„Fading Borders”, proiectul Romaniei de la Bienala de Arhitectura de la Venetia va fi expus in Bucuresti intre 10 decembrie si 13 februarie.
Pe 21 noiembrie s-a incheiat cea de-a saptesprezecea editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura – la Biennale di Venezia. Romania a fost prezenta cu proiectul „Fading Borders”, care va fi expus intre 10 decembrie si 13 februarie in cladirea Tandem din Bucuresti.
Tema lansata de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a saptesprezecea editie a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trai impreuna?“),iar echipa Romaniei a ales sa abordeze relatia dintre fenomenul migratiei, arhitectura si oras.
Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de romani traiesc in afara tarii. Numai in cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de romani, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuand sa fie cea de-a doua cauza principala de reducere a populatiei tarii.
„Anul acesta, Bienala din Venetia a avut un numar de aproximativ 300.000 de vizitatori, asadar ne bucuram enorm ca am avut ocazia sa aducem in lumina fenomenul migratiei cu care ne confruntam la nivel global, dar si felul in care isi pune amprenta asupra noastra ca tara. Putem spune ca «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migratia, relatiile interumane si efectele economice ale acestora, toate vazute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinara care sta la baza Expozitiei Internationale din Venetia si pe care suntem entuziasmati sa o prezentam si publicului roman. De asemenea, suntem recunoscatori partenerilor nostri UniCredit Bank si Forte Partners, pentru ca au facut posibila aducerea Fading Borders in Bucuresti”, declara Arh. Irina Melita.
Plecand de la modul in care fenomenul migratiei va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecti din biroul de arhitectura POSTER a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documenteaza realitatea migratiei cu ajutorul a doua proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ si „Shrinking Cities in Romania“ („Orase romanesti in declin“). Acestea abordeaza problema migratiei excesive din doua puncte de vedere diferite.
„PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu si Cosmin Bumbut), priveste catre emigrantii romani si fenomenul complex de convietuire a acestora in cadrul diferitelor comunitati locale din Europa.
Sunt documentate dificultatile, pe de-o parte si, pe de alta parte, oportunitatile ivite odata cu plecarea din tara sau episoade despre noua viata si comunitatea pe care acestia o construiesc in afara granitelor tarii.
„Shrinking Cities in Romania” („Orase romanesti in declin”) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflata inca in desfasurare.
Proiectul a luat nastere ca urmare a unei cercetari incepute in anul 2009 asupra declinului si contractiei oraselor romanesti, privite ca fenomen de amploare, dar si drept forta motrica a modernizarii si inovatiei. Mici orase turistice, orase mari si mici industriale, orase agricole, vechi orase istorice sau porturi de la Dunare se confrunta cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.
Proiectul „Fading Borders” va putea fi descoperit la parterul cladirii Tandem din Bucuresti, intre 10 decembrie si 13 februarie, in zilele de vineri, sambata si duminica.
Cea de-a 17-a editie a Expozitiei Internationale de Arhitectura din cadrul Bienalei de la Venetia s-a incheiat pe 21 noiembrie, cu un numar total de 289.600 de vizitatori, plus inca 6,000 de jurnalisti internationali care au participat la cele doua zile de preview. Tineri cu varsta sub 26 de ani au reprezentat 32% din totalul participantilor. In cadrul expozitiei au participat 114 arhitecti din 63 de tari, Romania avand doua spatii expozitionale – unul in Pavilionul din Giardini della Biennale, pe care il detine inca din 1938 si in cadrul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.