Skip to content

In culisele “The Power of the Dog” cu regizoarea Jane Campion: „O situatie imposibila de a fi un barbat alfa care este homofob si, de asemenea, homosexual. Este incredibil de dureros si complicat.”

Netflix are in program cel mai recent film al lui Jane Campion, “The Power of the Dog”, inspirat de un roman de Thomas Savage din 1967, film premiat la festivalul de la Venetia din acest an.

E un film care va aduce aproape atmosfera peliculelor de scoala veche, o poveste prezentata intr-un ritm cu care spectatorii nu mai sunt obisnuiti in ultimii ani si, mai ales, e un film care ii da spectatorului ocazia sa gandeasca si dupa ce povestea s-a incheiat.

“The Power of the Dog” marcheaza si reintoarcerea la cinema a regizoarei Jane Campion dupa succesul pe care l-a avut in 2009 cu “Bright Star”, ea este prima femeie regizorr care a castigat Palme D’Or pentru cel mai bun film (“The Piano”) in 1993 la Festivalul de film de la Cannes si una dintre cele 7 femei pe care Academia Americana de film le-a nominalizat vreodata la sectiunea cel mai bun regizor.

Prin amabilitatea Netflix, urban.ro a intrat in culisele acestui fim care e de neratat.

Actiunea din “The Power of the Dog” se intampla intr-un ranch in Montana in anii 20 ai secolului trecut si e o poveste despre dominare, dependent, saracie, masculinitate. “M-a intrigat romanul din mai multe puncte de vedere”, povesteste Jane Campion. “Nu puteam anticipa ce se va intampla, scrierea era incredibil de detaliata si simteam ca cel care a scris a trait experienta pe care o povestea. Nu e doar o poveste cu cowboy la 1925, imi place cat de adanc exploreaza masculinitatea si dragostea ascunsa.”

In momentul in care Jane Campion si-a exprimat dorinta de a ecraniza cartea a sugerat sa fie implicata in proiect si producatoarea britanica Tanya Seghatchian alaturi de care lucrase la “Bright Star”.

Impreuna au inceput sa scoata fragmente din carte pe post-it-uri si sa le aseze pe pereti pentru a cauta o structura pentru film. Tanya Seghatchian spune ca “Jane Campion are un instinct pentru a identifica scurte remarci dintr-un scenariu care pot intensifica senzualitatea. Una dintre marile ei calitati este a faca vizibile emotiile invizibile.”

THE POWER OF THE DOG: JANE CAMPION, Courtesy of Netflix

De fapt, asa cum a si martursit, Jane Campion a devenit profund indragostita de romanul lui Thomas Savage, pana la obsesie, si si-a dorit sa reconstruiasca ideea lui de masculinitate in detalii profunde.

Ea il descrie pe personajul principal, Phil Burbank, un crescător de vite stralucit, dar crud, hiper-masculinizat intr-un loc si o perioada in care barbatii conduceau, drept „unul dintre cele mai spectaculoase personaje masculine din intreaga literatura americana”.

Personajul e interpretat de Benedict Cumberbatch cu o finete si o precizie de ceas elvetian, iar Campion spune despre el “Este o personalitate foarte complicata si aspra, dar pe cat de rau si nepoliticos este adesea, el este si amantul singuratic chinuit care traieste din pretuirea sentimentelor dintr-un trecut demult apus. El se afla intr-o situatie imposibila de a fi un barbat alfa care este homofob si, de asemenea, homosexual. Este incredibil de dureros si complicat.”

 

Inainte de filmari regizoarea l-a intalnit pe biograful lui Thomas Savage care a dus-o sa-i cunoasca pe cei care mai traiesc din familia scriitorului si, cu sprijinul lor, a vazut fotografii de familie si a aflat mai multe povesti despre el.

Apoi Campion s-a intalnit cu scriitoarea Annie Proulx, care a scris nuvela  “Brokeback Mountain”, pentru a afla din perpectiva unei femei care sunt nuantele unei povesti despre masculinitate si iubire interzisa intre barbati intr-o epoca in care nimeni nu vorbea despre asa ceva in America.

Benedict Cumberbatch, cel care il interpreteaza pe Phil Burbank, povesteste: ”Am citit romanul, apoi scenariul si am fost fascinat de acest om cu o personalitate atat de complexa, puternica si terifianta, dar in acelasi timp profund zdruncinat de rani care nu sunt la vedere”

Pentru a crea confortul actorului si a pune si mai mult accentul pe intimitate, Campion a cerut ca Benedict Cumberbatch sa filmeze cele mai multe scene singur, fara niciun alt membru al echipei in apropiere, cu exceptia sa si a directoarea de imagine Ari Wegner, o tanara DOP de doar 37 de ani pe care a solicitat-o special pentru acest film, pentru ca si-a dorit ca imaginea sa aiba un specific si o emotie feminine.

“Una dintre cele mai emotionante parti din munca la acest film a fost sa-l vad de aproape pe Benedict in secventele in care era delicat si vulnerabil, emotionat.”, spune directoarea de imagine Ari Wegner care a petrecut mai bine de un an alaturi de regizoare cautand locurile de filmare, facand storyboard-uri si concepand un stil de filmare in care camera e partener cu actorul/personajul.

THE POWER OF THE DOG : ARI WEGNER , JANE CAMPION (NETFLIX © 2021

Alaturi de Cumberbatch in distributie se mai afla Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee, dar si o serie de cowboy adevarati pe care regizoarea i-a recrutat de la un rodeo din San Francisco.

Puteti vedea „The Power of the Dog” pe Netflix; In Romania a fost tradus romanul lui Thomas Savage la Editura Corint si il gasiti in librariile din toata tara. Mai jos un scurt fragment din carte.

Citește în continuare