9 expozitii deschise in Bucuresti in luna noiembrie. Printre artistii expusi sunt Henry Moore, Geta Bratescu, Nicu Ilfoveanu, Ciprian Muresan si Stefan Sava.
Expozitiile de arta sunt printre singurele experiente culturale care raman deschise in continuare si care pot fi vizitate in conditii de siguranta. In aproape toate muzeele si galeriile din Bucuresti, atmosfera este mult mai relaxata si mai lipsita de stres decat in mijlocul altor activitati culturale.
In continuare, va prezentam 9 expozitii pe care le puteti vizita in luna noiembrie, o parte dintre ele sunt deschise deja din septembrie sau octombrie in timp ce altele vor fi vernisate in zilele care urmeaza. Va recomandam sa va bucurati de ele tinand cont de restrictiile pandemice si de regulile impuse de autoritati in desfasurarea activitatilor culturale.
La Muzeul National de Arta al Romaniei a fost deschisa expozitia „Idolul modern. Henry Moore in Blocul Rasaritean”, o documentare a expozitiilor realizate de unul dintre cei mai semnificativi artisti britanici ai secolului trecut.
Cu un caracter documentar, expozitia isi propune o contextualizare a itinerarii expozitiei Henry Moore la Bucuresti, Bratislava, Praga si Budapesta in 1966–67. Este un proiect colectiv de cercetare, fiind initiata de istoricii de arta Alina Serban (Bucuresti), Daniel Véri (Budapesta) si Lujza Kotočová (Praga) si contine o serie de interviuri realizate cu martorii expozitiei din Romania, Cehia si Ungaria: Ioana Vlasiu, istoric de arta, Constantin Flondor, pictor, Grigorie Minea, sculptor, Peter Jacobi, sculptor; Adéla Matasová, artist intermedia; György Jovánovics, sculptor, László Gyémánt, pictor, Krisztina Passuth, istoric de arta, Márta Kovalovszky & Péter Kovács, istorici de arta.
Considerata a fi, la acel moment, cea mai ampla retrospectiva internationala a lui Henry Moore, expozitia, organizata de Consiliul Britanic impreuna cu autoritatile locale din Romania, Cehoslovacia si Ungaria, a cuprins lucrari – sculpturi si desene – realizate de-a lungul a cinci decenii, intre 1924 si 1964.
Expozitia poate fi vizitata in sala Kretzulescu de la MNAR pana pe 6 februarie 2022, de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, ultima intrare se face la 17:30.
Mai multe despre Henry Moore si filozofia lui asupra sculpturii puteti afla mai jos.
Pana pe 7 noiembrie, la Atelier 35 mai poate fi vizitata expozitia „Intre linii” care exploreaza existenta garii dintr-o perspectiva multidisciplinara.
Deschisa incepand cu 7 octombrie 2021, expozitia de grup „Intre linii” prezinta lucrari ale artistilor si artistelor: Nicu Ilfoveanu, Mircea Albutiu, Marina Albu, Nicu Albu, Pavel Braila, Catalina Gubandru, Lera Kelemen, RGBastler (Andreea Vladut, Florine Mougel in colaborare cu Andrei Dumitriu).
Conceptul expozitional este de a aduce in prim plan o serie de spatii iconice ale practicilor de calatorie prin prisma carora se puncteaza caracteriul material de scenografie al calatoriei. Sunt explorate aspectele vizuale, sonore, afective si simbolic-ideologice ale garii, deschizand totodata un camp de investigare catre spatiile complementare – trenul, vagonu, compartimentul.
Expozitia poate fi vizitata pana pe 7 noiembrie 2021 la Atelier 35, pe strada Selari, la numarul 13, in centrul vechi al capitalei.
Pana pe 14 noiembrie, la Muzeul National de Arta Contemporana puteti vizita 3 expozitii dedicate lui Ciprian Muresan, Gustafsson & Haapojasi o selectie din cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021.
Expozitia „Based on a true story: a collective investigation” a fost deschisa in cadrul Bucharest Fashion Film Festival 2021 si poate fi vizitata in spatiul Auditorium de la etajul 4 al MNAC. Include lucrari create de Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guta & Lauren Hauret, Giulia Cretulescu, Lucian Varvaroi si Robert Antoniac. Curatorul este Madalina Cozmeanu care i-a provocat pe cei 6 artisti sa chestioneze jargonul autenticitatii si sa expuna fisurile sistemului modei.
In spatiul expozitional de la parterul muzeului veti gasi „Becoming” lucrarea video a artistelor Gustafsson & Haapoja care examineaza ce inseamna sa fii uman intr-o lume pusa in pericol de conceptii desuete despre umanitate. Se bazeaza pe interviuri cu activisti, ganditori, artisti, ingrijitori si copii ale caror vieti sau activitati ating ceva care este in devenire, in incercarea de a construi o societate mai egala si mai diversa. Intrebarile preluate de cei intervievati indeamna publicul sa se gandeasca in practica la modul in care trebuie sa traim si sa actionam in mijlocul unor schimbari inevitabile. Expozitia face parte din „Farewell to Research”, un proiect curatorial conceptualizat de Henk Slager in cadrul celei de-a 9-a editii a Bienalei de la Bucuresti.
