2 bratari cu 112 diamante care au apartinut Reginei Maria Antoaneta vor fi scoase la licitatie cu un pret estimat intre 2 si 4 milioane de dolari. Regina a trimis bijuteriile din inchisoare cu 2 ani inainte de a fi executata.
Pe masura ce se apropie sarbatorile de iarna, marile case de licitatii pregatesc o serie de vanzari ale unor obiecte rare si foarte pretioase care ar putea deveni cadouri de Craciun.
Intr-o licitatie care va avea loc saptamana viitoare la Geneva, Christie’s va prezenta 2 bratara cu diamante care au apartinut Reginei Maria Antoaneta si o bratara cu rubine pe care Regele Edward al VIII-lea i-a daruit-o Ducesei de Windsor, cea pentru care a abdicat de la tronul Marii Britanii. Cea din urma este estimata la vanzare intre 1 si 2 milioane de dolari.
Unul dintre cele mai pretioase seturi de bijuterii care s-au aflat in ultimii ani in licitatii este pastrat intr-o cutie din catifea albastra care poarta eticheta „bratara Reginei Maria Antoaneta”. Sunt 2 bratari identice, fiecare compusa din 3 siraguri de diamante si legate cu o incuietoare cu bareta. In total, sunt 112 de diamante de dimensiuni diferite.
Aflate in prezent in proprietatea unei familii regale europene bijuteriile au un pret de vanzare estimat intre 2 si 4 milioane de dolari. Licitatia va avea loc pe 9 noiembrie iar specialistii se asteapta sa fie adjudecate imediat.
Max Fawcett, seful departamentului de bijuterii de la Christie’s din Geneva a declarat ca „Sa gasesti bijuterii care au o istorie de peste 200 de ani din interiorul casei regale franceze este ceva ce va atrage atentia tuturor colectionarilor si pasionatilor de bijuterii din intreaga lume. Credem ca nu exista o limita pentru cat de scump ar putea fi vandute si ma asteptam sa vad artificii marti, in timpul licitatiei.”
Spre deosebire de multe alte bijuterii care sunt atribuite Reginelor sau Imparateselor Frantei, exista un tablou care atesta apartenenta setului de bratari, o scrisoare din partea Reginei in care le mentioneaza si un inventar oficial care confirma provenienta aestora.
In total, diamantele celor 2 bratari au intre 140 si 150 de carate, fiind asamblate de Charles Auguste Boehmer, bijutierul personal al Reginei.
In timp ce se afla in inchisoarea din Tuileries, dupa Revolutia franceza, Regina Maria Antoaneta a trimis un cufar de lemn cu cele mai pretioase bijuterii catre un ambasador al Austriei, spre pastrare. Acestea au fost insotite de o scrisoare in care sunt mentionate cele 2 bratari, fiind expediate cu cateva zile inainte ca Regina sa fie ghilotinata. Maria Teresa, fiica ei, a reusit sa fuga in Austria si a primit bijuteriile imediat cum a ajuns peste hotare.
Istoria bratarilor a inceput in 1776 cand Maria Antoaneta era Regina Frantei de 2 ani si devenise un simbol al elegantei si al stilului excentric. Stabilea tendinte in moda vremurilor care plecau de la curtea regala franceza catre toate celelalte curti regale europene si catre membrii aristocratiei.
Era cunoscut faptul ca Regina nu putea rezista in fata bijuteriilor pretioase, in special in cazul celor decorate cu diamante. In primavara anului 1776, a cumparat cele 2 bratari cu diamante pentru 250.000 de livre, o suma exorbitanta pentru vremurile respective. Conform scrierilor Contelui Mercy-Argenteau, ambasadorul Austriei la curtea franceza, bijuteriile au fost platite partial cu alte pietre pretioase din colectia Reginei si partial cu fonduri pe care aceasta le imprumutase de la sotul ei, Regele Louis al XVI-lea.
Printre descoperirile recente ale istoricului Vincent Meylan se numara si documentele Regele Louis al XVI-lea din februarie 1777 in care este scris „catre Regina: o plata de 29.000 de livre pentru bratarile cu diamante pe care le-a cumparat de la Boehmer.”
La aflarea acestor vesti, mama Mariei Antoaneta, Imparateasa Maria Teresa a Austriei, a certat-o pe fiica intr-o scrisoare din 2 septembrie 1776: „Vestile primite de la Paris ma anunta ca tocmai ai cumparat bratari in valoare de 250.000 de livre si din aceasta cauza, ti-ai creat probleme cu finantele.”
In ciuda acestei mustrari materne, Regina s-a bucurat sa-si expuna noile bratari inclusiv intr-un portret realizat de pictorul suedez Adolf Ulrik Wertmüller in care a pozat in gradinile Micului Trianon alaturi de doi dintre copiii ei, inclusiv cu Madame Royale. Este vorba despre imaginea de mai sus.
Imediat dupa Revolutia franceza, Contele Mercy-Argenteau a plecat din pozitia de ambasador si s-a mutat la Bruxelles unde, pe 11 ianuarie 1791, a primit o scrisoare de la Regina Maria Antoaneta in care era anuntat ca i-a trimis un cufar de lemn pentru a-l pastra in siguranta in speranta ca ii va fi returnat candva. Acesta l-a pastrat si nu l-a deschis decat in 1793 cand Regina a fost ghilotinata in Paris iar Imparatul Francisc al II-lea al Austriei a ordonat realizarea unui inventar amanuntit.
In documentele oficiale este mentionat setul de bratari cu 96 de diamante care au fost ulterior trimise in Austria unde au fost oferite lui Madame Royale, fiica Reginei. Le-a primit abia in 1796 cand a ajuns in Austria.
In 1816, Maria Teresa a purtat bratarile pe maini diferite intr-un portret realizat de pictorul Antoine-Jean Gros pe care il puteti admira mai sus. Ulterior, Madame Royale a decedat in 1851 si a lasat mostenire bijuteriile sale pentru a fi impartite intre nepotii ei: Contele de Chambord, Contesa de Chambord si Ducesa de Parma. Cea din urma a primit bratarile si le-a lasat mai departe fiului ei, lui Robert, Ducele de Parma, membru al Casei de Bourbon-Parma. De atunci, bijuteriile au ramas in aceeasi familie.
Recent, Sotheby’s a anuntat o noua licitatie cu 2 diademe care sunt atribuite colectiei lui Joséphine Bonaparte (1763-1814), Imparataseasa Frantei si sotia lui Napoléon Bonaparte (1769-1821). Preferintele Imparatesei pentru astfel de bijuterii pretioase, considerate adevarate capodopere din perioada Neoclasicismului, a avut o influenta considerabila in deschiderea primelor buticuri de lux din Paris.
Traditia colectiilor de bijuterii regale franceze s-a incheiat cu Eugenie de Montijo, ultima Imparateasa a Frantei, sotia lui Napoleon al III-lea. Povestea ei o puteti descoperi mai jos.