Skip to content

8 expozitii pe care le poti vizita in Bucuresti in luna octombrie. De la picturi la arta de tip perfomance sau fotografiile unui adolescent de 15 ani, la filme ale unor regizori premiati cu „Ursul de Aur” sau Gopo

Printre noile restrictii pandemice anuntate de autoritati, expozitiile de arta sunt printre singurele experiente culturale care vor ramane momentan deschise si care pot fi vizitate in conditii de siguranta. In majoritatea muzeelor romanesti, atmosfera este mult mai relaxata si mai lipsita de stres decat in mijlocul altor activitati culturale.

Va prezentam in continuare 8 expozitii care pot fi vizitate in Bucuresti in luna octombrie, o selectie Urban.ro destul de diversa care include de la picturi la arta de tip perfomance sau fotografiile unui adolescent de 15 ani, la filme ale unor regizori premiati cu „Ursul de Aur” sau Gopo.

Pentru majoritatea expozitiilor de mai jos, veti gasi specificata si pagina de Facebook a evenimentului unde puteti urmari mai indeaproape daca expozitia va ramane sau nu deschisa, in functie de evolutia ratei de infectare a pandemiei si a masurilor luate de autoritati.

Dumitru Gorzo isi relocheaza atelierul la Spatiul de Arta Contemporana Malmaison pana pe 9 octombrie. Lucrarile pe care le creeaza in fata publicului vor fi expuse pana pe 23 octombrie.

Dumitru Gorzo va ocupa nou-deschisele Ateliere Malmaison pentru o mare parte a lunii octombrie intr-un proiect care are 2 etape – cea de creatie si cea de expunere. 

Intre 28 septembrie si 9 octombrie, artistul isi relocheaza atelierul la SAC @ Malmaison unde poate fi vizitat pana pe 9 octombrie intre orele 15:00 si 20:00. Va crea sub conceptul „Continuous Studio” sub forma unui performance despre care spune ca „nu este un performance si nu are nimic de a face cu actionismul. Este ceea ce fac eu in cea mai mare a timpului, lucrez cu uneltele artelor vizuale si incerc sa fac tot ce e mai bun din aceasta situatie.”

A doua parte a proiectului include expozitia propriu zisa cu lucrarile create in perioada anterioara. Va fi deschisa intre 10 si 23 octombrie, de marti pana sambata de la 15:00 la 20:00.

Spatiul de Arta Contemporana Malmaison poate fi vizitat pe Calea Plevnei, nr.137C, etajul 2. Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura  „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.

Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor. 

Felix Aftene traieste si lucreaza in Iasi dar are o activitate artistica sustinuta pe scena nationala si internationala in varii medii – pictura, sculptura, pictura murala, noile media. In 1996 a absolvit ca sef de promotie Academia de Arte „George Enescu“ din Iasi, sectia Pictura murala iar in 2016 a obtinut doctoratul cu o lucrare dedicata artelor vizuale contemporane. A avut peste 30 de expozitii personale in spatii muzeale sau galerii de arta internationale din tara si Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria sau Israel. 

Expozitia poate fi vizitata intre 1 si 31 octombrie 2021 la Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei, nr. 111, de miercuri pana duminica intre 10:00 si 18:00. 

UPDATE: Expozitia lui David Stescu a fost amanata din cauza restrictiilor pandemice, au anuntat organizatorii Bucharest Photofest.

David Stescu expune proiectul fotografic „Faces of Autism” in cadrul Festivalului International Bucharest Photofest 2021.

David Stescu, un fotograf de 15 ani, diagnosticat cu tulburari din spectru autist, prezinta publicului prima expozitie offline din cadrul proiectului sau Faces of AutismEl a fost invitat sa-si prezinte fotografiile din acest proiect in cadrul Festivalului International de Fotografie Bucharest Photofest 2021.

Faces of Autism este un proiect fotografic care prezinta portrete si povesti ale copiilor, tinerilor sau adultilor cu autism, dar urmareste si explorarea multiplelor fatete ale autismului, de la persoane nonverbale pana la oameni independenti, cu existenta aproape normala. Fotografiile din acest proiect sunt deja publicate online pe retelele de socializare si pe site-ul facesofautism.ro, alaturi de povestea fiecarui copil. Fotografiile sunt facute de David, iar povestile sunt scrise de Mihai, tatal lui David.

Proiectul este in desfasurare de 2 ani, timp in care David a fotografiat 13 persoane, in 5 orase. Aceasta este prima expozitie organizata in proiect, fiind in pregatire si altele, la Cluj, Iasi si Timisoara.

Pe langa fotografiile lui David, proiectul contine si un film documentar omonim, care va prezenta povestile persoanelor din proiect, cu speranta ca impactul televiziunii si a retelelor de streaming poate ajuta si mai mult la popularizarea ideilor promovate de proiect.

Vernisajul se va desfasura sambata 2 octombrie, incepand cu ora 16, in Sala Acvariu la Muzeul Taranului Roman iar expozitia va putea fi vizitata in acelasi loc intre 1 si 10 octombrie 2021 si are intrare libera. Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

Proiectul Vitrine Imposibile este o instalatie performativa produsa de Vanner Collective, in regia Iuliei Grigoriu care va putea fi vazuta pe 2, 3, 9 si 10 octombrie in pe Calea Victoriei.

