Cei 75 de ani de la nasterea lui David Bowie vor fi celebrati printr-un an intreg de evenimente, pop-up shops si relansari de albume
Ziua de nastere a lui David Bowie va fi celebrata printr-un sir de evenimente speciale, organizate de catre fundatia care ii poarta nume, condusa de vaduva artistului, Iman Abdulmajid si de copii Alexandria si Duncan Jones. Bowie a murit in 2016 la doua zile dupa ce a implinit 69 de ani, in urma unei lupte lungi cu cancerul pe care a preferat sa o tina secreta il ultimii sai ani de viata.
Bowie ar fi implinit 75 de ani pe 8 ianuarie 2022, iar apropiatii familiei sustin ca ar fi fost un eveniment important pentru artist. Spre bucuria fanilor, fundatia David Bowie va gazdui un program special care sa comemoreze viata si cariera unuia dintre cei mai creativi oameni care au existat in industria spectacolului.
Programul „Bowie 75” se va intinde pe mai bine de 12 luni si va incepe pe 25 octombrie 2021, la 75 de zile distanta de 8 ianuarie 2022.
Primele activitati ale programului vor fi dedicate deschiderii a doua magazine de tip pop-up in 2 locuri importante pentru cariera starului. Unul reprezinta cladirea in fata careia Bowie s-a fotografiat pentru coperta albumului ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”, iar celalalt in Soho, cartierul din New York, unde a locuit o buna parte din viata.
Cele doua pop-up shops din Wooster Street, 150, New York City si Heddon Street, 14, Londra, vor fi deschise pentru o perioada limitata, intre 25 octombrie 2021 si sfarsitul lunii ianuarie 2022. Potrivit fundatiei, magazinele vor oferi vizitatorilor o experienta unica asupra carierei lui Bowie folosindu-se de sunete si imagini. Vor fi amplasate instalatii imersive de sunet si proiectii video cu filme rare cu Bowie, acesta fiind realizate in parteneriat cu Sony alaturi noua lor tehnologie audio 360°.
Pe langa experienta imersiva, magazinele vor pune la dispozitie si fotografii de inalta calitate in editie limitata, materiale care documenteaza diferitele perioade ale muzicii lui Bowie, costume si vor amenaja colturi speciale pentru fotografiere.
Fundatia urmeaza sa anunte mai multe activitati si evenimente din programul ”Bowie 75” in urmatoarele saptamani, iar pe 26 noiembrie va lansa un set de albume care acopera toata muzica promovata de Bowie in perioada 1992 si 2001. In acelasi timp, albumul ”Toy”, considerat pierdut, va fi pus din nou in vanzare intr-o versiune actualizata.
David Bowie a devenit cunoscut pentru transformarile muzicale dramatice, inclusiv personajul fantastic creat pentru albumul sau, Ziggy Stardust. In 1996, legendarul artist a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame.
A devenit faimos odata cu lansarea melodiei „Space Oddity” din 1969 si de-a lungul timpului s-a inspirat dintr-o vasta paleta de subiecte din arta, filozofie si literatura.
Piesa „Fame” din 1975 a fost scrisa impreuna cu Carlos Alomar si John Lennon si a devenit primul hit care a cucerit topurile americane in acel an. Membrul trupei Beatles poate fi auzit pe fundalul cantecului.
David Bowie s-a remarcat si ca actor. Acesta a jucat in filmul „The Man Who Fell to Earth” in anul 1976, iar printre alte roluri ale sale se numara interpretarea personajului Pontius Pilate in productia lui Marin Scorsese, „The Last Temptation of Christ” (1988), The Shark in comedia „Yellowbeard” din 1983 sau agentul FBI Philip Jeffries in „Twin Peaks: Fire Walk With Me”, regizat de David Lynch.
In 2006, a aparut in pelicula „The Prestige”, alaturi de Hugh Jackman si Scarlett Johansson, iar un an mai tarziu a fost vocea personajului Lord Royal Highness intr-unul din episoadele animatiei „SpongBob SquarePants”, creata de biologul marin si desenator, Stephen Hillenburg.
De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani, David Bowie a vandut peste 100 de milioane de discuri in intreaga lume si a fost onorat cu numeroase premii pentru muzica si videoclipurile sale, primind, printre altele, sase premii Grammy si patru premii Brit.
Rockstarul britanic a castigat trofeul pentru cel mai bun artist britanic masculin, premiul pentru contributia sa de exceptie in muzica, in 1996 si trofeul Brits Icon pentru „impactul sau asupra culturii britanice”, oferit postum in 2016.
A murit rapus de cancer pe 10 ianuarie 2016, la doua zile dupa ce a lansat albumul „Blackstar” cu elemente inovatoare de jazz fusion, care s-a clasat pe primul loc in topul american Billboard 200. In acelasi an, cineastul si activistul Michael Moore a folosit piesa „Panic in Detroit” a cantaretului pentru documentarul sau spontan din 1998, „The Big One”. Melodia face parte de pe albumul „Aladdin Sane” din 1973.
Este considerat in continuare unul dintre cei mai influenti muzicieni din secolul XX si a fost apreciat de critici si muzicieni, in special pentru munca sa inovatoare din anii ’70. Cariera artistica a fost marcata de o reinventare continua, iar prezentarea vizuala, muzica si scenariile sale au avut un impact semnificativ asupra muzicii internationale.
In ultimii ani au fost relansate diverse materiale importante pentru fanii artistului, concerte intime sau melodii care au fost disponibile inaintea erei digitale.