La Grand Palais Ephemere din Paris are loc o expozitie dedicata poetului de origine romana Paul Celan
O expozitie dedicata poetului de origine romana Paul Celan este organizata la Grand Palais Ephemere, cu ocazia preluarii de catre Franta a presedintiei Uniunii Europene.
Nascut in 1920, supravietuitor al Holocaustului, Celan a plecat din Romania in 1947 si devine cel mai mare poet de limba germana al secolului 20. Dupa denumirea unei piete pariziene George Enescu, expozitia este „un alt omagiu adus unui artist de origine romana. Un omagiu rascolitor. Franta si Anselm Kiefer ii dedica de azi o expozitie monumentala lui Paul Celan”, a scris pe Facebook Excelenta Sa Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta.
Expoziţia este situata la Grand Palais Ephemere, un spatiu de 10.000 de metri patrati in care se afla doar 19 opere de Kieffer. “Tablouri de peste 10 metri inaltime, un bunker pe care cresc maci, un bombardier care sta intr-o aripa, coplesit de carti. Picturi sumbre, unde uleiurile groase se amesteca altor materiale: nisip, paie, plumb, cenusa…”, a descris evenimentul ambasadorul Romaniei.
“Eu nu il omagiez pe Celan, îl venerez”, spunea Kiefer la deschiderea expozitiei. Artistul germano-francez lucreaza cu poetul romano-german de 60 de ani, de cand i-a citit prima poezie, “Todesfuge”. Si de atunci Celan il obsedeaza”, noteaza Luca Niculescu.
“Cea mai mare opera, coplesitoare, are 15 metri latime si 10 metri inaltime, o lucrare ce porneste de la un poem fantastic al lui Celan. „Si este pozitionat cu spatele catre Tour Eiffel, care tasneste, aproape insolent, in lumina alba a diminetii de decembrie. Nu iesi nezdruncinat din aceasta expozitie. Un mesaj despre ororile care au fost si care se pot repeta. O trimitere la memoria comuna europeana, iata expozitia exceptionala cu care Franta isi incepe Presedintia Uniunii Europene”, a mai scris Luca Niculescu.
Paul Celan (Paul Antschel) s-a nascut la Cernauti, in 1920, intr-o familie de evrei vorbitori de limba germana. Studiile universitare le incepe la Tours, unde pleaca in 1938 si revine in Romania inaintea izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Dupa 22 iunie 1941, acesta este mobilizat in detasamentele de munca obligatorie pentru barbatii evrei la Radazani, Falticeni si Tabaresti. In aprilie 1945, Celan se refugiaza la Bucuresti, unde va locui pana in decembrie 1947, cand paraseste definitiv Romania. Studiaza la Sorbona, iar din 1959 ocupa postul de lector de limba germana la École Normale Supérieure.
Poet de limba germana, Celan publica primul volum de versuri, intitulat „Nisipul din urne”, la Viena, in 1948; patru ani mai tarziu apare „Mac si memorie”, cartea care i-a adus recunoasterea criticii, urmata de volumele ce l-au consacrat drept unul dintre cei mai importanti poeti ai secolului XX: „Din prag in prag” (1955), „Gratii de vorba” (1959), „Roza Nimanui” (1963), „Schimbare de suflu” (1967) si, postum, „Ograda timpului” (1976). De asemenea, va traduce in germana prima carte franceza a lui Emil Cioran.
Anul trecut, publicatia americana The New Yorker i-a dedicat un profil lui Paul Celan mentionand ca poezia sa a recompuns limba pentru lumea de dupa Holocaust.
La cincisprezece ani de la inaugurarea seriei Monumenta la Grand Palais in 2007, Anselm Kiefer este primul artist care realizeaza un nou proiect care implica intregul spatiu al Grand Palais Éphémère.
In aceasta expozitie, Anselm Kiefer continua munca privind memoria europeana, in care Franta si Germania sunt jucatori cheie. Sculpturile, instalatiile si cele 19 panze la scara mare interactioneaza cu poezia evaziva a marelui poet Paul Celan. Opera lui Paul Celan a fost o prezenta constanta in picturile lui Anselm Kiefer inca din adolescenta, cand a descoperit poemul „Todesfuge’’, si continua sa fie asa cu acest grup de picturi recente.
Expozitia poate fi vazuta, zilnic, pana la 11 ianuarie 2022.