Proiectul aduce in vazul lumii „Supra Fetele”, creaturi care prind contur in spatiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, in datele de 2, 3, 9 si 10 octombrie. Vor fi 3 momente artistice de cate 15 minute ale unor fiinte improbabile: copilul nenascut, diavolul si omul fericit. Cele trei performance-uri aduc in discutie complexitatea umanitatii si goana dupa adevar si fericire.

Spectatorilor li se propune un itinerariu intre trei galerii de pe Calea Victoriei: Galeriile Galateea, Nemtoi si 1001 Arte. 

Cele trei personaje vor purta semnatura actorilor Nicoleta Hancu, Ionut Grama si Codrin Boldea. Textele din proiect sunt „Super gagiul” de Cleopatra Constantinescu la Galeria Galateea, „Cel care a inventat optiunea” de Sever Barsan la Galeria Nemtoi, „Hepinass” dupa Radu Iacoban la Galeria 1001 Arte.

Reprezentatiile vor avea loc pe 2, 3, 9 si 10 octombrie. Intrarea este libera pe baza de rezervare aici. Spectatorii sunt rugati sa prezinte un act de identitate la intrare pentru a primi o pereche de casti audio cu ajutorul carora vor urmari cele 3 performance-uri. Intrari la orele: 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 (durata tur 60 min.) Se va pleca din curtea Gradinii Bistro Green Hours. Fiecare tur are o capacitate de maxim 10 spectatori.

La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.

Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu. 

Conceptul „Based on a true story: a collective investigation” a invitat 6 artisti sa chestioneze jargonul autenticitatii si sa expuna fisurile sistemului modei. Sunt aduse in atentie supra-mediatizarea celebritatilor si utilizarea unor formate reductioniste cu capacitate de viralizare din industriile de de moda si beauty. Este pusa sub lupa si influenta modului in care sunt reprezentate femeile in media asupra psihicului colectiv dar si stereotipii ale masculinitatii.

Muzeul poate fi vizitata pana pe 14 noiembrie in Aripa E4 din Palatul Parlamentului, intrarea din Calea 13 Septembrie.

Nadia Lichtig, artista invitata la Galeria Anca Poterasu, expune alaturi de nume cunoscute ale artei contemporane si regizori romani premiati international precum Radu Jude sau Alexandru Solomon.

Pana pe 18 octombrie 2021, la Galeria Anca Poterasu puteti vizita „Image fantome”, parte a unor expozitii gemene care au avut loc si la Institutul Goethe din Bucuresti. Expozitiile exploreaza ceea ce ne este familiar, dar in acelasi timp si dificil de exprimat, un spatiu in care frica, memoria, uitarea sunt parte a istoriilor personale si culturale interdependente.

Artistii expusi sunt Nadia Lichtig, Irina Botea Bucan si Jon Dean, Larisa Crunteanu, Stoyan Dechev, Orit Ishay, Radu Jude, Iosif Király, Anton Roland Laub, Astrid Rottman, Maya Schweizer, Decebal Scriba si Alexandru Solomon. Expozitia de la Institutul Goethe se va incheia pe 30 septembrie dar la Galeria Anca Poterasu va fi deschisa pana pe 18 octombrie si va include si un program de proiectii de film care angajeaza publicul intr-o conversatie asupra conceptului „Image Fantôme”.

Dupa proiectiile „Tipografic Majuscul” (Radu Jude), veti putea urmari, intre 25 septembrie si 1 octombrie 2021 scurtmetrajul „Voices and shells” regizat de Maya Schweizer,  intre 2 octombrie si 8 octombrie lungmetrajul „Clara B” din 2006 in regia lui Alexandru Solomon si intre 9 octombrie si 17 octombrie va rula „Paper Skin” regizat de Irina Botea Bucan si Jon Dean Stone si lansat in 2017.

Galeria Anca Poterasu poate fi vizitata pe strada Popa Soare, nr.26, de luni pana vineri intre 10:00 si 18:00 iar sambata intre 12:00 si 17:00. Mai multe detalii pe pagina evenimentului.

In prima jumatate a lunii octombrie puteti vizita alte 2 expozitii deschise de la Institutul Cervantes si la Palatul Sutu din cadrul Muzeul Municipiului Bucuresti.

Pentru aceasta toamna, Institutul Cervantes din Bucuresti a pregatit o expozitie de palarii inspirate din picturi celebre spaniole si hispano-americane create de designerul roman Cosmina Nicolescu.

Cunoscuta sub numele brandului pe care l-a creat, Fandacsia, artista va expune la Cervantes intre 16 septembrie si 10 octombrie 2021. 

Cele 16 palarii imaginate de Cosmina Nicolescu au fost inspirate de lucrari create de Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo si Diego Velásquez.

Mai multe detalii veti gasi mai jos.

La Muzeul Municipiului Bucuresti veti putea vizita pana pe 17 octombrie expozitia „Corneliu Baba – Atelier” in spatiul Pinacotecii Bucuresti din Palatul Sutu, in Piata Universitatii.

Expozitia prezinta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba. 

Au fost selectate numeroase lucrari din arhiva si din colectia personala a pictorului, lucrari din toate perioadele de creatie care contribuie la trasarea demersului sau artistic. Conceptul expozitional este elaborat de Maria Muscalu Albani in colaborare cu Sectia Arta a Muzeului Municipiului Bucuresti.

Mai multe detalii despre creatia maestrului Baba veti gasi mai jos.

Citește în continuare