Astazi incepe Untold. Pe scena festivalului urca si maestrul Gheorghe Zamfir, iar Untold se alatura campaniei de creare a Academiei Internationale de Nai Gheorghe Zamfir.
O prezenta cel putin spectaculoasa in programul festivalului Untold este naistul Gheorghe Zamfir, in varsta de 80 de ani, care va sustine un concert vineri, de la ora 22.30. Artistul este o legenda vie cu peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic.
„O legenda a muzicii, cu peste 185 de albume compuse, vandute in 120 de milioane de exemplare, Gheorghe Zamfir are in palmares compozitii recompensate cu 100 de discuri de aur si de platina, premii si distinctii obtinute la nivel mondial. Este primul artist roman care a castigat doua discuri de aur in SUA si care a cantat in timpul mesei private a unui Papa (Ioan Paul al II-lea, in 1988). Intitulat Regele Naiului, Gheorghe Zamfir a colaborat cu muzicieni de top: Andrea Bocelli, Ennio Morricone, André Rieu, Richard Clayderman si multi altii”, au mentionat printr-un comunicat de presa organizatorii Untold.
Gheorghe Zamfir a compus temele din coloanele sonore ale filmelor „Once Upon A Time in America” si „The Tall Blonde Man with One Black Shoe”, Tarantino folosind interpretarea piesei „Lonely Shepherd” in coloana sonora a peliculei „Kill Bill”.
Mai mult decat participarea ca artist pe scena Untold, festivalul ii sustine artistului si ideea de a pune bazele primei Academii Internationale de Nai Gheorghe Zamfir. „Doritorii pot cumpara caramizi virtuale din viitoarea cladire a Academiei Internationale de Nai Gheorghe Zamfir de pe platforma clapart.com. Cei care le vor achizitiona isi vor vedea numele in calitate de fondatori ‘plutind’ in zona Amfiteatrului Academiei cu ajutorul tehnologiei AR”, mentioneaza organizatorii.
Proiectul este coordonat de arhitectul Francesca di Palo si colegii ei si va cuprinde sali de clasa, camine pentru studentii bursieri, sala de concerte cu scena, muzeul naiului, biblioteca, spatii de birouri, salade sedinte si restaurant / bistro. Structura va avea o zona de amfiteatru, turnuri cu intrare dedicata si lift panoramic, un spatiu de tip cochilie – un mic amfiteatru si auditoriul.
„Proiectul pleaca de la ideea crearii unui centru cultural multifunctional, pentru placerea, productia artistica si raspandirea artei, intr-un mod specific dedicat muzicii”, explica initiativa website-ul dedicat proiectului. Mai mult, maestrul Gheorghe Zamfir, fiind un iubitor de natura, implicat in numeroase campanii ecologiste, si-a dorit ca Academia care ii poarta numele sa aibe implementate o multitudine de solutii din zona conservarii energetice transformand-o astfel intr-o veritabila“green building.”