Artistul Kenzo Digital a creat o experienta imersiva care ofera iluzia optica a plutirii deasupra orasului New York. In trecut, a realizat efectele vizuale ale celor mai spectaculoase momente puse in scena de Beyonce sau Kanye West.
Artistul Kenzo Digital, cunoscut pentru efectele vizuale de la concertele unor celebritati precum Beyonce si Kanye West, a creat recent o instalatie imersiva care se foloseste de linia orizontului si de zgarie-norii din New York pentru a crea o experienta multisenzoriala.
Kenzo Digital, unul dintre cei mai cunoscuti artisti din Brooklyn a transformat centrul Manhattanului intr-o lucrare imersiva denumita ”Air”.
Noua sa instalatie va fi expusa permanent pe 3 dintre cele 93 de etaje ale Summit One Vanderbilt, una dintre cele mai noi si intalte cladiri din metropola americana. Instalatia se foloseste de linia orizontului si de zgarie-norii specifici New York-ului pentru a crea o experienta multisenzoriala pe care vizitatorii nu o vor uita prea curand.
Pentru a realiza lucrarea, artistul s-a folosit de mai bine de 23.000 de metri patrati de oglinzi.
”Air” a fost deschisa catre public in octombrie si a devenit rapid o atractie turistica foarte populara si unul dintre cele mai Instagramabile locuri din New York, fiind o camera a reflexilor de lumina si sticla in care fiecare suprafata propune o noua perspectiva de a privi orasul. Pentru a ajunge la instalatie, vizitatorii parcurg un hol curbat lipsit de culoare ca mai apoi sa intre intr-o camera a oglinzilor cu lumini ce isi schimba culoarea gradual. In acest infinit al reflexilor, strazile orasului si linia orizontului par suspendate in aer. Seara, iluzia optica este cu atat mai spectaculoasa, fiind augmentata de luminile multicolore din interiorul cladirii si din oras.
Instalatia a fost gandita ca un flux care se schimba constant ca raspuns la lumina si vremea din exterior.
”Lucrarea are o viata proprie. Am vrut sa creez un spatiu care sa aiba o relatie profunda cu oamenii in decursul timpului”, spune Kenzo.
Pentru a realiza instalatia artistul a lucrat mai bine de 3 ani. Montarea ogliznilor la fata locului s-a realizat in timpul carantinei din 2020, cand strazile New York-ului erau pustii. ”Am petrecut o mare parte din 2020 cu o masca pe fata, intr-un New York abandonat. A fost ca si cum as fi trait intr-un film SF” adauga artistul.
Instalatia este impartita in mai multe spatii, principalul se numeste ”Transcendence” si cuprinde primul si al treilea etaj. Al doilea spatiu se numeste ”Affinity” si este o camera de dimensiuni mai mici tapetata cu oglinzi si in care se gasesc baloane rotunde argintii care se invart in interiorul camerei, fiind o referinta la lucrarea ”Silver Clounds” a lui Andy Warhol. Un alt spatiu a fost numit ”Unity” si contine un ecran imens de 14 metri cu imagini din nori ce ofera o experienta imersiva vizitatorilor.
Pe langa efectul vizual pe care il creeaza, lucrarea are in fundal o coloana sonora semnata de Joseph Fraioli cunoscut pentru muzica filmului Tenet al regizorului Christopher Nolan.
”Locuind in New York esti cumva lipsit de natura. Cladirile inalte iti blocheaza lumina soarelui din cauza umbrelor. Aici vei face din nou cunostinta cu natura printre care locuiesti. Recent am vazut cum o furtuna a luat cu asalt New Jersey. Vezi cum se apropie norul negru si tunetele din departare devin din ce in ce mai zgomotoase. Odata ce furtuna incepe, orasul devine un organism real care reactioneaza la vreme. Incepi sa vezi mai putini oameni pe strazi, apar umbrelele, iar traficul se misca diferit datorita strazilor umede” adauga artistul.
Accesul la instalatia creata de Kenzo Digital de la Summit One Vanderbilt se face pe baza de bilete. Pretul unul bilet consta 39 de dolari pentru adulti, iar la apus se mai adauga o taxa de 10 dolari.
In varsta de 41 de ani, Kenzo Digital locuieste si lucreaza in New York si urmareste prin lucrarile sale sa creeze lumi alternative in spatiul fizic sau virtual care sa aiba un puternic impact emotional si care sa ofere o experienta memorabila publicului.
Kenzo este nepotul artistului coreean Nam June Paik si directorul creativ al Centrului Artistic dedicat acestuia. Practica sa include tehnologii de ultima ora si este dedicata unui experiment continuu. In decursul timpului, a avut diverse expozitii in unele dintre cele mai importante galerii si muzee ale lumii, precum Tate Modern sau Guggenheim Museums si aparitii la festivaluri de film precum Tribeca Film Festival.
A devenit faimos pentru colaborarile cu artistii din lumea muzicii pop precum Beyonce si Kanye West. In 2011, a creat efectele vizuale pentru concertul lui Beyonce de la Billboard Awards, considerat si astazi unul dintre cele mai spectaculoase momente ale carierei artistei. In 2012, a lucrat din nou cu Beyonce pentru concertul sustinut cu ocazia proiectului World Humanitarian Day la ONU.