Ce puteti face in weekend-ul 15-17 octombrie: Bucharest Fringe, Diploma Festival, Festivalul Animest si premiere la teatrele din Bucuresti- „Furtuna” in regia Adei Milea, „Kiritza sau jocul de-a…” in regia lui Gigi Caciuleanu
Din cauza cresterii numarului de persoane infectate cu noul coronavirus, evenimentele organizate in spatii închise, precum cinematografele, institutiile de spectacole si/sau concerte, pot avea loc cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului si cu purtarea mastii de protectie, iar prezenta se face doar cu certificat de vaccinare sau test anti-gen.
Va recomandam cateva dintre evenimentele week end-ului si va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Realitatile distopice, personajele stranii si experimentele muzicale animate se intorc la cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film de Animatie Animest, care se va desfasura in perioada 8-17 octombrie, in Bucuresti si online.
Inspirate din povestile unor personaje legendare sau ilustrand universuri imaginare, lungmetrajele din selectia oficiala abordeaza intr-o maniera unica subiecte care ne preocupa la nivel individual, dar si tematici sensibile pentru societatea actuala. Programul complet este disponibil aici.
Ada Milea regizeaza un spectacol care are la baza „Furtuna” lui Shakespeare, pe scena Teatrului Bulandra.
Premiera spectacolului „Furtuna” are loc pe 15 si 17 octombrie 2021, cu Catalin Babliuc (Caliban, Antonio, Ferdinand), Lucian Iftime (Prospero, Regele, Stephano), Silvana Negrutiu (Miranda, Trincoola), Anca Sigartau (Ariel) si Maria Veronica Varlan (Ariel) in distributie.
Piesa multipremiata de teatru contemporan Nunzio este cea mai noua montare pe scena ARCUB, pusa in scena de regizoarea Alina Hiristea, in interpretarea actorilor Mircea Andreescu si Ion Grosu, pe 15 si 16 octombrie 2021.
Spectacolul de teatru Nunzio este o poveste contemporana care exploreaza un subiect de actualitate, cel al empatiei si al solidaritatii umane, cu trimitere la realitatea esentiala, la ceea ce este dincolo de perceptiile lumesti.
Nunzio exprima puterea noastra de a-i vindeca pe ceilalti, prin propriul exemplu, prin candoare, discretie si acel senzor tainic de umanitate care poate fi activat in fiecare dintre noi. Nunzio ne aminteste de marea forta a compasiunii umane ascunsa intr-un batran incercat de viata ce nu si-a pierdut copilaria, exprimata intr-un mod neo-cehovian.
Cea de-a XI-a editie a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent se desfasoara, in perioada 15 – 24 octombrie, in format hibrid, spectactorii avand un program de 20 de spectacole noi prezentate la Teatrul Apropo si la teatre partenere.
Editia de anul acesta pune accentul pe spectacole de teatru si dans, formule hibride, inter sau transdisciplinare, performance-uri sau spectacole imersive. Selectia spectacolelor a fost realizata de criticii de teatru Oltita Cintec, Cristina Modreanu si Cristiana Gavrila.
Juriul de premiere pentru spectacolele aflate in competitie este format din Ioana Barbu – actrita, Cristian Bajora – regizor si producator, Florentina Bratfanof – director de casting. In sectiunea Competitie, sunt prezentate 10 spectacole.
Stagiunea Salii Radio se deschide vineri, 15 octombrie, cu un concert sustinut de dirijorul vienez Sascha Goetzel, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Josu de Solaun.
Stagiunea 2021-2022 debuteaza vineri, 15 octombrie (19.00) cu un eveniment extraordinar, prezentat de Orchestra Nationala Radio, care se va derula cu participarea muzicianului vienez Sascha Goetzel, recent numit in functia de director artistic pentru Orchestre National des Pays de la Loire (Franta), iar in ipostaze solistice, pe violonistul roman ALexandru Tomescu, ce interpreteaza pe vioara Stradivarius Elder-Voicu si pe pianistul spaniol Josu de Solaun, castigator al premiului I al Concursului International „George Enescu” (secțiunea pian) – editia a XIII-a.
Expozitia DIPLOMA are loc intre 08 si 17 octombrie la Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti, unde vizitatorii pot descoperi 92 de lucrari din 16 specializari diferite – de la arhitectura, pictura sau fotografie, la scenografie, moda sau lucrari de metal, sticla si ceramica.
