Sezonul expozitional de iarna MNAC se deschide joi cu 6 expozitii noi: Serban Savu, Ion Grigorescu, Márta Jakobovits, Mircea Stanescu si 2 grupuri de artisti din noul val.
In cadrul contextului aniversar care marcheaza 20 de ani de existenta, Muzeul National de Arta Contemporana va deschide incepand de joi, 9 decembrie noul sezon expozitional de iarna 2021-primavara 2022. Va include 4 expozitii cu caracter retrospectiv si o expozitie de grup care promoveaza noul val de tineri artisti.
In ziua deschiderii, intrarea este gratuita iar muzeul are un program special de vizitare intre orele 12:00 – 21:00 (ultimul acces se va face la ora 20:00). Programul expozitiilor va fi disponibil intre 9 decembrie 2021 si 24 aprilie 2022.
Sala de Marmura de la parterul MNAC va gazdui o retrospectiva cu lucrarile artistului Serban Savu intitulata „Renovari”.
Curatorul expozitiei este Calin Dan, directorul muzeului, care a declarat ca Serban Savu „reprezinta un pariu: este fix opus artistului la care te-ai gandi sa se lupte cu spatiul ostil din Sala de Marmura. Dupa lucrarea singulara si monumentala a lui Ciprian Muresan din sezonul trecut, Savu vine cu lucrari de mici dimensiuni si cu o macheta a blocului in care s-a nascut si a crescut, pe calcanul careia a realizat un mozaic in stilul epocii.”
Calin Dan este curator si al retrospectivei Ion Grigorescu – „Vieti paralele”, expozitie deschisa pana pe 25 septembrie 2022 la etajul 1 al muzeului, fiind cea mai vasta expunere din acest sezon.
Expozitia include lucrari imprumutate de la prietenii artistului si colectionari iar curatorul o descrie ca avand „ambitia de a aseza in centrul ei omul care-l dubleaza pe artist: o personalitate complexa si complicata, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne ofera o imagine exhaustiva a tematicilor, problematicilor, obsesiilor si idiosincraziilor sale.”
Nascut la Bucuresti in 1945, Ion Grigorescu este dintre primii artisti conceptuali romani, este creatorul a numeroase filme, serii fotografice si actiuni inregistrate pe film, precum si a desene si colaje. Subiectele sale includ atat viata sa privata, cat si trecerea poporului roman de la viata de comunism la capitalism.
De origine din Oradea, artistei Márta Jakobovits ii este dedicata expozitia „Portiune din drumul parcurs” care va fi deschisa la parter pana pe 24 aprilie 2022.
Intr-o expozitie curatoriata de Malina Ionescu cu design realizat de echipa Atilla KIM Architects, ceramica – domeniu care si-a pierdut pozitia centrala avuta in anii ’60-’70 – isi va recapata rolul principal in amplul spatiu de la parterul muzeului, asa cum declara directorul muzeului.
Marta Jakobovits este ceramista profesionista, absolventa a Academiei de Arte Vizuale din Cluj cu un doctorat in Arte Liberale de la Universitatea de Arte si Design din Budapesta. A fost introdusa la Academia Maghiara de Arte la Budapesta in 2005. Lucreaza ca artist liber profesionist, sustine prelegeri si conduce workshop-uri despre ceramica si arta hartiei in calitate de artist invitat. Lucrarile ei sunt reprezentate in colectiile permanente ale muzeelor de arta din Romania, Ungaria si Slovacia si fac parte din colectii private si publice din intreaga lume.
La etajul al treilea al muzeului veti gasi expozitia „Insula clandestina” dedicata lui Mircea Stanescu, artist care a trait si a activat toata viata in Sibiu si Cisnadie.
Expozitia deschisa pana pe 24 aprilie 2022 va include lucrari de dimensiuni intimidante, cu atat mai uimitoare cu cat au fost create intr-un apartament de bloc, in care accesul se facea pe o scara ingusta, care nu permitea trecerea cu o panza mai mare de 2 metri.Vor fi expuse desene, grafica, pictura, colaje, montaje si fotografiiintr-o selectie curatoriata de Liviana Dan si Sandra Demetrescu.
Expozitia„Young Artists Connections ‘21”continua directia curatoriala a muzeului in care spatiul expozitional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val.
Deschisa pana pe 30 ianuarie 2022, expozitia prescurtata YAC 21 va include lucrari create de Alexandru Mihai Budes, Lucia Ghegu, Maria Mandea, Andreea Medar, Sarah Muscalu, fiind curatoriata de Sandra Demetrescu.
Tot la etajul al patrulea, in spatiul MNAC Dialog din fata fostei cafenele veti putea vedea selectia „Interactiuni posibile” curatoriata de Dana Parvulescu si Germina Ion. Vor fi expuse lucrari semnate deAlexandra Serban, Anca Tintea, Andreea Magureanu, Andreea Stroe, Andrei Predescu, Bogdan Craiu, Catalina Pintilie, Cosmina Sandu, Craita Niga, Dora Huiban, Delia A. Prodan, Diana Paun, Emanuel Stefan, Florin Enache, Germina Ion, Ilma Szekeres, Laura Asmaranducai, Lena Ciobanu, Matei Udriste, Milena Muranyi, Oana Olariu, Petra MariasiToma Stefanescu.
Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea conditiilor de siguranta impuse de COVID-19. Pentru siguranta si protectia vizitatorilor, este necesara prezentarea unui Certificat de vaccinare COVID, sau un test negativ (Anti-Gen sau PCR) facut intr-un interval de 48 de ore inainte de acces, in concordanta cu conditiile de siguranta impuse de contextul pandemic.Orarul de iarna (30 septembrie – 31 martie) permite accesul vizitatorilor de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00 (ultimul acces la 17:30).
Mai jos puteti regasi alte 13 expozitii care sunt deschise in Bucuresti in luna decembrie.