(update) Pavilionul Romaniei la Expo Dubai 2020 are ca punct central „New Nature”. In interior exista si un bar specializat in ape minerale romanesti. Mircea Cantor nu expune niciun proiect video, asa cum comunicasera initial organizatorii.
Pe 4 octombrie urban.ro a publicat articolul de mai jos despre Pavilionul Romaniei la Expo Dubai 2020 realizat din informatiile oferte de organizatori si de Ministerul Afacerilor Externe.
S-a dovedit din comentariile cititorilor ca informatiile nu sunt exacte. Doru Frolu, unul dintre arhitectii care a facut propunerea initiala pentru conceptul Pavilionului, ne-a declarat ca nu expune Mircea Cantor, iar conceptul lor (care il includea pe Mircea Cantor) a fost respins fiind considerat prea scump.
Am solicitat opinia organizatorilor romani si iata raspunsul MAE la solicitarea Urban.ro.
6 octombrie 2020
Referitor la solicitarea dumneavoastră adresată Ministerului Afacerilor Externe, vă comunicăm următoarele:
România participă la Expo 2020 Dubai cu un pavilion național dezvoltat în jurul conceptului New Nature.
Conceptul și soluția arhitecturală au fost selectate în anul 2019, în cadrul unui Concurs internațional organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.
Proiectul ales câștigător aparține firmei de arhitectură Cumulus Architecture, avându-i ca autori principali pe Adrian Soare și Eliza Yokina.
Contextul pandemic a condus la amânarea cu un an a desfășurării expoziției, respectiv pentru perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, cu păstrarea denumirii actuale, Expo 2020 Dubai, dar și la apariția unor probleme de natură logistică privind transportul internațional al principalelor materiale de construcție și al bunurilor necesare amenajării unui pavilion expozițional nou construit.
Astfel, pentru a evita o serie de impedimente și intarzieri generate obiectiv de acest context pandemic, România a luat decizia de a schimba forma de participare, din pavilion nou construit, în închirierea unui pavilion preconstruit, în formă brută, pus la dispoziție de organizatorii Expo 2020 Dubai, cu păstrarea aceluiași concept curatorial, dar adaptat la noua configurație a clădirii. Compania declarată câștigătoare a concursului de soluții, Cumulus Architecture, a refăcut conceptul curatorial, cu păstrarea elementelor esențiale.
Materialul video al artistului Mircea Cantor a făcut parte din propunerea curatorială inițială cu titlu de exemplu pentru ilustrarea relației dintre natură și tehnologie.
La implementarea efectivă a proiectului de către echipa declarată câștigătoare în urma procedurii de achiziție publică, cu denumirea ” Servicii de creație, producție, realizare, operare, întreținere și dezasamblare conținut expozițional pentru Pavilionul României la Expo 2020 Dubai”, acest concept a fost interpretat conform unui synopsis, similar conceptual, dar diferit ca ilustrare video:
https://romaniaexpo2020.ro/concept-manifest/, al doilea clip video.
Echipa curatorială:
Arhitect principal: Adrian Soare
Manager de proiect arhitectural: Corina Nicolae
Coordonator concept expozițional: Arh. Eliza Yokina, arh. Maria Oprea.
Pentru detalii cu privire la conceptul curatorial implementat în cadrul Pavilionului României, puteți consulta pagina oficială a participării naționale la Expo 2020 Dubai: www.romaniaexpo2020.ro
Dintr-o omisiune regretabilă, organizatorii Expo nu au reactualizat informațiile, imaginile și clipurile video pe web site-ul oficial al evenimentului, deși Pavilionul României a făcut nenumărate solicitări explicite în acest sens.
Textul cum a aparut initial il gasiti mai jos.
Pavilionul Romaniei la Expo 2020 Dubai a fost inaugurat vineri, 1 octombrie 2021, in prezenta oficialitatilor, cu tema „New Nature”, care face parte din sectiunea Sustenabilitate.
Expo 2020 Dubai se desfasoara in perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022 sub motto-ul „Connecting Minds, Creating the Future” si reuneste participarea a 190 de state si organizatii internationale, fiind asteptat un flux de 25 de milioane de vizitatori, prezenti atat fizic, cat si in mediul online.
Ministerul Afacerilor Externe a explicat intr-un comunicat oficial ca prezenta tarii noastre la Expo 2020 Dubai este structurata pe trei piloni: tehnologie, mediu inconjurator si cultura, care impreuna arata relatia stransa dintre umanitate si natura.