Festivalul are 1,500 mp de expozitie in spatii atent alese – UNAgaleria, SENAT, The Institute, IOMO Gallery, Art Safe, iar intrarea la expozitia DIPLOMA este gratuita, cu prezentarea certificatului verde, respectand toate reglementarile în vigoare. DIPLOMA 2021 poate fi explorata si virtual, pe platforma digital.diplomafestival.ro.
Artistul Dumitru Gorzo isi relocheaza atelierul la Spatiul de Arta Contemporana Malmaison pana pe 9 octombrie. Lucrarile pe care le creeaza in fata publicului vor fi expuse pana pe 23 octombrie.
Dumitru Gorzo va ocupa nou-deschisele Ateliere Malmaison pentru o mare parte a lunii octombrie intr-un proiect care are 2 etape – cea de creatie si cea de expunere.
Muzeul National de Arta al Romaniei deschide expozitia de pictura „Noi si ele – o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, la Muzeul Colectiilor de Arta, din 1 octombrie 2021.
Prin aceasta expozitie, MNAR isi propune sa se alature unui demers mai larg, national si international, de sensibilizare a opiniei publice cu privire la relatia problematica a omului contemporan cu lumea animalelor.
La Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita „Based on a true story: a collective investigation”, expozitie deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.
Expozitia care a fost vernisata pe 23 septembrie va fi deschisa pana pe 14 noiembrie 2021 in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC si va include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu.
Nadia Lichtig, artista invitata la Galeria Anca Poterasu, expune alaturi de nume cunoscute ale artei contemporane si regizori romani premiati international precum Radu Jude sau Alexandru Solomon.
Pana pe 18 octombrie 2021, la Galeria Anca Poterasu puteti vizita „Image fantome”, parte a unor expozitii gemene care au avut loc si la Institutul Goethe din Bucuresti. Expozitiile exploreaza ceea ce ne este familiar, dar in acelasi timp si dificil de exprimat, un spatiu in care frica, memoria, uitarea sunt parte a istoriilor personale si culturale interdependente.
S-a deschis expozitia „Corneliu Baba – Atelier”, care recreeaza atmosfera din atelierul lui. O pagina din jurnalul pictorului care a fost arestat si inchis de comunisti, fiind premiat ulterior de ei si numit „Artistul poporului”.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 octombrie 2021 si va prezenta pictura, arta grafica si obiecte din atelierul unuia dintre cei mai apreciati si bine cotati artisti romani. Conceptul este de a integra obiectele personale in scenografia de expunere pentru a reconstitui atmosfera din spatiul in care lucra Corneliu Baba.
Tema atelierului de creatie a fost aleasa pentru a ilustra procesul elaborarii unei opere de arta care presupune, deseori, multa munca, contemplare, apelul la alti mari maestri, stapanirea tehnicilor si o latura experimentala.
Ambasada Spaniei la Bucuresti, in colaborare Metrorex si Editura Polirom, lanseaza o noua campanie de promovare a literaturii in reteaua de metrou a capitalei. Incepând de astazi, pe Magistralele 1 si 3, va intra in circulatie metroul literaturii spaniole, in interiorul caruia vor fi expuse afise cu texte literare ilustrate. Fragmentele selectate sunt extrase din operele unor cunoscuti scriitori spanioli contemporani si interpretate de trei ilustratori din Spania si România.
Campania se numeste „Atentie, se deschid cartile!” si este implementata pentru al doilea an consecutiv in România. Proiectul ofera calatorilor ocazia de a experimenta scurte momente de lectura, trezindu-le curiozitatea pentru operele selectate si creându-le iluzia de „calatorie in calatorie”.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam doua carti recent aparute in Romania – SULEIKA JAOUAD -„ Intre doua lumi. Amintiri dintr-o viata suspendata” si „Arta Bucuriei” de Goliarda Sapienza.
Suleika Jaouad este scriitoare, jurnalista si speaker motivational. A studiat la Juilliard, Princeton si Bennington College. La numai douazeci si doi de ani, a fost diagnosticata cu leucemie mieloida acuta.
Vor urma sedinte indelungate de chimioterapie si o operatie foarte riscanta: transplant de maduva. In ciuda suferintei fizice si psihice extreme, Suleika Jaouad gaseste puterea de a tine un jurnal, in care consemneaza amanuntit incercarile la care o supune boala.
Monumentalul roman istoric Arta bucuriei, de Goliarda Sapienza, este o mare redescoperire din literatura italiana, o fresca a secolului XX vazuta prin ochii unei puternice femei siciliene.
Scriitoare si actrita, anarhista, bisexuala, independenta Goliarda Sapienza (1924-1996) este considerata astazi una dintre figurile emblematice ale miscarii feministe italiene.