Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 24-26 septembrie: ArtSafari, Noaptea Alba a Filmului Romanesc, concert LP si festivalul Undercloud

Pana in data de 17 octombrie, de la Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor. Despre Calea Victoriei sau plimbarile la Sosea, precum si locurile unde puteti degusta bunatati in timpul plimbarii, urban.ro a scris Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei.

Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, ca urmare a cresterii ratei de incidenta cumulate la peste 3/1000 de locuitori, anunta Ministerul Culturii.

Editia a 12-a a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc pe 24 septembrie 2021, in peste 10 locuri din Bucuresti si Cluj-Napoca.

In Capitala, filmele vor rula, printre altele, la Cinema Elvire Popesco (interior si in aer liber), Cinema Muzeul Taranului, Amfiteatru TNB, Gradina cu filme CREART, Unteatru – Open Air, Deschis Gastropub, J’ai Bistrot, Cinema sub clar de luna (Gradina Muzeului National al Literaturii Romane), Gradina Alhambra, Mercato Kultur, Hollywood Multiplex. Programul complet al filmelor este disponibil aici.

“Cautatorul de vant”, “Marfa si banii”, “Romania salbatica” si “Petrov’s Flu” sunt filmele care pot fi vazute in acest weekend la Cinema sub clar de luna.

Proiectul „Cinema sub clar de luna“ a revenit la Bucuresti, de aceasta data in Gradina Muzeului National al Literaturii Romane (str. Nicolae Cretulescu, nr. 8), in zona Piata Romana/ Calea Victoriei, din 3 septembrie pana in 17 octombrie, incepand cu ora 20.00.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada filmele intens dezbatute si premiate la marile festivaluri,  productiile care au deschis si inchis oficial TIFF 2021, cele recompensate cu Premiul Publicului si cateva dintre cele mai asteptate premiere romanesti.

UNDERCLOUD – Festivalul de Teatru Independent se va desfasura in perioada 24-30 septembrie 2021 la Muzeul National al Taranului Roman si in Gradina Muzeului „Grigore Antipa”. 

In programul editiei din acest an vor fi prezenti atat actori cunoscuti, precum Maia Morgenstern, Florin Piersic jr, Marian Ralea, Rodica Mandache, Marius Bodochi, István Téglás, Alina Berzunteanu, Antoaneta Cojocaru, Richard Bovnoczki cat si actori tineri care abia asteapta sa se arate spectatorilor.

Atelierele de teatru pentru copii si adolescenti sunt conduse de Alma Lascu, o actrita cu experienta pedagogica care face performanta in domeniu. Pentru prima data, Undercloud gazduieste un atelier de yoga-teatru dedicat exclusiv profesionistilor din domeniu si este sustinut de actrita Dana Rusu. Detalii despre program si bilete, aici.

Parcul Natural Vacaresti devine o scena pentru un grup de muzicieni si performeri pentru o luna.

O comunitate artistica coagulata in jurul colectivului TechnoFields, initiat de coregrafa Andreea David, isi asteapta publicul timp o luna in Parcul Natural Vacaresti, pentru o serie de interventii culturale si dezbateri pe teme post si trans umaniste, pornind de la ideea hibridizarii umanului cu tehnologia si natura.

Evenimentul se intituleaza BECOMING LANDSCAPE si se va desfasura in perioada 24 septembrie – 16 octombrie 2021, in Parcul National Vacaresti.

Duminica urca pe scena la Arenele Romane celebra artista LP.

Urmatoarea intalnire cu publicul din Romania a celebrei artiste LP va avea loc pe data de 26 septembrie 2021, dupa ce concertul acesteia a fost amandat de doua ori. In deschidere va canta Moonlight Breakfast, una dintre cele mai indragite trupe romanesti care a reusit sa se impuna si pe scena internationala.

Hit-urile „Lost On You”, „Muddy Waters” si „When We’re High” vor putea fi ascultate live din nou vara viitoare, in cadrul celui de-al patrulea concert sustinut de LP in Romania.

Laura Pergolizzi (LP) a avut un succes rasunator cu hit-ul „Lost on you”, care a facut inconjurul lumii si a propulsat-o in topurile celor mai difuzati artisti in peste 17 tari, primind discul de platina in Rusia, Franta sau Polonia.

Biletele pentru eveniment incep de la 149 lei si sunt inca disponibile aici, cele achizitionate pentru concertul din 2020 fiind inca valabile. Accesul la concert se va face doar pentru persoanele vaccinate, care au trecut prin boala sau care au un test negativ PCR, pe baza noului Certificat Verde Electronic.

S-a deschis expozitia „Corneliu Baba – Atelier”, care recreeaza atmosfera din atelierul lui. O pagina din jurnalul pictorului care a fost arestat si inchis de comunisti, fiind premiat ulterior de ei si numit „Artistul poporului”.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie 2021 si va prezenta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba. 

