Dirijorul Cristian Macelaru devine Directorul Artistic al Festivalului International George Enescu. Macelaru este dirijor principal al Orchestrei Nationale a Frantei
Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a propus, intr-o intalnire pe care a avut-o cu Mihai Constantinescu, directorul Festivalului International „George Enescu”, si cu Sergiu Nistor, consilier prezidential, ca dirijorul Cristian Macelaru, dirijor principal al Orchestrei Nationale a Frantei, sa fie noul director artistic al Festivalului „George Enescu”, functie pe care dirijorul a acceptat-o.
„Nominalizarea dirijorului Cristian Macelaru ca Director Artistic al Festivalului Enescu este de bun augur pentru mentinerea acestui eveniment in top 5 mondial. Am incredere ca Cristian Macelaru are talentul si capacitatea de a contribui la dezvoltarea in continuare a Festivalului, valorificand tot ceea ce a fost construit bine pana acum si gasind directii artistice noi pentru a imbogati oferta facuta publicului. Ma bucur ca dirijorul Cristian Macelaru, a carui candidatura la functia de Director Artistic, am sustinut-o, a acceptat aceasta provocare!”, a declarat Mihai Constantinescu, directorul Festivalului International „George Enescu”.
Dupa ultima editie a festivalului, Mihai Constantinescu a anuntat ca se retrage din functia de director executiv al Artexim, organizatorul Festivalului International „George Enescu”, urmand sa devina pensionar incepand cu toamna acestui an. Acesta a mai mentionat ca a acceptat propunerea de a-i asigura consiliere lui Cristian Macelaru, „ cata vreme in functia sa de Director Executiv va fi numit un profesionist care va continua sa dezvolte Festivalul si Concursul International George Enescu, mentinand ancorarea acestuia si a Romaniei in cultura internationala de nivel inalt.”
„Capacitatea Festivalului International George Enescu de a supravietui actualei duble schimbari a conducerii sale, la nivel executiv si artistic, este un test de maturitate pentru evenimentul pe care l-am servit in ultimii 30 de ani. Imi doresc ca Festivalul sa treaca acest test de maturitate si voi face ceea ce pot pentru a contribui la succesul sau”, a subliniat Mihai Constantinescu.
Maestrul Vladimir Jurowski a fost directorul artistic al Festivalului International „George Enescu” in ultimii 6 ani. „Este un exemplu pentru ce inseamna sa fii un director artistic care serveste cu viziune si cu loialitate proiectul cultural a carui ghidare a acceptat-o. De asemenea, ii multumesc Maestrului Zubin Mehta pentru faptul ca de 6 ani este Presedintele de Onoare al Festivalului si Concursului International George Enescu, fiind o garantie pentru calitatea lor artistica la nivel international”, a mai mentionat Mihai Constantinescu.
Cristian Macelaru este in prezent in cel de-al doilea sezon al sau ca Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest, fiind una dintre vedetele in ascensiune ale lumii dirijorale.
Numit Director Muzical al Orchestrei Nationale a Frantei din Paris incepand cu septembrie 2021, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, si inceput de fapt acest rol cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020.
De asemenea, in ianuarie 2020, Macelaru a primit primul sau Premiu Grammy pentru dirijarea inregistrarii sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioara de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti si Orchestra Philadelphia.
Macelaru este al doilea dirijor roman care detine un premiu Grammy, dupa Christian Badea. In 1985, inregistrarea live a operei Antoniu si Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Badea a fost distinsa cu un premiu Grammy.
Recent, dupa concertul care a avut loc in cadrul Festivalului International George Enescu, dirijorul Cristian Macelaru a anuntat ca va inregistra integrala lucrarilor enesciene, la Deutsche Grammophon, in cadrul unui proiect estimat sa dureze 10 ani. Inregistrarea va fi facuta cu Orchestra Nationala a Frantei, si cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu si a solistilor din Romania. Aceasta va fi prima inregistrare a lucrarilor lui George Enescu la Deutsche Grammophon.
Cristian Macelaru a prezentat pe scurt aceasta initiativa a sa in cursul unei intalniri pe care a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis, dupa concertul sustinut la Sala Palatului, cu Orchestra Nationala a Frantei.
Orchestra Nationala a Frantei este atat o autoritate consacrata, cat si o forta dinamica in interpretarea muzicii franceze. Turneele sale internationale au transformat-o intr-o emblema pentru cultura franceza din intreaga lume, in timp ce prezenta sa in toata Franta, intarita de programe educationale, i-a consolidat relatia cu publicul la nivel national.