Stella Vita este prima locuinta mobila care functioneaza numai cu energie solara. Intr-o zi insorita se poate deplasa pana la 730 de km.
Prima locuinta mobila alimentata prin energie solara se numeste Stella Vita si a fost proiectata de Solar Team Eindhoven, un grup de 22 de studenti ai Universitatii de Tehnologie din Eindhoven. Ei o numesc o „casa pe roti” auto-sustenabila care are o zona de gatit si frigider, ambele alimentate cu energie solara, o canapea, toaleta si o camera spatioasa cu un pat pentru doi adulti.
Locuinta mobila a fost gandita pentru a avea panouri solare pe acoperis, astfel vehiculul genereaza suficienta tehnologie pentru calatorit, cat si pentru utilitatile zilnice, precum gatitul, alimentarea cu energie electrica a aparatului de cafea sau a sistemului de incalzire a apei pentru dus.
Echipa de studenti s-a gandit la aceasta varianta pentru a atrage un semnal de alarma catre populatie pentru a fi mai atenti la consumul zilnic de energie.
Vehiculul poate fi folosit si pentru iesiri in natura deoarece ofera atat un mediu de locuit, cat si un mediu de lucru prin simpla folosire a energiei solare. Panourile de mari dimensuni de pe acoperis capteaza suficienta energie pentru a alimenta laptopurile, televizorul si telefoanele membrilor unei familii in timp ce acestia calatoresc dintr-un punct in altul, proprietarul vehiculului fiind cel care decide cum ar trebui sa foloseasca energia acumulata de panouri. Tot sistemul electric include si un panou de informare asupra energiei disponibile si optiunile de folosire ale acesteia cand este redusa.
Vehiculul alimentat cu energie de la soare poate circula pana la 730 de km fara incarcare si fara a afecta mediul inconjurator.
Locuinta mobila poate calatori intr-o zi insorita pana la 730 de km, iar intr-o zi innorata poate atinge 600 de km datorita designului revolutionar care permite stocarea eficienta a energiei solare odata ce este captata. In timpul calatoriilor, panourile sunt pliate, dar cand incarca vehiculul se deschid precum o pereche de aripi, incarcand bateriile mai repede. Un ciclu intreg de incarcare dureaza pana la doua zile insorite, iar in timp ce panourile solare sunt deschise, se creeaza un spatiu de protectie, de tip terasa.
Modelul de vehicul pe energie solara poate fi viitorul calatoritului sustenabil. Pentru a testa noul tip de locuinta mobila, studentii au planuit o calatorie lunga prin care sa foloseasca numai energie solara.
Pe 19 septembrie au pornit la drum din Eindhoven, Olanda pana in Tarifa, Spania, aproape de stramtoarea Gibraltar. ”Consideram ca acesta este viitorul si ca prin astfel de initiative se poate incuraja si acceleara tranzitia la un viitor mult mai sustenabil.” spune Kjell Revenberg, liderul Solar Team Eindhoven.
Automobilul este un raspuns la criza climatica, asa cum sunt multe alte cladiri si inovatii tehnologice aparute in ultimul an. Un alt exemplu il puteti descoperi mai jos.