Tema atelierului de creatie a fost aleasa pentru a ilustra procesul elaborarii unei opere de arta care presupune, deseori, multa munca, contemplare, apelul la alti mari maestri, stapanirea tehnicilor si o latura experimentala.

Ghid de vizitare pentru Art Safari 2021: tot ce trebuie sa stii despre expozitii, tururi de noapte si cartelele de metrou colectionabile.

Art Safari 2021, cel mai mare festival de arta romaneasca, va avea loc intre 16 si 26 septembrie 2021 in mai multe locuri din Bucuresti si va reuni o parte din numele cunoscute ale artistilor consacrati si tineri.

Editia din acest an se desfasoara in doua sedii: Palatul Dacia – Romania si Arcub Gabroveni. Ambele se afla pe strada Lipscani iar intrarea se face pe baza aceluiasi bilet.

In Aeroportul Otopeni a fost deschis un muzeu de arta romaneasca. Prima expozitie va putea fi vizitata pana pe 30 septembrie 2021.

In zona de imbarcare a Aeroportului International Henri Coanda Bucuresti a fost deschis Art Safari Airport Museum, un muzeu de arta contemporana romaneasca organizat de Art Safari si Compantia Nationala Aeroporturi Bucuresti.

Si la metrou exista acum arta, tot prin initiativa Art Safari. Trenurile de metrou de pe magistralele 1 si 3 vor avea incluse expozitia “Arta cucereste Bucurestiul!” Vor fi expuse reproduceri dupa Piliuta, Cecilia Cutescu-Stork sau Victor Fota.

Reproduceri ale unor opere importante din colectii private si din muzee vor putea fi admirate, din 1 iunie, de cei care calatoresc cu metroul in expozitia „Muzeul din Metrou”, organizata de Art Safari si Metrorex.

O parte dintre operele de referinta ale artei romanesti devin accesibile in spatii cotidiene pentru trei luni de zile. „Muzeul din Metrou” va circula pe magistralele 1 si 3 si va prezenta reproduceri dupa lucrari reprezentative ale artistilor romani, insotite de texte informative. Printre artistii care vor putea fi admirati in cadrul muzeului temporar mobil de la metrou „Arta cucereste Bucurestiul” se afla Samuel Mutzner, discipol al celebrului Claude Monet si deschizator al drumului catre lumina si culoare in pictura romaneasca, Constantin Piliuta, iubit de colectionari si maestru al simplitatii si armoniei paletei in tablourile sale cu subiect floral, femei-artist prea putin cunoscute precum Magdalena Radulescu, Merica Ramniceanu, Cecilia Cutescu – Storck, precum si lucrarile artistilor contemporani Irina Dragomir sau Victor Fota, unde/ in care calatorul devine supererou al realitatii zilnice.

Sezonul expozitional de primavara MNAC 2021 va mai fi deschis pentru public la Palatul Parlamentului pana pe 26 septembrie 2021. Cele cinci expozitii cuprind lucrari de Ciprian Muresan, proiectul „Laborator artistic de carantina” pornit de studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei in timpul pandemiei, Vioara Bara, Ana Adam si 35 de artisti si perfomeri romani sunt expusi la etajul al treilea in „Simti – Aluneci – Canti. De la o scena la alta”. Curatorul este Kilobase Bucharest.

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Costul unui bilet este de 20 lei, poate fi achizitionat atat la intrarea in muzeu cat si online aici.

Doua muzee din Bucuresti premiate pentru design si calitatea informationala: Muzeul Literaturii Romane si Casa Anton Pann. Premiul European Museum Award a fost acordat pentru prima data unui muzeu romanesc.

Pentru premiul DASA Award, care onoreaza excelenta in oportunitatea de invatare oferita de muzee, evidentiindu-le pe acelea dedicate educatiei si informarii in moduri inovative, conform informatiilor aparute in revista Zeppelin, au fost desemnati trei finalisti: Rembrandt House Museum din Amsterdam – Olanda, Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti – Romania si  Stapferhaus din Lenzburg – Elvetia.

Criteriul de baza al acestei distinctii e cel educational, fiind vizate calitatea naratiunilor si creativitatea designului expozitional si a programelor educative. „Colectiile acestui muzeu includ 350.000 de manuscrise, carti, fotografii si opere din ultimele 6 secole. Hologramele, tabletele si instalatiile interactive te ghideaza prin literatura romana a acestor sute de ani, intr-o modalitate moderna. Juriul a apreciat ca acest muzeu este un model in ceea ce priveste relevanta sociala si realizarea scenografica. Demonstreaza o cautare a programelor educationale care sa deschidă lumea literaturii catre vizitatori, functionand ca un vehicul pentru teme sociale majore. Este vorba despre Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, Romania”, noteaza publicatia Zeppelin.

Chiar daca toamna pare ca si-a intrat in drepturi, urban.ro a pregatit o lista cu gelateriile din oras, care ofera sortimente pentru toate gusturile, inclusiv inghetata vegana si fara gluten.

Citește în continuare