(video) O plimbare de aproape 2 ore printre piramidele din Giza. In urma cu 2 ani, piramidele au fost reconstituite in mediul digital pentru a vedea cum aratau in urma cu 4500 de ani.
Un aspect surprinzator legat de marile piramide din Giza pentru cei care nu le-au vizitat este faptul ca nu se afla in mijlocul desertului, asa cum se vede deseori in imaginile promovate de agentiile de turism. Sunt fotografiate din unghiul respectiv pentru ca arata mult mai spectaculos insa, in realitate, orasul Cairo se afla in proximitate alaturi de suburbiile sale rezidentiale care includ terenuri de golf sau piscine.
Pentru cei care isi doresc sa se bucure de un moment de evadare, va invitam sa descoperiti mai jos o plimbare de aproape 2 ore in care veti vedea, din perspectiva unui vizitator, creatiile faimosilor faraoni care dominau Egiptul in urma cu aproape 4500 de ani.
Turul de o ora si 50 de minute a fost filmat intr-o dimineata racoroasa a lunii ianuarie 2019 la orele 8:30, porneste de la Templul Mortur al lui Khafre, trece pe langa piramidele lui Khrafe si Khufu, urmeaza cimitirul estic, o portiune de drum calare, piramida lui Menkaur si Sfinxul.
Marea Piramida a lui Keops – sau Khufu – este cea mai veche si cea mai inalta dintre cele 3 piramide care inalta peste Giza. A fost construita aproximativa intre 2551 si 2528 inaintea erei noastre si se ridica initial la 147 metri, la aproximativ 45 de etaje.
Alaturi de piramidele lui Khafre si Menkaure din valea Gizeh, constituie una dintre cele sapte minuni ale lumii, fiind construita in mod impresionant de peste 100.000 de oameni care au folosit peste 2,3 milioane de blocuri de calcar taiat. Asa cum se poate observa si in reconstituirile de mai sus, piramidele aveau un acoperis din calcar mai subtire care oferea un aspect alb, o suprafata stralucitoare care reflecta lumina soarelui si crea o iluzie optica care ii coplesea pe privitorii, majoritatea fiind sclavi sau supusi ai faraonilor.
Traditia construirii piramidelor a inceput in Egiptul Antic ca o sofisticare a ideii de platforma care acopere mormantul regal. Deseori, acestea faceau parte dintr-un complex funerar extins care includea locurile de inmormantare ale reginelor si templele mortuare pentru ofrande zilnice. Ultimul loc de odihna al faraonului se afla de obicei intr-o camera subterana – in cazul Piramidei lui Keops aceasta camera nu a fost finalizata, sarcofagul acestuia aflandu-se intr-o incapere numita „Camera Regelui” unde se spune ca a locuit si Imparatul Napoleon in perioada campaniei de cucerire si colonizare.
La inceputul anului 2020, a aparut si o serie de filme in care au fost recreate piramidele in mediul digital sub forma in care ar fi aratat in urma cu peste 4500 de ani, cand au fost construite ca monumente funerare.
Desi imaginea creata asupra piramidelor vine din dimensiunea uriasa, forma specifica, textura de piatra daramata si mediul inconjurator dominat de nisip, egiptologisti au reusit sa reconstituie imaginea aproximativa de acum 4500 de ani analizand numeroase aspecte regasite in urma unor misiuni de cercetare indelungate. Echipa condusa de Peter Der Manuelian a lucrat pentru a reconstrui complexul de la Giza si a mutat albia raului Nil care curgea mult mai aproape de piramide in vremurile respective.
Secretele metodelor de construire ale Marilor Piramide au ramas neelucidate pana astazi desi specialistii conduc constant operatiuni de cercetare si analiza a posibilelor variante utilizate in urma cu 4 milenii.
In acest sens, s-a deschis si cel mai mare muzeu arheologic din lume care adaposteste cele mai pretioase relicve ale Egiptului. Finalizarea muzeului, anuntat pentru prima data in 1992 si situat la doar doi kilometri de piramidele din Giza, a fost avut loc in urma cu aproape 2 ani, fiind deschis recent printr-un eveniment spectaculos despre care puteti afla mai jos.
Dedicat unei singure civilizatii, noul muzeu are o suprafata de 24.000 metri patrati pentru expozitii permanente si va gazdui o vasta colectie de 100.000 de obiecte din Egiptul Antic si pana in epocile grecesti si romane.
Peste 20.000 de obiecte nu au fost niciodata expuse, inclusiv descoperirile arheologice din ultimele decenii si piesele monumentale prea mari pentru actualul muzeu egiptean din Cairo. Proiectat de Heneghan Peng Architects din Dublin, muzeul are galerii de pana la 20 de metri inaltime.
50.000 de artefacte, inclusiv o statuie a faraonului Ramses al II-lea de 32 de tone, cu o inaltime de 11 metri, veche de 3200 de ani si descoperita in 1820, au fost deja transportate la muzeu, o parte dintre acestea facand parte din colectia Muzeului Egiptean din Piata Tahrir din centrul orasului Cairo, construit in 1901.
In cadrul procesiunii de deschidere a muzeului, 22 de mumii regale, dintre care 18 regi si patru regine, au fost transportate in ordine cronologica, fiecare intr-un car decorat in stil faraonic si purtand numele suveranului. Manifestarea s-a bucurat de o transmisiune live de catre televiziunea egipteana care a fost disponibila peste tot in lume.