BBC a difuzat aseara un documentar scandalos despre razboiul dintre Printii William si Harry. Familia Regala acuza televiziunea britanica de manipulare a unor zvonuri false si ameninta ca va boicota productiile BBC.
BBC a lansat aseara un documentar scandalos despre relatia tumultuoasa dintre Printii William si Harry. Dezvaluirile din cadrul primei parti din cele doua planuite din „The Princes and The Press” (Printii si Presa) au creat deja nemultumiri in cadrul Familiei Regale britanice. Intr-o iesire publica nemaiintalnita pana acum, reprezentantii Reginei Elizabeta si ai Printilor Charles si William au declarat ca sunt dezamagiti de atitudinea BBC si vor boicota productiile viitoare ale televiziunii britanice.
Inca de la inceput, documentarul „The Princes and The Press” a creat senzatia ca se afla de partea lui Meghan Markle si a Printului Harry intr-un scandal menit sa denigreze imaginea Familiei Regale britanice.
BBC l-a descris ca un program care examineaza in detaliu relatiile celor doi printi cu presa si modul in care au ales sa manipuleze sau nu anumite perceptii ale publicului despre familiile lor. Primul episod acopera perioada dintre 2012, de la Jubileul de Diamant al Reginei Elizabeta a II-a si pana in 2018, imediat dupa anuntul logodnei dintre Printul Harry si actrita Meghan Markle. A doua parte va explora relatiile tensionate din perioada 2018 – 2021, perioada in care Meghan Markle a sugerat ca „Firma” (asa cum numesc ei Familia Regala pentru a accentua ideea unei institutii riguroase) a jucat un rol activ in „perpetuarea unor informatii false despre noi”.
Familia Regala a acuzat BBC ca acorda credibilitate unor zvonuri nefondate si exagerate despre relatiile interne ale membrilor casei regale. Acest lucru se datoreaza faptului ca documentarul este dominat de figuri care sunt apropiate cuplului Meghan Markle – Printul Harry, unii declarand in mod direct ca au primit permisiune de la fosta Ducesa de Susex sa vorbeasca in locul cuplului.
In declaratia comuna trimisa catre BBC de Regina Elizabeta si Printii Charles si William se spune ca „o presa libera, responsabila si deschisa este esentiala in existenta unei democratii sanatoasa. Cu toate acestea, se intampla mult prea des ca unele zvonuri nefondate si exagerate de la surse anonime sa fie prezentate ca fapte reale. Este dezamagitor cand oricine, inclusiv BBC, le acorda credibilitate.”
Vocea lui Meghan a fost auzita prin Jenny Afia, o avocata a companiei Schillings care o reprezinta in mod legal pe fosta Ducesa de Sussex si jurnalistul Omid Scobie care a aparut in lumea presei la cateva luni dupa logodna cu Printul Harry, ulterior a publicat constant articole in care o lauda pe Meghan sau incerca sa o portretizeze ca o victima.
Scobie este autorul cartii „Finding Freedom”, cartea despre divortul lui Harry si Meghan de Familia Regala. Recent, s-a confirmat in cadrul unui proces intentat de Meghan presei britanice faptul ca Scobie a primit informatii si instructiuni in mod direct de la Ducesa in procesul de scriere a cartii.
In documentar, Scobie spune ca povestile cu conotatie negativa despre cuplul Sussex au fost servite presei de catre celelalte familii din cadrul Casei Regale.
Avocata lui Meghan a insistat asupra faptului ca acuzatiile de bullying care ii sunt aduse fostei Ducese: „Aceste povesti sunt false. Nu este adevarat acest narativ cum ca nimeni nu putea sa lucreze cu Ducesa de Sussex, ca ar fi fost prea dificila, ca ar fi cerut ca toata lumea sa fie concediata pentru a-si aduce proprii angajati.”
Unul dintre cele mai mari scandaluri detaliate in documentar este „Tiaragate”, bazat pe un articol publicat in ziarul The Sun in noiembrie 2018.
