Astazi incepe Festivalul de Muzica Veche Bucuresti cu 7 spectacole online si fizic. La concertul din aceasta seara vor fi folosite instrumente din perioada Evului Mediu si a Renasterii.
Cea de-a XVI-a editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti incepe astazi, 16 noiembrie si cuprinde sapte concerte desfasurate in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Köln (Germania) si Sevilla (Spania).
Programul e inspirat din cele doua cunoscute directii ale muzicii vechi europene – italiana si franceza. Editia de anul acesta are loc cu subtitlul „IF / Italia & Franta”. Cele sapte evenimente se vor desfasura in format hibrid – reprezentatii 100% online si doua concerte desfasurate in format fizic.
Vor fi interpretate creatii de Antonio Vivaldi, Antonio Falconieri, Giovanni Battista Bononcini, Jean Philippe Rameau, Louis Couperin si Louis Marchand.
Primul spectacol, „Fin’amor”, va avea loc in aceasta seara la orele 19:00 cu muzica trubadurilor secolelor XII – XV, fiind sustinut de ansamblul Cantica & Emilio Villalba: Emilio Villalba, Sara Marina si Ángeles Núñez. In cadrul concertului vor fi folosite instrumente din perioada Evului Mediu si a Renasterii.
Programul va continua cu: „Harpsichord or not II” (18 noiembrie, o incursiune in lumea transcriptiilor pentru clavecin si voce ale lui J. Ph. Rameau), „La Folia e la Gioia” (20 noiembrie, un concert construit in jurul uneia dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile – Folia), „Suiter than France” (21 noiembrie, un repertoriu din „epoca de aur” a muzicii franceze pentru clavecin), „The meantone” (23 noiembrie, o prezentare concertistica a sistemului mezotonic de acordaj, sustinuta in Biserica Neagra – Brasov, pe orga istorica de la Rupea).
Ultimele doua concerte, „Les caractères” (25 noiembrie, un repertoriu despre incitanta lume a caracterelor construita de compozitorii barocului muzical francez) si „Sempre Vivaldi” (27 noiembrie) se vor desfasura cu prezenta publicului si vor avea loc in Sufrageria Regala a Muzeului National de Arta al Romaniei.
Toate concertele vor fi transmise online aici, oferind acces gratuit publicului din intreaga lume.
Printre artistii invitati se numara: ansamblul Cantica & Emilio Villalba, ansamblul de muzica veche Sempre, ansamblul Fonte di Gioia, Ketil Haugsand (Germania) – solo clavecin, Steffen Schlandt (Brasov, Biserica Neagra) – orga mezotonica, Csibi Dávid – vioara baroca, István Csata – viola da gamba, Rafael Butaru (vioara baroca), Mircea Ionescu (vioara baroca), Cristina Vasilache – soprana, Raluca Enea – clavecin.
Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este primul de acest gen din Capitala si unul dintre cele mai importante evenimente de muzica culta din Romania.
Inaintea pandemiei, festivalul era cotat pe locul al patrulea intre „cele mai frecventate festivaluri din Bucuresti” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala) si pe locul cinci in cadrul Studiului de consum cultural pentru municipiul Bucuresti 2015, realizat de INCFC la initiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucurestiului.
De asemenea, festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzica veche din sud-estul Europei. In anul 2015, a devenit membru al prestigioasei Retele Europene de Muzica Veche (REMA).
Programul festivalului poate fi consultat online.