Soprana Virginia Zeani este celebrata de toate institutiile de opera din Romania. Artista implineste in octombrie 96 de ani: „Eu cred in interviuri pentru ca sunt momente unice, nu poti sa le schimbi”
Soprana Virginia Zeani, una dintre cele mai cunoscute artiste ale operei pe plan international, este sarbatorita in Romania, la initiativa Festivalului Regal de Opera “Virginia Zeani” si a Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.
Toate teatrele lirice nationale ii dedica spectacole Virginiei Zeani in octombrie, luna in care „L’Assoluta”, asa cum cum o numeau criticii vremii, va implini 96 de ani. Pana la sfarsitul lunii, muzicienii ii aduc un omagiu artistei de legenda, pentru imensa ei contributie la dezvoltarea operei mondiale si pentru munca sa valoroasa în slujba culturii, la nivel global.
Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene internationale si pentru tot atata timp profesor emerit de muzica al Universitatii Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale si unul dintre cele mai puternice simboluri ale Romaniei. Pentru a elogia acest parcurs de excelenta, Craiova, Constanta, Timisoara sau Bucurestiul, alaturi de Brasov, Galati, Cluj-Napoca sau Iasi, ii aduc un omagiu artistei nascute pe 21 octombrie, in satul Solovastru din Mures. Acestui demers i se alatura si Filarmonica de Stat si Episcopia Greco-Catolica din Oradea, consecventi promotori ai parcursului profesional al sopranei de legenda.
Dupa cum noteaza organizatorii evenimentului, Virginia Zeani este probabil cea mai distinsa si mai fermecatoare soprana din toate timpurile, cu tinuta imperiala si alura hollywoodiană.
„Amintirile ei sunt tot atatea momente cu valoare istorica, din intalniri cu Vittorio de Sica sau Fellini, cu Tyrone Power, Domingo sau Grace Kelly”. Povestea Virginei Zeani incepe intr-o Romanie aflata in reconstructie dupa Primul Razboi Mondial. “Parintii mei erau oameni deprinsi cu munca pamantului, fara scoala sau educatie. S-ar putea spune ca nu ma nascusem in cea mai potrivita familie pentru cineva care isi doreste o cariera muzicala”, scria Virginia Zeani in memoriile sale. A fost educata de stralucita soprana din Rusia Lydia Lipkowska, candva o mare cantareata de la Opera Metropolitan – buna prietena cu Caruso si Saliapin. Dirijorul Narducci si cantaretul Aureliano Pertile aveau sa slefuiasca decisiv acest diamant, mai tarziu, in Italia.
In 1947, la 21 de ani, i s-a oferit o bursa de sase luni in Italia, cu aprobarea presedintelui de atunci al Republicii Romania, Petru Groza. Virginia Zeani a fost o emigranta saraca, venita dintr-o tara comunista.
A debutat La Teatro Duse din Bologna, in Traviata. Apoi, Violetta Valéry din „Traviata” a devenit un rol-pivot al carierei sale, pe care l-a intruchipat un sfert de secol, pe toate scenele lumii. L-a jucat de peste 640 de ori, ceea ce este un record mondial absolut.
A ajuns la Milano in 1947, un an dupa ce vestita La Scala – distrusa complet intr-un bombardament la 15 august 1943 -, s-a redeschis in deplina sa splendoare traditionala. In acelasi an ajungea la Milano si Maria Callas, dar si basul Nicola Rossi-Lemeni, viitorul sot al Virginei Zeani zece ani mai tarziu.
Si echipa urban.ro a stat de vorba cu doamna Virginia Zeani in 2011.
Despre cartea-interviu lansata in Romania sub forma unui interviu cu Sever Voinescu, numita „Canta che ti passa, Virginia Zeani in dialog cu Sever Voinescu”, editura Galaxia Gutenberg, Virgina Zeani spunea ca „Mi s-a cerut de multe ori sa scriu o carte despre viata mea, dar e mai interesant sa faci un interviu decat sa scrii o literatura care de multe ori trebuie inflorita si nu rezulta realitatea. Eu cred in interviuri pentru ca sunt momente unice, nu poti sa le schimbi. In carte insa poti sa schimbi mereu, sa rescrii. Depinde de umorul pe care-l ai”.
De asemenea, soprana a povestit despre ce se intampla cu corpul unui cantaret atunci cand este pe scena, astfel:
„Anatomia cantului e ceva diferit de anatomia pe care o cunoaste un om obisnuit. Cantul este o miscare a muschilor diafragmei intr-un mod diferit de un om normal. Uitati-va la un balerin cand intra pe scena, imediat are o atitudine. La fel trebuie sa facem si noi, chiar daca nu ne miscam picioarele. Vocea se aude intr-un fel sustinuta de diafragma, o miscare pe care o fac si bunii balerini. Ei au o incordare a corpului si in acelasi timp o mare relaxare.