In sala de marmura de la parterul muzeului este expozitia „Spectrul” a lui Ciprian Muresan. Curatorul a fost Calin Dan, directorul MNAC iar lucrarea continua calatoria lui Muresan prin istoria artei si face un salt de la lecturile deconstructive ale cartilor pline de reproduceri la spatiul urban plin de monumente. Lucrarea creata de el a contopit sculpturile monumentale recognoscibile a trei mari scriitori romani: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si Lucian Blaga.
Expozitiile pot fi vizitate in Aripa E4 din Palatul Parlamentului, intrarea din Calea 13 Septembrie.
Galeria Ivan aduce in dialog lucrarile unor artisti precum Geta Bratescu, Ion Grigorescu, Stefan Sava si Mihai Mihalcea in cadrul expozitiei „In Bucurestiul iubit”
Titlul expozitiei „In Bucurestiul iubit” este inspirat dintr-o lucrare realizata de Ion Grigorescu in vara anului 1977, intr-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Este un film color pe 8mm, fara sunet care surprinde peisajul in schimbare al orasului, de la periferiile transformate in santiere de blocuri de locuinte, zone industriale catre centrul modernizat.
Expozitia aduce laolalta problematizari ale perceptiei si experientei orasului din perioada comunista a Bucurestiului, realizate de artisti romani reprezentativi pentru istoria artei postbelice, precum Geta Bratescu, Florina Coulin si Ion Grigorescu, in pandant cu perspective critice contemporane, in lucrari realizate special pentru aceasta ocazie de catre Alice Gancevici & Remus Puscariu, Stefan Sava, Mona Vatamanu & Florin Tudor. Toti artistii selectati sunt fie originari din Bucuresti, fie au studiat si au locuit / locuiesc in capitala, iar in practica lor artistica se regasesc adesea lucrari ce au drept punct de plecare imagini, date sau fapte din peisajul urban si din istoria orasului.
Poate fi vizitata inperioada 27 octombrie – 20 noiembrie 2021 inspatiul Galeriei Ivan din cadrul Atelierelor Malmaison de pe Calea Plevnei 137C, corp B, Et. 1, de miercuri pana sambata intre 14:00-18:00, iar in rest pe baza de programare. Datorita contextului generat de pandemia COVID-19, vizita expozitiei se va face in conformitate cu regulile stabilite de Ordinul de Ministru in vigoare la data vizitei.
Zilele trecute, la Galateca au fost deschise 2 expozitii, una dedicata tanarului artist Vlad Pasca si o a doua de grup, cu peste 20 de nume cunoscute din arta contemporana si moderna.
In perioada 26 octombrie – 20 noiembrie 2021 puteti vizita „Noi inceputuri”, prima expozitie cu o parte din colectia galeriei Galateca. Include lucrari de arta contemporana si moderna, peste 20 de nume relevante la nivel national si international.
Concomitent, s-a deschis si expozitia de lucrari pe hartie „Vad. Clipesc”, prima prezentare solo a tanarului artist Vlad Pasca. Include 40 de lucrari care imbina desenul cu pictura, unelte si vopsele neconventionale realizate sub presiunea contextului pandemic.
Mediul ales – hartia – accentueaza intentionat ideea de fragilitate si realitatea extrem de dura si dezumanizanta din ultimii doi ani.
Artistul nascut in 1987 in Baia Mare, educat la Cluj-Napoca si absolvent al unui masterat la Bucuresti are deja la activ prezenta in diferite expozitii colective. Procesul creativ ii este ghidat de cautarile personale: „am mereu in minte faptul ca o lucrare de arta traieste in medii diferite dupa iesirea din atelier si mixez experienta de designer cu cea de artist vizual a ma exprima intr-un mod neasteptat, dar in acelasi timp captivant.”
Expozitia face parte din programul NeoStudio dedicat tinerilor artisti, studenti sau absolventi si va fi deschisa pana pe 11 noiembrie 2021 iar intrarea este libera.
Pentru o experienta expozitionala mai traditionala, la Muzeul Taranului Roman veti vedea o retrospectiva dedicata artistei Juliana Fabritius Dancu.
Muzeul National al Taranului Roman deschide miercuri, 3 noiembrie 2021, de la ora 18.00, expozitia „Fereastra de la parter”, in memoriam Juliana Fabritius Dancu.
Curatorul expozitiei este scenograful Sanda Mitache care a declarat ca „Juliana Fabritius Dancu, s-a ocupat in amanunt de tot ce tine de folclorul romanesc si sasesc, strabatand toata tara pentru informatii, fara a aduce realitatii adaosuri.”
Expozitia cuprinde lucrari ale Julianei Fabritius Dancu, cele ramase in patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, la randul ei pictor amator in Germania, care a contribuit si la scenografia prezentarii. Are trimiteri catre satul romanesc iar lemnul, copacii si personajele sculpturale anima spatiul alaturi de lucrari clasice pe aceeasi tema. Expozitia este insotita de o muzica cu specific german aleasa de Mag. Gabriela Carmen Rescheneder, flautista la Viena.
Va putea fi vizitata la Sala Noua Galerie in perioada 3 noiembrie – 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.