Zilele Muzeului Taranului incep pe 9 septembrie. Urmeaza zece zile de expozitii, targuri, ateliere, lansari de carte, filme si concerte
Cea de a noua editie a Zilelor Muzeului Taranului urmeaza sa aiba loc in perioada 9 – 19 septembrie 2021, iar organizatorii au pregatit expozitii noi, targ de icoane si targ cu mesteri, ateliere de creativitate, lansari de carte, concerte si multe filme.
In prima zi a evenimentului, Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu MNTR, verniseaza joi, 9 septembrie, ora 17.00, la Sala Acvariu, expozitia Fragmente si zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcaș, dedicata fondatorului Muzeului de la Sosea.
Tot in zona de expozitie, de miercuri, 15 septembrie, la Sala Tancred Banateanu, publicul este asteptat la vernisajul expozitiei Oas, a fotografului satmarean Remus Tiplea, care documenteaza de cativa ani nunta din Tara Oasului. Expozitia de fotografie prezinta imagini extrase din proiectul dedicat nuntii si intitulat „Nunta nuntii”, un proiect amplu derulat pe parcursul unui deceniu, punctand atat elementele de ritual care s-au mai pastrat din ceremonialul nuntii traditionale, cat si transformarile survenite de-a lungul timpului.
De asemenea, de joi, 16 septembrie, vizitatorii muzeului sunt asteptati la alte doua vernisaje: expozitia O lume intr-un recensamant, o expozitie care propune o incursiune in familia si gospodaria rurala din Tara Romaneasca a secolului al XIX-lea si expozitia Burticala.G.Ion.Leu.Dolj., la Sala Irina Nicolau, care este o propunere de redescoperire a unui pictor naiv si implicit a lumii rurale pe care acesta a incercat sa o faca cunoscuta.
Targul iconarilor si al mesterilor cruceri va avea loc, in acest an, in perioada 10 – 12 septembrie.
La targ veti putea descoperi praznicare, sfinti protectori, heruvimi, Crucea in variante inchipuite si zugravite pe icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. De asemenea, cei mici sunt asteptati, in toate cele trei zile ale targului, la ateliere de incrustatii in lemn sau de pictura pe sticla sau lemn.
Pentru pasionatii de film, in cinema va rula cu ocazia Zilelor Muzeului productia documentara maghiara „Three Dances/ Trei Dansuri” (1h15’) in zilele de 10 si 14 septembrie, de la ora 19.00, iar pe 15 septembrie, de la ora 20.00, filmul Darclée, turnat in 1960, in regia lui Mihai Iacob, dupa un scenariu scris de Constantin Carjan si Ionel Hristes. Rolul omonim este jucat de actrita Silvia Popovici, ariile sopranei fiind sustinute de Arta Florescu.
Vineri, 17 septembrie, de la ora 19.00, va avea loc, in curtea interioara, concertul „Caliu si Taraful Haidouks”, in care vor fi ascultate mai multe melodii traditionale in versiunea originara, culese de George Enescu de la lautari.
Pentru adolescenti, continua proiectul „De la Tilinca la opinca. DictionAR pe sarite”, acest dictionar etnologic multimedia care isi propune sa repuna in uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralitatii” – un patrimoniu valoros ce se pierde treptat. Timp de mai multe luni, 22 de noi termeni ai dictionarului etnologic au fost definiti si transpusi in animatii 2D si 3D. Din 17 septembrie, publicul larg este invitat sa-i descopere in cadrul unor instalatii interactive si participative de tip „pop-up museum” concepute special pentru publicul (foarte) tanar, avand un dublu rol: pe de o parte, acela de a crea punti intre universul rural si imaginarul urban contemporan; pe de alta parte, acela de invita participantii sa contribuie in mod activ, prin interventii creative, la intelegerea si re-interpretarea vocabularului taranesc.
In urmatorul week-end, 17 – 19 septembrie, Fundatia Kogaion 115 organizeaza Targul 100 de Traditii Romanesti, in curtea interioara, unde producatori, mesteri populari, artizani si colectionari din toate zonele tarii aduc la targ recoltele cele bune ale toamnei, comori din lazile de zestre si obiecte lucrate manual.
In ultima zi, duminica, 19 septembrie, de la ora 12.00, la Sala Media, va avea loc lansarea volumului Transhumanta barsana – capete de istorie – mocani in zona Baraganului – secolele XIV – XIX, deRazvan Ciuca si Ionela Bran.
Intregul program al Zilelor Muzeului este disponibil aici.