Peste 650 de obiecte rare care au apartinut lui Antoni Gaudí sunt in expozitie la Museu Nacional d’Art de Catalunya.
O expozitie dedicata carierei arhitectului Antoni Gaudí, cu peste 650 de obiecte rare, este deschisa la Museu Nacional d’Art de Catalunya din Barcelona pana in martie 2022.
Expozitia prezinta o ampla gama de obiecte – de la mobila conceputa de Gaudí la documente, statui si picturi, iar aceasta a fost organizata in colaborare cu Musée d’Orsay.
Unul dintre elementele cheie ale expozitiei il reprezinta reconstructia unui hol din celebra cladire La Pedrera, cunoscuta de publicul larg sub numele de Casa Milà. Printre exopatele se mai afla si o masa de toaleta pe care Gaudí a conceput-o pentru Palau Güell, detinut de familia Güell.
De asemenea, in expozitie sunt incluse si lucrari ale unor colaboratori ai arhitectului, precum Alex Clapés, Josep Maria Jujol, John Ruskin, August Ended si Thomas Jeckyll.
Unul dintre scopurile expozitiei este ca oamenii sa reflecteze asupra istoriei Barcelonei si asupra impactului pe care Gaudí l-a avut asupra orasului.
Din decembrie, Sagrada Familia din Barcelona va inaugura al noualea turn. Lucrarile la monument, au inceput in 1882.
Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Spania, creatia arhitectului catalan Antoni Gaudí, va inaugura turnul Fecioarei Maria pe 8 decembrie, de sarbatoarea Imaculatei Conceptii, fiind o lucrare de 138 de metri inaltime si o stea luminoasa de 7,5 metri diametru din sticla si otel inoxidabil.
Steaua Fecioarei Maria cantareste 5,5 tone si va fi montata in varful turnului pe 29 noiembrie. Ea a costat aproape 1,5 milioane de euro si este integral realizata din materiale rezistente pentru a nu fi deteriorată de razele soarelui.
Dupa ce vor fi terminate toate lucrarile, bazilica va avea 18 turnuri sau turle cu profil parabolic. Pana in prezent sunt opt turnuri ale Apostolilor, dintre care patru in curs de constructie. Turnul lui Iisus, cel mai inalt, si turnurile celor patru Evanghelisti sunt schitate si ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului viitor.
Lucrarile la Sagrada Familia sunt finantate exclusiv din donatii, mecenat si bilete vandute vizitatorilor. De aceea, lucrarile se finalizeaza mai incet. Conform planurilor lui Gaudi, monumentul va gazdui 9.000 de credinciosi si va fi finalizat in 2026, la 100 de ani de la moartea creatorului sau.
Antoni Plàcid Guillem Gaudí Cornet s-a nascut in 1852 intr-o provincie din Nord-Estul Spaniei, la 100 de kilometri de Barcelona.
Imaginatia lui Gaudi s-a dezvoltat in copilarie cand, din cauza unor probleme reumatice, nu avea voie sa se joace cu alti copii si era transportat pana la scoala calare pe magar. Isi petrecea timpul singur, observand animalele, plantele si pietrele din jurul casei. Medicii i-au recomandat o dieta vegetariana si plimbari ocazionale, indicatii pe care le-a respectat pana la finalul vietii.
In copilarie, desenele lui Gaudi erau folosite pentru ziarul scolii si pentru spectacolele de teatru pe care le puneau in scena.
In 1868, parintii i-au sustinut pasiunea pentru arhitectura si s-au mutat cu el la Barcelona unde a devenit student la Escuela Tecnica Superior de Arquitectura.
Desi nu era considerat un student excelent pe hartie, Gaudi era foarte increzator in abilitatile sale de arhitect. In timpul facultatii, a mers la ore de Filosofie, Istorie, Economie si Estetica spunand ca stilurile arhitecturale nu depind numai de ideile estetice si tehnica dar si de atmosfera politica si sociala.
Primul proiect realizat a fost absida unei biserici din Montserrat, urmat de Cooperativa Mataronense, locul de dormit al muncitorilor dintr-o fabrica din Nord-Estul Spaniei.