Spania renunta la obligatia de a avea viza pentru muzicienii veniti din Marea Britanie, insa nu si pentru echipa tehnica. Pentru ca nu au avut o negociere prealabila pentru industriile creative, Brexit-ul afecteaza artistii britanici.
Publicatia The Guardian noteaza ca industria muzicala din Marea Britanie saluta decizia guvernului spaniol de a renunta la cerintele de viza post-Brexit pentru artistii britanici aflati in turnee pe termen scurt, dar a avertizat ca raman inca probleme semnificative care vor face multe turnee „imposibile”.
Anuntul Spaniei inseamna ca muzicienii din Marea Britanie si echipa lor nu vor mai avea nevoie de vize pentru angajamente de mai putin de 90 de zile, o schimbare a politicii care a venit dupa luni de lobby din partea grupurilor comerciale de ambele parti.
Jamie Njoku-Goodwin, directorul executiv al UK Music, a declarat, citat de The Guardian, ca decizia a fost un prim pas in directia corectă, dar a adaugat ca ramane problema transportului, atat pentru zona de marfuri – scene, coregrafii, obiecte tehnice, dar si pentru soferii care insotesc aceste marfuri – ceea ce va face dificila existenta unui turneu, de exemplu.
Organizatiile creative acuza guvernul britanic ca in timpul negocierilor pentru Brexit, acestia nu au luat in calcul deloc industriile culturale, esuand astfel sa negocieze calatorii fara viza si permise de munca la nivel european pentru muzicieni si echipajul lor.
Promotorii de festivaluri europeni au spus de mai multe ori post-Brexit ca este probabil sa rezerve mai putine spectacole in Marea Britanie, ca urmare a costului vizelor, ceea ce ar da o lovitura uriasa industriei, mai ales dupa impactul devastator al pandemiei.
Cat priveste negocierile pentru artisti, publicatia The Guardian o citeaza si pe Nadine Dorries, secretarul pentru cultura, care a spus ca„Douazeci si unu de state membre oferă acum rute fara viza si permis pentru artistii care fac turnee. Au mai ramas sase.” Romania este una dintre tarile care nu cere viza pentru sectorul creativ din Marea Britanie.