Ghid de vizitare pentru Art Safari 2021: tot ce trebuie sa stiti despre expozitii, tururi de noapte si cartelele de metrou colectionabile.
Art Safari 2021, cel mai mare festival de arta romaneasca, va avea loc intre 16 si 26 septembrie 2021 in mai multe locuri din Bucuresti si va reuni o parte din numele cunoscute ale artistilor consacrati si tineri.
Gandit sub forma unui muzeu temporar, Art Safari a ajuns la a opta editie si a numarat peste 195.000 de vizitatori pana in prezent.
Campania de promovare a editiei din 2021 a fost mai mare si mai vizibila decat orice alta campanie dedicata unui eveniment dedicat artei contemporane, avand bannere, postere si panouri publicitare pe cladirile din centrul capitalei, pe Facebook, pe Instagram sau in pasajul din Piata Universitatii din Bucuresti. Printre acestea s-a numarat si afisele expozitiilor principale care au fost imprimate pe autobuzele bucurestene.
Printre ele se numara „Arta calatoreste”, o campanie menita sa educe publicul din Bucuresti si sa il convinga sa viziteze pavilioanele Art Safari din acest an. Mai exact, 10 linii de autobuze care strabat capitala de la nord la sud si la est la vest au fost colantate cu reproduceri ale catorva dintre cele mai importante opere din cadrul expozitiilor. Este vorba despre autobuzele 335, 135, 783, 138, 282, 104, 182, 330 si 136.
Initiativa se alatura muzeelor de la metrou si din aeroportul Henri Coanda despre care puteti citi mai jos.
Un alt proiect este „Cartele de colectie”, prima colectie de arta pe cartele de metrou din Romania.
Acestea vor putea fi achizitionate din 13 septembrie si au in portofoliu o serie de reproduceri de arta in miniatura, structurate pe 6 capitole: Samuel Mutzner, Constantin Piliuta, Pictorite din Romania, Capodopere si Petrascu. Pe langa aceste 6 serii exista si o seria speciala, denumita Bucuresti.
Cele 6 colectii de cartele de metrou contin cate 10 cartele numerotate de la 1 la 10, imprimate cu opere de arta diferite. Seria specialaeste unica serie cu doar 4 opere de arta. Campania vizeaza exclusiv cartelele de doua calatorii, tirajul seriilor fiind diferit si limitat.
In plus, fiecare serie de 10 cartele colectionata poate aduce calatorilor o vizita gratuita la Art Safari.
Editia din acest an se desfasoara in doua sedii: Palatul Dacia – Romania si Arcub Gabroveni. Ambele se afla pe strada Lipscani iar intrarea se face pe baza aceluiasi bilet.
Printre experientele oferite de Art Safari se numara tururile digitale – vizite cu ghid care se desfasoara in timp real si vizite virtuale care ofera acces oricand va permite programul. Tururile ghidate live in mediul digital vor fi realizate de Marius Manole pe 17, 18 si 19 septembrie si Horia-Roman Patapievici pe 24 septembrie.
Vizitele fizice sunt disponibile de luni pana duminica, de la 12:00 la 21:00, ultima intrare fiind la 20:30 (accesul pentru cei care intra la ultima ora va fi permis pana la 21:30). Pentru cei care doresc sa ia parte la tururile de noapte, acestea vor fi organizate de miercuri pana duminica de la orele 22:00 la 01:00, cu intrare intre 22:00 si 22:15. Fiecare dintre tururile de noapte ii va avea ca invitati special pe membrii trupei Toulouse Lautrec si vor fi conduse de curatori, ghizi sau organizatori.
Ca in fiecare an, pentru copii exista programul educational Art Safari Kids – arta pe intelesul tururor – in care copiii isi dezvolta creativitatea participand la ateliere de arta si tururi ghidate.
Cele doua sedii vor gazdui 4 pavilioane expozitionale: Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet (curator Rodica Marian), Constantin Piliuta. Culoare de zenit (curator Calin Stegerean), Superheroes / Antiheroes. Tendinte in arta contemporana romaneasca (curatoare Raluca Ilaria Demetrescu) si Seductie si triumf in arta. Femei-artist in Romania (curator Elena Olariu, echipa curatoriala: Angelica Iacob, Ana Maria Maciuca-Pufu, Cristina Ionita-Maciuca si Liana Ivan-Ghilia) realizat in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti.
Pavilionul muzeal Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet va fi un parcurs expozitional in opera celui care a ilustrat directiile artistice ale unei epoci aflate intr-un proces de reinnoire: Samuel Mützner. Va prezenta impactul creatiei sale in raport cu Impresionismul si Neoimpresionismul european din etapa Giverny, anii petrecuti alaturi de Claude Monet care au fost decisivi in evolutia sa artistic. Veti vedea si panze din calatoriile pictorului in jurul lumii, Japonia fiind fascinatia culturala a momentului respectiv dar si marturii ale unor traditii autohtone si privesti de la Balcic.
Expozitia „Seductie si triumf in arta. Femei-artist in Romania„, realizata in parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucuresti, va prezenta o serie importanta de lucrari din creatia multor artiste din Romania ce au studiat la München si Paris, apoi au expus in Romania dar si in Franta, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate in miscarile artistice moderne si de avangarda. O parte dintre ele si-au continuat activitatea si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, intr-un nou si dificil context politic si ideologic.
Pavilionul dedicat expozitiei Superheroes/Antiheroes – Tendinte in arta contemporana romaneasca exploreaza rolul comunitatilor creative din Romania si diversele modalitati actuale de expresie vizuala, de la desen la tesatura, instalatie sau ceramica. In acest caz, „supereroul” este o metafora a artistului si capacitatii sale de a explora, problematiza si critica societatea contemporana.
Pe langa toate acestea, va exista si o expozitie colaterala „Ecaterina Vrana – UnSeen” la Muzeul Nicolae Minovici, al carei curator este Felicia Raetzky.
Biletele pot fi achizionate de aici, o intrare costa 60 RON in timp ce un abonament VIP care ofera acces nelimitat costa 250 RON.