Articolul detalia o disputa dintre Meghan si membrii Casei Regale asupra unei diademe pe care ar fi vrut sa o poarte la nunta cu Printul Harry. Meghan si-ar fi dorit sa poarte o tiara de smarald insa Regina Elizabeta, care este detinatorul de drept al bijuteriilor coroanei, i-a aprobat utilizarea altei diademe. Ulterior, ar fi pornit o cearta in care Harry a spus „Orice vrea Meghan, va primi.”
Scobie a spus ca „Niste oameni au simtit ca Meghan trebuie pusa la punct. Cred ca prin scurgerea unor povesti negative au incercat sa o pedepseasca. Din cercetarile mele, cred ca informatiile au venit de la una dintre familiile regale din interior. „
Jurnalistul Dan Wooton de la MailOnline care a spus ca era un lucru cunoscut de toti angajatii Palatului Buckingham in privinta comportamentului dificil pe care l-au manifestat Meghan si Harry.
Pentru a raspunde afirmatiilor din documentar, o sursa din interiorul Casei Regale a declarat ca „Dupa dezastrul care s-a intamplat in presa in perioada divortului parintilor lui – supranumit Razboiul dintre Wales – Printul William a trimis indicatii foarte clare ca nimeni nu va spune nimic despre ceilalti membri ai familiei.”
Jurnalistul Dan Wootton afirma ca informatiile nu au fost servite presei de catre membrii familiei ci de catre angajatii care se saturasera de comportamentul de diva al lui Meghan: „De fapt, au fost oamenii din spate, angajatii, care au inceput sa fie foarte enervati de atitudinea ei. Atitudinea lor e cu atat mai marcanta cu cat niciun ziar national nu a indraznit sa publice povestea pana atunci pentru ca nu ar fi pus membrii Familiei Regale – din care faceau parte si Meghan si Harry – intr-o lumina proasta.”
Comentatorul politic Andrew Marr a vorbit din partea BBC si a explicat ca „Jurnalistii si cetatenii stiu foarte bine ca exista o diferenta intre modul in care ei se prezinta in public si ce se intampla in spatele usilor inchise. In orice caz, pentru ca jurnalistii sa afle aceste informatii atat de intime ar trebui sa aiba o sursa in interior, o fisura. Cred ca politicienii sunt extrem de indiviosi pe succesul monarhiei britanice pentru ca a reusit sa prezinte un front comun, foarte unit. Insa in momentul in care vad o crapatura, incearca sa se strecoare si ei acolo.”
Una dintre interventiile din documentar i-a apartinut detectivului privat Gavin Burrows care a fost angajat sa afle informatii despre Chelsy Davy, fosta iubita a lui Printului Harry din 2004.
Burrows a povestit ca a lucrat pentru fostul ziar News of the World si ca „i-au hackuit mesageria vocala, toate telefoanele ei erau supravegheate, orice mijloc de telecomunicatie era ascultat.” In plus, detectivul si-a cerut scuze ca a urmarit pe Chelsy Davy: „Am fost parte dintr-un grup de oameni care i-a furat normalitatea anilor din adolescenta ai Printului.”
Recent, Davy a lucrat cu Printul Harry unde a fost citat ca martor in procesul intentat impotriva companiei care publica News of the World. Detectivul a declarat ca Harry a devenit „noua Diana” datorita interesului pe care presa il are asupra vietii lui private.
Documentarul este realizat de Amol Rajan, unul dintre republicanii britanici care si-ar dori sa monarhia sa fie desfiintata.
Intr-o premiera in istoria Casei Regale, avocatii acestora au urmarit atent documentarul BBC si exista zvonuri ca ar putea depune o plangere catre Ofcom, autoritatea de reglementare pentru mass-media britanica. Dickie Arbiter, fostul agent de presa al Reginei Elizabeta, a declarat ca exista ingrijorari despre alegerea lui Amol Rajan pentru a prezenta acest documentar, fiind bine cunoscuta afirmatia acestuia ca „monarhia este absurda”.
A doua parte va fi difuzata saptamana viitoare si va explora ruptura dintre William si Harry din perioada de dupa nunta cu Meghan si un aparent razboi pe care l-ar fi dus unul impotriva celuilalt in presa.