In cazul de fata, mi-am facut un tatuaj cu numele orasului Arad pentru ca mi-am reamintit ce norocos sunt ca am crescut in spatiul ala, cati oameni splendizi sunt acolo, suntem norocosi ca avem Aradul asa cum e. 

Ce sfaturi ai da unui tanar care vrea sa-ti calce pe urme si cum sa-si gaseasca ambitia de a continua mereu, indiferent de cate greutati intampina??

Singurul meu sfat pe care pot sa-l dau tinerilor si oamenilor in general, de orice varsta, este sa „devina schimbarea pe care o vor ei in lume”.

Citește în continuare