Maine, la Muzeul Taranului Roman se deschide Salonul National de Miniatura Textila 2021.
In perioada 8 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022 puteti vizita Salonul National de Miniatura Textila 2021, un proiect al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Arte Decorative, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman.
Deschiderea oficiala va avea loc vineri, 10 decembrie, orele 17:00 la Sala Noua Galerie. Tema editiei din acest an este „zestrea”.
Conform Dictionarului Explicativ din 2009, zestrea este avere, mobila sau imobila, care se da unei fete cand se marita. Tranzactional, conjugal, termenul a saracit oarecum in conotatii, umbrind etimologia sa mult mai radicala ce face trimitere la termenul latin: dextraecel care insemna „fagaduinta solemna”.
Zestrea, indreptata etimologic spre viitor ca promisiune sauca „fagaduinta solemna”, este, de fapt o arhiva. Un mod de a documenta proveninta, istoria, trecutul. Zestrea este o forma de memorie. Personala sau colectiva, resuscitata intr-un rit de trecere, intr-un prag – zestrea e o alternativa la ADN pentru ca ea documenteaza genetic, in aceeasi masura in care proiecteaza in viitor.
Salonul National Miniatura Textila se afla la 10 ani de la relansare sub curatoriatul sotilor Marijana si Relu Bitulescu si Alexandra Craciun. Expozitia va putea fi vizitata de marti pana duminica intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.
In aceeasi perioada, la Muzeul National al Taranului Roman va fi deschisa o expozitie a artistilor Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron.
Expozitia care are motto-ul „Caci, acolo unde sunt doi sau trei adunati in NumeleMeu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18:20)” va putea fi vizitata in perioada 4 decembrie 2021 – 30 ianuarie 2022 cu un vernisaj desfasurat pe 4 decembrie intre orele 16:00 si 20:00.
Conceptul curatorial ii apartine lui Silvia Sferlea si ii prezinta pe Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron, doi artisti din generatii distinctecare, la fel ca majoritatea artistilor romani,prefera intimitatea atelierului oricarei afisari publice.
Ideea acestei expozitii a functionat sub semnul experimentului, prin facilitarea unui dialog spontan intre lucrari, tinand cont de faptul ca artistii nu si-au propus sa se intalneasca fizic si nici nu si-au trasat o strategie mutuala de constructie a cadrului expozitiei, preferand sa se axeze pe intuitie.
Ovidiu Fenes s-a nascut in 1978 in Targu Mures si a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu in anul 2002.Referindu-se la el insusi, Fenes il parafrazeaza pe Jean Dubuffet: „am darul uitarii“… „totul merge inainte si ce e in urma e ramas in urma“.
Napoleon Tiron s-a nascut in comuna Oasele, azi, Rediu (judetul Galati), in 1935. Este un absolvent al Institutului Nicolae Grigorescu in 1970, sectia sculptura care in anul 1988, a participat la Bienala de la Venetia. Este un sculptor care prefera sa nu puna nume propriilor creatii. Lasa privitorul sa faca asta pentru ca el considera ca fiecare vede altceva si nu vrea sa induca nimic imaginatiei celui care-i priveste lucrarile.
Expozitia de la Muzeul National Taranului Roman poate fi vizitata prin intrarea de pe strada Monetariei, la numarul 3, in fiecare sambata, cu exceptia zilei de Craciun si a primei zile din 2022 (25 decembrie si 1 ianuarie). Expozitia este deschisa intre 15:00-18:00. Pentru cei ce nu pot ajunge in acest interval, se poate programa o vizita la 0726343263.
Mai multe expozitii care pot fi vizitate in luna decembrie in Bucuresti veti gasi mai jos.