E un sistem care nu se invata in cuvinte, nici in interviu. Trebuie sa arati celor care invata, ce trebuie sa faca. De obicei cu burta inauntru, coastele in afara. E la fel cum munceste un balerin care intra pe scena: facem aceleasi miscari ca sa dureze mult timp piruieta noastra vocala.”
Cartea are si numeroase trimiteri la prietenia cu familia lui Frederico Fellini, iar unul dintre fragmente subliniaza chiar prietenia cu sotul sopranei, Nicola Lemeni: “Ce mi se parea cu totul special era ca uneori taceau impreuna. Treceam pe linga ei in gradina si taceau, si apoi mai treceam peste o jumatate de ora si taceau in aceleasi pozitii… Stii forma suprema de comunicare si confort este sa taci impreuna cu celalalt. Ajunsesera la acest nivel.”
Despre Virginia Zeani, o serie de oameni de cultura au povestit diferite momente sau intalniri cu aceasta pentru acest eveniment.
“Este un privilegiu si o misiune pentru Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, un prestigios reper cultural european si primul teatru liric al Romaniei, sa duca mai departe mesajul de excelenta al uneia dintre personalitatile transilvane emblematice, cu relevanta la nivel national si international. Omagiem o voce imensa, modelata de pasiune, si un parcurs profesional exemplar, ghidat de inalte valori profesionale si morale. Sarbatorim in acest fel insasi opera, omagiind o legenda in care se intalnesc toate avatarurile teatrului liric ale secolului trecut. Misiunea noastra este sa impartasim harul si o facem cu bucurie mai ales acum, evocand impresionantul palmares al unei artiste care a fermecat lumea prin viziune si educatie – pastrandu-si totodata modestia, gentiletea si iubirea pentru ceilalti. Sper ca acest fermecator simbol sa aduca inca o data multi oameni laolalta, fie si doar in spatiul virtual, sub cupola iubirii pentru muzica si frumos”, a mentionat Lect. univ. dr. Florin Estefan, Manager General al Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca.
„Sarbatorim acest moment, incredintati ca artistii de opera raman neatinsi de trecerea anilor si ca acel eu care a stralucit candva pe scena ramane vesnic tanar. Cu ochi de smarald si un farmec scenic radiind pasiune, Virginia Zeani, „Sarah Bernhardt a teatrului de opera”, si-a pastrat reputatia in epoca marilor dive in arta lirica mondiala. Maria Calles insasi spunea, candva, ca Virginia Zeani este singura artista lirica din lume care-i poate da emotii. A sustinut spectacole in Anglia in anul incoronarii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a pastrat, pe toata durata carierei sale artistice, relatii apropiate cu Principatul Monte Carlo. Compozitorul Francis Poulenc a creat o opera special pentru ea, a fost decorata de Regele Farouk al Egiptului si l-a sustinut, inca de la inceputul carierei sale, pe Plácido Domingo.
Devenise atat de respectata, incat tatal lui Pavarotti a rugat-o candva sa-i ajute baiatul, talentat, dar timid, sa-si gaseasca drumul in lumea artistica. Andrea Bocelli i-a facut o reverenta, intr-un clip transmis iubitorilor de opera din toata lumea, multumindu-i Virginiei Zeani pentru lectiile de canto pe care i le-a oferit, candva, la Torino. Munca ei a fost recunoscuta cu peste 50 de premii si distinctii nationale si internationale, este doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si este detinatoarea Decoratiei Regale „Nihil Sine Deo”, acordata in 2011 de regele Mihai I al României. Poate ca a fost o vreme necunoscuta publicului larg din tara ei natala, dar asta pentru ca a avut trei vieti, asa cum a spus-o in memoriile sale: una in Romania, pana la 21 de ani, alta in Italia – pana la 55, si a treia in Statele Unite. Virginia Zeani traieste in prezent in Florida, undeva, pe un tarm al Atlanticului, ferit de ierni aspre si doar din cand in cand vizitat de uragane capricioase…”, Marius Constantinescu, jurnalist, prezentator, producator TVR.
“Speram ca intreaga lume culturala sa ni se alature in acest demers, valoros, generos si nobil, de omagiere a unei personalitati coplesitoare. Virginia Zeani a castigat dragostea si admiratia publicului, devenind un garant al inaltelor valori si aspiratii si un ambasador al spiritului si al culturii romanesti in lume. Speram, totodata, sa-i avem alaturi pe toti iubitorii de muzica, fie si mediat, iar casele lor sau salile operelor sa rasune de aplauze. Am construit cu dragoste si admiratie, respectand valorile care au guvernat destinul unei tinere care, la varsta de 13 ani, a pornit sa-si infrunte viata dintr-un sat transilvan, ajungand diva adorata a marilor teatre ale lumii. Ducem mai departe aceasta misiune, constienti si onorati de simbolul pretios in slujba caruia ne-am pus entuziasmul”, Péter Kolcsár, Director Artistic al Festivalului Regal de Opera “Virginia Zeani”.
Programul complet al evenimentelor dedicate aniversarii Virginiei Zeani este disponibil aici.