Povestea intalnirii dintre adevaratul James Bond si Ian Fleming, autorul cartilor cu agentul 007. Bond era un ornitolog renumit care a studiat peste 290 de specii de pasari din Caraibe.
In 1961, James Bond, un specialist in ornitologie a fost anuntat prin telefon de catre o cunostinta ca numele lui a fost preluat de scriitorul britanic Ian Fleming pentru titlul celei mai noi carti politiste. Informatia provenea dintr-un interviu pe care Fleming il acordase publicatiei Rogue in care declara ca „In realitate, chiar exista cineva cu numele James Bond dar este un ornitolog american, nu este agent secret. Am citit o carte de-a lui, iar cand eram in cautarea unui nume cat mai monoton pentru eroul noului meu roman, mi-am adus aminte de carte si am preluat numele autorului.”
Cartea la care se refera Fleming se numeste „Birds of the West Indies” si este cea mai apreciata lucrare publicata de James Bond. Aparuta in 1936, este rezultatul unui deceniu petrecut de Bond in insulele din Caraibe, incercand sa descopere si sa analizeze speciile de pasari din zona. Fleming a descoperit cartea deoarece isi avea resedinta de iarna in Goldeneye, Jamaica, in insulele Caraibe si devenise populara pentru comunitatea locala.
James Bond s-a nascut in 1900 intr-o familie instarita din Philadelphia si s-a mutat in Anglia la varsta de 14 ani dupa ce mama lui a murit iar tatal s-a recasatorit.
Dupa ce a absolvit studiile la Harrow si Cambridge, a revenit in SUA, s-a angajat mai intai ca bancher iar ulterior ca ornitolog la Academia de Stiinte Naturale din Philadelphia. Din 1920 pana in 1960, a realizat peste 100 de expeditii stiintifice in insulele din Caraibe. Obisnuia sa se imbarce pe vapoare cu aburi care transportau rom, banane, iar dupa aceea explora pe jos sau calare regiunile pe care le studia. Avea mereu la el arsenic (un insecticid pentru pasarile pe care le colectiona), un cutit si o pusca cu doua tevi.
Pana la finalul anilor ’60, Bond a colectionat peste 290 dintre 300 de specii de pasari cunoscute in Caraibe. Descoperirile sale au revolutionat cunostintele domeniului in care a activat iar rezultatele calatoriile sale sunt expuse astazi la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturala. Pe langa pasari, sunt incluse si diverse specii exotice de pesti, broaste si insecte. Dintre acestea, Bond a ajutat la popularizarea a doua specii de pasari Colobri: faimosul exemplar de Cuba care este cunoscut drept cea mai mica pasare din lume si cel cu coada bifurcata care a devenit pasarea nationala din Jamaica.
Lui Ian Fleming i-a venit ideea pentru un roman politist in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial insa a inceput sa scrie la „Casino Royale” abia pe 17 februarie 1952, finalizand prima carte pe 18 martie 1952.
In lunile care au urmat, editura Jonathan Cape a fost foarte reticenta in publicarea povestii insa Peter Fleming i-a convins sa ii ofere o sansa fratelui sau. Astfel, prima carte din seria Bond a aparut pe 13 aprilie 1953.
Inspiratia pentru aventurile lui James Bond a venit din experienta personala a lui Fleming: „Bond a fost un amestec al tuturor agentilor secreti si comandanti pe care i-am cunoscut in timpul razboiului.” Succesul primei carti i-a incurajat pe reprezentantii editurii sa il plateasca pe Fleming pentru ale 11 carti si 2 colectii de povesti scurte in care erau detaliate aventurile spionului James Bond. Ulterior, dupa decesul autorului, au fost publicate alte 2 romane: „The Man with the Golden Gun” si „Octopussy and the Living Daylights”. In total, cartile au fost vandute in peste 100 de milioane de exemplare iar franciza de filme cu 007 a devenit a sasea cea mai profitabila din toate timpurile, a creat unul dintre cele mai puternice simboluri din cultura pop si reuseste sa inspire in continuare generatii de artisti si de produse care preiau din identitatea agentului secret.
Seria James Bond nu a devenit un succes peste noapte insa popularizarea ei este creditata unui articol publicat in revista Life in care se mentiona ca este una dintre cartile preferate ale Presedintelui american John F.Kennedy.
