Skip to content

20 de ani de la tragedia 9/11. 8 filme si documentare de urmarit despre cea mai mare lovitura primita de SUA in istoria recenta

Anul acesta se implinesc 20 de ani de la atacurile teroriste  din 11 septembrie 2001, in care au murit aproape 3.000 de oameni din 90 de tari. Patru avioane de linie au fost deturnate cu scopul lovirii unor cladiri simbol ale SUA: turnurile gemene World Trade Center din New York si Pentagonul din Washington. Trei si-au atins tintele, insa al patrulea nu, datorita curajului echipajului si calatorilor.

In locul turnurilor s-a construit un memorial, singura biserica ramasa in picioare langa cele doua turnuri are o colectie impresionanta de amintiri din acele momente (inclusiv scrisori ale copiilor pentru pompierii salvatori sau pentru alti copii care si-au pierdut parintii in timpul atentatelor), iar ultimele stiri vorbesc despre cercetari care arata o incidenta mare de imbolnaviri cu cancer pentru cei care au fost expusi la norul toxic rezultat din incendiul din acele zile.

 urban.ro a pregatit o lista cu documentarele care prezinta evenimentele din 9/11.

Cel mai asteptat si totodata criticat documentar despre evenimentele din 9/11 este cel regizat de Spike Lee pentru HBO, care a intervievat o serie de adepti ai teoriei conspiratiei.

Regizorul Spike Lee a realizat un nou montaj pentru ultimul episod al serialului sau documentar despre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, produs de HBO, care contine interviuri cu adepti ai teoriilor conspiratiei.

Ultimul episod al acestui serial TV cu o durata de opt ore – care se concentreaza pe consecintele atacurilor comise de Al-Qaida si ale pandemiei de COVID-19 asupra orasului New York – include interviuri cu membri ai unui grup care promoveazz falsa teorie potrivit careia Turnurile Gemene au fost distruse prin intermediul unei demolari controlate si nu de catre avioane deturnate.

Ultimul episod urmeaza sa fie difuzat la televiziunea americana pe 11 septembrie, data la care se vor implini 20 de ani de la atacurile teroriste din New York.

Pe HBO GO este disponibil inca din 2018 documentarul „What Happened on September 11” al producatoarei Amy Schatz, caresi-a propus sa explice evenimentele din 11 septembrie 2001 intr-o maniera potrivita pentru copii.

Tragicul eveniment din 11 septembrie este prezentat pentru a ajuta o generatie mai tanara sa afle despre atacul terorist, prezentand povestile supravietuitorilor si ale membrilor familiei, interviuri cu profesori, dar si filmari si fotografii cu impact puternic.

„Turning point: 9/11 and the war on terror” este cel mai nou documentar despre atacurile teroriste care poate fi vizionat pe Netflix.

Serialul ofera o relatare dura a atacurilor teroriste din 11 septembrie, de la inceputurile al-Qaida, din anii ‘80, la reactia Americii pe plan intern si international.

„9/11 prin ochii lui George W. Bush” este o productie National Geographic, care foloseste unghiul de abordare prin ochii unuia din personajele-cheie ale evenimentelor: presedintele George W. Bush.

La data lansarii in 2011, interviul cu Bush a fost o premiera mondiala si a revelat experienta personala a presedintelui in timpul si dupa atacurile de la 11 septembrie.

George W. Bush isi aminteste ce gandea si ce simtea in acele momente, dar si sentimentele pe care le-a avut in fata deciziilor pe care a trebuit sa le ia pentru a face fata situatiei.

O alta perspectiva asupra 9/11 este data de „Muslim in Trump’s America”, documentar disponibil gratuit pe Youtube din 2020.

Regizoarea Deeyah Khan exploreaza 9/11 si cresterea intolerantei anti-musulmane prin interviuri atat cu musulmani americani, cat si cu membri ai grupurilor extremiste. Khan surprinde un moment unic in Statele Unite, filmand inainte si in mijlocul pandemiei COVID-19, dar si in timpul protestelor lui George Floyd.

Din 2015, grupurile anti-musulmane, teoriile conspiratiei si crimele rasiste au crescut. Khan vorbeste cu o familie a unui fermier din Kansas care de 30 de ani organiza un complot anti-musulman cu bombe; filmeaza cu oameni care cred in teoriile conspiratiei si faptul ca musulmanii incearca sa preia America; dar intalneste si musulmani obisnuiti ale caror vieti au fost spulberate de violenta si intoleranta.

Din sfera lungmetrajelor, unul dintre cele mai emotionante si mai cunoscute filme despre 9/11 este “Extrem de tare si incredibil de aproape”, ecranizarea cartii lui Jonathan Safran Foer despre micutul Oscar caruia i-a murit tatal in timpul atentatelor.

Cu o distributie care ii include pe  Max von Sydow, Sandra Bullock, Tom Hanks sau Viola Davis, in regia unuia dintre cei mai prestigiosi regizori de teatru si film din Marea Britanie – Stephen Daldry, pelicula a avut doua nominalizari la Oscar (cel mai bun film si cel mai bun actor in rol secundar – von Sydow).

In America filmul a avut critici foarte dure, nu atat pentru constructia narativa sau pentru jocul actorilor, cat pentru ideea ca au exploatat tragedia din 9/11 pentru o audienta comerciala, intr-o forma mult mai melodramatica si mai superficiala decat ceea ce au simtit americanii in acele zile.

Spre deosebire de carte, filmul aduce o nota in plus copilului care e in rolul principal – are o forma speciala de autism – iar asta i-a infuriat si mai tare pe americani.

Tot in zona filmelor de fictiune fictionalizate, nu documentare, este si filmul lui Oliver Stone, “World Trade Center” lansat in 2006 a fost mai apreciat de public.

Filmul e bazat pe personaje reale din grupul de pompieri care au lucrat la salvarea vietilor celor care munceau in WTC  si e un omagiu al eroismului si sacrificiilor pe care le-au facut toate echipele care au lucrat la salvarea vietilor in acele zile.

In rolurile principale Nicolas Cage si Michael Pena, interpretinadu-i pe pompierii John McLoughlin si Will Jimeno care au si colaborat la realizarea scenariului si apar cateva clipe intr-o secventa finala, ca extras in film.

Americanilor le-a placut mai mult acest film, iar oficialitatile au rasuflat usurate ca Oliver Stone – care e cunoscut pentru interesul lui de a dezvalui ce e in spatele unor conspiratii din cultura politica (“Platoon”, “Nascut pe 4 iulie”, “Nixon”, “JFK”) – a ramas doar la povestea pompierilor care au fost la randul lor salvati dintre daramaturi.

Unul dintre putinele filme care au impacat si gusturile americanilor de rand dar si pe cele ale criticilor a fost facut de o femeie. “Zero Dark Thirty” (2012) in regia lui Kathryn Bigelow urmareste in detaliu cursa pentru omorarea lui Osama Bin Laden.

Filmul spune povestea unei agente CIA specializata in interpretarea datelor care l-a localizat pe Osama bin Laden, Maya – interpretata de Jessica Chastain si a avut 5 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita si cel mai bun scenariu.

Pelicula e la limita dintre fictiune si realitate pentru ca CIA a controlat indeaproape partea de informatii din interiorul anchetei reale si a precizat ca Maya e un personaj fictiv, dar contine cateva inregistrari (sunet) reale cu informatori care au ajutat la localizarea lui Obama Bin Laden.

De altfel, senatul american i-a chemat la un raport pe producatorii filmului pentru a afla cum au aflat unele informatii clasificate.

Citește în continuare