Pavilionul Romaniei are o suprafata de cca. 1.000 mp si ilustreaza simbolic operele unor creatori romani din domeniile artistic si al cercetarii stiintifice, precum Constantin Brancusi, George Enescu, Grigore Antipa si Nicholas Georgescu-Roegen. Acesta inglobeaza si interconecteaza o serie de teme secundare: turism, apa, tehnologie si educatie, componente reprezentative pentru Romania, ilustrate intr-o noua perspectiva.
Pavilionul a fost creat de biroul de arhitectura Cumulus Architecturein urma unui concurs si ii are ca autori principali pe Eliza Yokina, Adrian Soare; c-oautori: Andrei Cumpanasoiu; colaboratori arhitectura: Yasmin Asan, Marina Pasarin, Alexandru Cetea, Ioana Aron, Maria Sava; colaboratori specialitati: ing. Mircea Paraschiv, Paul Sehlanec; curatori: Teodor Frolu, Eliza Yokina, Andrei Bortun, Adrian Soare, Beatrice Danis, Andrei Cumpanasoiu, Maria Neneciu; grafic designer: Otilia Fiastru.
Echipa Cumulus Architecture este autoarea proiectului „New Nature”. In sustinerea conceptului curatorial, proiectul arhitectural a presupus un demers ecologic, prin folosirea de materiale reciclate si reciclabile.Designul a fostcreat in linii simple si curatesi doreste a fi o declaratie pentru sustenabilitate si protectia mediului.
„Am folosit un design foarte simplu, curat, utilizand cat mai multe materiale naturale, materiale reciclabile, materiale reciclate. (…) Toate materialele utilizate in cadrul pavilionului vor intra intr-un proces de reciclare dupa inchiderea acestuia. Designul isi propune o simplitate maxima, o puritate care este inspiratade mostenirea lui Brancusi”, a explicat arhitectul Adrian Soare, intr-o conferintade presa organizata la Ministerul Afacerilor Externe.
Si artistul Mircea Cantor contribuie la Pavilionul Romaniei. Acesta a creat un video cu un vultur care ataca o drona in mijlocul zborului – o reprezentare vizuala expresiva a fortei naturii in incercarile continue ale oamenilor de a controla mediul inconjurator.
Un alt element central al pavilionului este un bar dedicat apelor minerale. In prezentarea oficiala, este mentionat ca Romania are resurse uriase de apa minerala adunate in aproximativ 2.000 de izvoare care detin aproximativ 60% din resursele de apa minerala ale Europei. Vizitatorii pot gusta si compara diferite tipuri de apa minerala gasite in diferite zone ale muntilor Carpati.
Bugetul alocat prezentei Romaniei in Dubai este in valoare de 26.764.000 RON, iar Pavilionul Romaniei la Expo 2020 Dubai va gazdui un program intens de contacte politice bilaterale, precum si numeroase evenimente dedicate promovarii economice, culturale si turistice.
De-a lungul timpului, Romania a participat la 19 din cele 34 de editii ale Expozitiei Mondiale. Prima reprezentatie a fost in 1867, la Paris, unde Ion C. Bratianu a fost premiat pentru vinurile si trufandalele produse la mosia Florica. Edificiul a avut drept model principal Biserica Episcopala de la Curtea de Arges si a fost remarcat faptul ca Pavilionul Principatelor a fost expresia tipica a unei arhitecturi aflate la confluenta a doua lumi extrem de diferite, Orientul si Bizantul.
Expo Dubai este situat in mijlocul desertului, la periferia Dubaiului si a fost amanata de anul trecut. Expozitia Mondialase desfasoarao data la cinci ani si este unul dintre cele mai importante si longevive evenimente internationale din lume.
Potrivit informatiilor aparute in presa, investitia totala a Emiratelor pentru Expo Dubai se ridica la aproximativ 8,7 miliarde de dolari, UAE estimand un randament de 17,7 miliarde de dolari.
Printre atractiile evenimentului se numara si calatorii futuriste cu ajutorul cabinei Hyperloop, unde inventator este un roman, Denis Tudor, dar si sarcofage in pavilionul egiptean, China cu cel mai mare pavilion, Marocul care si-a construit sub pamant intreaga expozitie sau olandezii care au gandit o piramida din plante comestibile, irigate cu apa de ploaie.