James si Mary Bond Ian Fleming
La scurt timp dupa aparitia publicatiei, adevaratul James Bond si sotia sa, Mary, au inceput sa primeasca telefoane de la cunoscuti si necunoscuti care ii anuntau de faptul ca Fleming s-a inspirat din numele lor.
Desi ornitologului nu prea i-a pasat de romanele lui Fleming, sotia sa a fost extrem de pasionata de legatura dintre ei si i-a adresat autorului o scrisoare in care l-a acuzat de furt: „Jim a fost surprins cand a aflat din revista Rogue ca tu ai furat numele unui persoane reale pentru personajul tau ticalos.”
Raspunsul lui Fleming a venit sub forma a trei solutii pe care i le-a propus lui Mary Bond: sotul ei ar avea voie sa foloseasca numele Ian Fleming pentru orice scop isi doreste, ar putea sa descopere o noua specie oribila de pasari si sa o numeasca dupa el, ca o insulta si o razbunare si la final i-a invitat pe sotii Bond in vizita la casa lui din Goldeneye, Jamaica „pentru a vedea altarul pe care s-a nascut al doilea James Bond”.
Intalnirea dintre autorul si adevaratul James Bond s-a intamplat pe 5 februarie 1964, cu 6 luni inainte de moartea lui Fleming, la resedinta din Goldeneye unde James si Mary Bond s-au oprit in vizita.
Singura intalnire dintre James Bond si Ian Fleming
Cei doi autori s-au inteles foarte bine insa adevaratul Bond a tinut sa ii mentioneze lui Fleming ca „Nu iti citesc cartile. Sotia mea le citeste pe toate dar eu nu le citesc deloc. Si nu vreau sa te mint.”. Fleming i-a raspuns ca „E ok, te inteleg.”
La finalul vizitei, Fleming le-a facut cadou o noua editie a cartii „You Only Live Twice” pe care a semnat-o cu un autograf personalizat: „Pentru adevaratul James Bond de la hotul care i-a furat identitatea, Ian Fleming. 5 februarie 1965, o zi minunata.”
Mai multe despre casa lui Fleming puteti citi mai jos.
Dupa moartea lui Fleming a fost lansat „Goldfinger”, al treilea film din seria James Bond cu Sean Connery in rolul principal, considerat si astazi unul dintre cele mai bune din toata franciza. Productia a inclus o serie de gadgeturi de ultima generatie, inclusiv o masina Aston Martin DB-5 si fraza „shaken, not stirred” care se referea la Martini-ul preferat de agentul 007. Din acel moment, franciza a intrat in cultura pop si a devenit un fenomen mult mai larg decat cartile sau filmele produse de familia Broccoli. A stabilit un nou reper in utilizarea efectelor speciale dar si a imbinarii dintre marketing si cinematografie, filmul devenind o platforma de promovare a numeroase produse, de la bauturi alcoolice la bauturi racoritoare, carti de joc, aftershave sau lenjerie intima.
Mary Bond, sotia adevaratului Bond nu a reusit sa treaca peste legatura care l-a transformat pe sotul ei intr-o vedeta si a publicat o serie de carti in care si-a exprimat opiniile personale despre franciza creata de Fleming, mai intai in cartea „How 007 got his name” si mai apoi in „To James Bond with Love”.
James Bond a murit pe 14 februarie iar evenimentul a fost marcat printr-un necrolog publicat in toata presa, culminand cu titlul din New York Times care scria: „James Bond, Ornitolog, 89 de ani. Fleming i-a preluat numele pentru 007.”
Din seria filmelor James Bond, exista o singura referinta la ornitologul care l-a inspirat pe Fleming in alegerea numelui spionului 007: in 2002, in „Die Another Day”, Pierce Brosnan in rolul James Bond era cazat intr-un hotel din Havana si avea langa el o copie a cartii „Birds of the West Indies”, spunandu-i lui Jinx (jucata de Halle Berry) ca el este un simplu ornitolog si se afla acolo doar pentru a studia pasarile.
Mai multe despre adevaratul James Bond si povestea intalnirii cu Ian Fleming puteti citi in cartea „The Real James Bond: A True Story of Identity Theft, Avian Intrigue, and Ian Fleming” scrisa de Jim Wright care poate fi cumparata de aici.