Un nou spectacol de teatru coregrafic semnat de Gigi Caciuleanu va avea premiera pe 13 si 14 octombrie la TNB. ”Kiritza sau jocul de-a…” este inspirat de Vasile Alecsandri si ii are in distributie pe Ciprian Nicula, Oana Berbec si Lari Giorgescu.
Coregraful Gigi Caciuleanu prezinta noul spectacol „Kiritza sau jocul de-a…” in avanpremiera si premiera pe 13 si 14 octombrie la orele 20:00 la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti.
Inspirat de piesele lui Vasile Alecsandri, spectacolul este descris ca o piesa de teatru coregrafic care ii are in distributie pe Oana Berbec, Lari Giogrescu, Ileana Olteanu, Ciprian Nicula, Florin Calbajos, Mihai Muntenita, Costina Cheyrouze, Crina Semciuc, Fulvia Folosea, Aylin Cadir, Ionut Toader, Eduard Adam, Axel Moustache, Petre Ancuta, Victoria Dicu si Mihai Calota.
Personajul Kiritza, pe care Gigi Caciuleanu o caracterizeaza drept „o Kiritza cu pretentii de emancipare, agitandu-se in mijlocul unui “patchwork” tesut din fragmente alese ale emblematicelor piese apartinand lui Vasile Alecsandri” este interpretat de Oana Berbec.
Absolventa de canto la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti Oana Berbec a urmat cursuri de maiestrie cu Ileana Cotrubas, Marina Krilovici, Donna Woodward si Larisa Gergieva. A sustinut numeroase turnee in tara, dar si in Berlin, Amsterdam, Barcelona, RomasiSofia. Prima mare oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Caciuleanu s-a ivit in anul 2017, la Opera Nationala Bucuresti cu „TragiComedy”.
Muzica a fost compusa de Jacques Offenbach si Paul Ilea, scenografia ii apartine Florilenei Popescu Farcasanu iar costumele au fost realizate de Liliana Cenean.
Despre titlul piesei, Gigi Caciuleanu explica intr-un comunicat de presa ca „personajele nu exista ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul…” lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce dupa voie in pielea si costumul oricaruia dintre personaje. De ce Kiritza cu „K” si cu „tz”? Spre a accentua nazuinta cvasi dureroasa a personajului de a se europeniza, de a nu mai apartine unei provincii sau unei tari, ci intregului mapamond dominat de sus…din balon! Asa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a facut intotdeauna sa rad, ci mai degraba sa-mi tremure cate o lacrima la colt de ochi, personajul Coanei Chirita m-a induiosat de cand l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom” la feminin, visand la emancipare cu orice pret. Dorind din toti „tatanii” sufletului de a-si parasi conditia pentru a se putea „duce spre luna si stele”… Cred ca, daca Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranta Coana Chirita n-ar fi zburat in balon, ci intr-o racheta cosmica…”
Biletele au fost puse in vanzarepe mystage.ro si pe site-ul TNB, fiind epuizate in cateva ore. Va recomandam sa fiti cu ochii pe site-ul TNB pentru a afla cand vor fi urmatoarele reprezentatii.
Maestrul Caciuleanu a povestit ca a ales-o pe Cucoana Chirita intr-un an special in care sunt celebrati 200 de ani de la nasterea lui Alecsandri.
“In ciuda aparentelor si a regionalismelor, Coana Chirita mi s-a parut dintotdeauna (de cand prima data, copil fiind, il vazusem pe Miluta Gheorghiu jucand-o) un personaj exotic si sofisticat. De altfel, toti cei (si cele) care au interpretat-o au fost personalitati cat se poate de complexe. Faptul ca personajul a fost initial conceput ca un travesti arata nevoia de a-l reprezenta ca pe „ceva” iesit din comun. Excesiv. In sensul in care „excesele” unei soprane sunt reprezentate prin notele acute sau cel al unei balerine prin dansul pe poante. Dar ce e mai „iesit din comun” decat o diva de opera?… Intretinuta de un caid de opereta… In realitate estompat de personalitatea de „planta exotica” a Divei.”, a explicat Gigi Caciuleanu.
Spectacolul este o co-productieTNB, Fundatia Art Production si Gigi Caciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI, si ii este dedicat fostului director al teatrului, Ion Caramitru pe care domnul Caciuleanu il alinta „Pino”.
De-a lungul timpului, compania de dans a lui Gigi Caciuleanu si JTI au mai produs spectacole de succes, unele dintre ele se mai joaca si acum, precum: „OuiBaDA”, „D’ale noastre”,„Folia”, dupa Shakespeare„FabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada” sau „EmojiPlay”.