Cunoscutele cafenele cu cannabis din Amsterdam s-ar putea inchide. Comportamentul inadecvat al turistilor si un studiu despre confortul cetatenilor orasului sunt principalele motive ale deciziei autoritatilor
Celebrele cafenele cu cannabis din Amsterdam ar putea fi interzise pentru turisti. Dupa ce restrictiile pandemice au fost ridicate, autoritatile au observat ca turistii veniti in capitala Olandei au un comportament din ce in ce mai inadecvat. De altfel, actualul primar a facut un sondaj inca de anul trecut printre localnici, iar acestia nu isi mai doresc existenta acestor cafenele cu cannabis in orasul lor, tot din motive de comportamente inadecvate ale turistilor care consuma substantele. La inceputul anului, primarul a colaborat cu politia si procuratura pentru un plan mai mare de oprire a crimei organizate facilitata de consumul de droguri, in incercarea de a creste calitatea vietii locuitorilor capitalei.
Cafenelele sunt populare in randul strainilor, care sunt atrasi de orasul unde acest tip de drog este legal, avand totusi o limita de achizitie. In acest moment, publicatia The Sun mentioneaza ca sunt 166 de astfel de cafenele, a caror venituri au scazut cu 80% de la instalarea restrictiilor pandemice.
Totodata, exista voci care mentioneaza si faptul ca inchiderea acestor cafenele, care in prezent sunt controlate de autoritati, vor avea repercursiuni si se vor consuma substantele in mod ilegal, incurajand astfel tot un comportament dezirabil.
Conform informatiilor publice, Amsterdam atrage aproximativ 20 de milioane de turisti anual.
Gary Gallagher, managerul Muzeului de Cannabis din Amsterdam, a declarat pentru publicatia DW ca si cu restrictiile de calatorie recent reduse, economia primeste o suma importanta de la aceste cafenele, ceea ce ar face dificila o eventuala inchidere permanenta.
De asemenea, tot din cauza turistilor, oficialii au in plan si mutarea Cartierului Rosu din centrul orasului spre o zona mai periferica, astfel incat localnicii sa nu mai fie deranjati.
Mai mult, Amsterdam a introdus diferite noi reguli, inclusiv pentru cei care isi inchiriaza casele in regim Airbnb, tot pentru a proteja localnicii.
Presa de specialitate noteaza ca Amsterdam pare sa incerce o reinventare a turismului, prin care sa atraga mai multi cetateni responsabili si mai putin pasionati de politicile liberale privind consumul de droguri si industria sexuala, problema principala fiind comportamentul neadecvat al turistilor.
Conform politicii drogurilor din Tarile de Jos, produsele din canabis sunt tolerate si lasate spre a fi vandute in localuri specializate cu licenta. Pe langa aceste produse, este permisa si vanzarea accesoriilor cum ar fi pipele, bong-urile sau hartiile de rulat. In aceste localuri se serveste si cafea sau alimente, iar alcoolul este interzis. Ideea de coffe-shop a aparut in anii 1970 cu scopul explicit de a separa drogurile tari de cele usoare.
Motivul tolerantei consumului de droguri in Olanda este legat de convingerea acestora ca ascunderea unor fenomene sociale negative nu le va face sa dispara, ci le va acutiza, deoarece atunci cand sunt ascunse, sunt mult mai greu de controlat. Astfel, olandezii incearca sa scoata in afara ariei infractionale consumul de droguri usoare, facand din acest lucru o problema individuala, nu o problema a aparatului legislativ sau a politiei.