10 retete de cocktailuri calde cu arome speciale care pot fi preparate in preajma sarbatorilor
Sezonul rece aduce dupa sine noi oportunitati de a incerca bauturi calde cu arome speciale care sa mentina bunastarea si sa aduca un moment de rasfat la finalul unui an dificil. In spiritul sarbatorilor, va recomandam o serie de retete de bauturi calde care pot fi preparate in preajma Anului Nou sau la evenimente si ocazii speciale din timpul iernii.
Vin fiert festiv cu mure
Ingrediente:
1 sticla de vin rosu
1 portocala stoarsa
230 ml cirdu de mere
100 ml brandy
1 cana de mure
60 ml sirop de artar
Instructiuni:
Se pune continutul sticlei de vin intr-o oala sau cratita, ulterior se adauga restul incredientelor. Se aduce la fiert la foc mic de la 30 de minute la o ora.
Se serveste in cani si dupa preferinta se decoreaza cu bete de scortisoara, cuisoare si anason stelat.
Fireside Toddy
Ingrediente:
45 ml rom
15 ml whisky
60 ml cidru de mere condimentat
7 ml suc de ananas
7 ml suc de lamaie
7 ml sirop de scotisoara sau cuisoare
Instructiuni:
Se amesteca cidrul de mere, sucul de ananas, lamaie si siropul intr-o cratita si se aduce la punctul de fierbere. Se transfera lichidul in cani sau pahare si se adauga rom si whisky.
Optional se poate decora cu feli uscate de mar sau cu un rulou de scortisoara.
Punch cu rom fierbinte
Ingrediente:
600 ml rom
340 g zahar brun
350 ml apa
230 ml coniac
4 lamai
4 limete
950 ml apa pentru diluat
Instructiuni:
Lamaile se decojesc in feli subtiri. Coaja acestora se pune in zahar si se lasa deoparte timp de o ora. Separat se fierb cei 350 ml de apa intr-un vas si se adauga peste zahar pentru a se topi. Ulterior, coaja de la lamai se scoate din lichid. Se storc lamaile decojite si limetele si se adauga sucul acestora in compozitia de zahar topit si apa, dupa care se transfera tot lichidul intr-un bol mare de punch. Se adauga romul si coniacul, iar la final se dilueaza cu 950 ml apa fierbinte.
Irish Coffee
Ingrediente:
60 ml smantana lichida
20 ml sirop de zahar
120 ml cafea fierbinte
30 ml whisky irlandez
Instructiuni:
Se bate smantana lichida impreuna cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar intr-un bol incapator pana se formeaza primele bule de aer si incepe sa se lege frisca (cam 30 de secunde). Se pune deoparte, iar intr-un pahar sau intr-o cana se combina cafeaua fierbinte cu whisky si restul siropului de zahar. La final se adauga frisca deasupra si se serveste.
Cidru de mere fierbinte si condimentat
Ingrediente:
2 litri cidru de mere
cateva bucati de cuisoare
1 portocala
3 bucati de anason stelat
1 bat de scortisoara
jumatate de lingura de nucsoara macinata
1 pastaie de vanilie
4 linguri de zahar
Instructiuni:
Se pune cidrul la fiert la foc mic intr-o oala incapatoare. In timp ce se incalzeste cidrul, se infig cuisoarele in portocala si se adauga in oala impreuna cu celelalte ingrediente. Se fierbe intreaga compozitie incet timp de 7-8 minute. Se toarna in cani sau pahare si se serveste fierbinte. Optional se poate decora cu anason stelat, bete de scortisoara sau felii de portocala.
Ciocolata calda cu rom
Ingrediente:
45 ml rom
45 ml lichior Butterscotch
90 ml ciocolata calda
coaja de portocala
Instructiuni:
Se adauga intr-o cana romul si lichiorul peste ciocolata calda si se amesteca bine. Se ia coaja de portocala si se stoarce peste bautura cat sa-i dea un parfum specific. Optional se poate pune frisca deasupra sau se poate decora cu bete de scortisoara, ciocolata rasa sau bezele.
Hot Toddy
Ingrediente:
45 ml burbon
20 ml lichior de caise
15 ml vin rosu sec
20 ml sirop de zahar
120 ml ceai cu scortisoara
3 fire de sofran
Instructiuni:
Se pun burbonul, lichiorul, vinul si siropul de zahar intr-un pahar si se amesteca bine. Se adauga peste ceaiul de scortisoara si cele 3 fire de sofran si se amesteca. Pentru decor se poate folosi o fasie de coaja de lamaie spiralata si anason stelat.
Cocktail Old Fashioned fierbinte
Ingrediente:
1 lingurita de zahar brun
1 lingurita sirop de cardamon
15 ml lichior de portocale
30 ml burbon cu sirop de artar
350 ml apa fiarta
Instructiuni:
Intr-o cana se amesteca zaharul cu siropul. Peste se adauga lichiorul si burbonul si se invarte cu o lingura de cocktail. Se adauga apa fiarta si dupa preferinta se decoreaza cu coaja sau o felie de portocala si un bat de scortisoara.
Cidru de pere fierbinte si condimentat
Ingrediente
2 l suc de pere
200 ml lichior amaretto
200 ml coniac
1 anason stelat
3 bete de scortisoara
12 bucati de cuisoare
3 feli de ghimbir
30 g zahar brun
Instructiuni
Intr-o oala incapatoare se amesteca bine toate ingredientele. Oala se acopera si se pune la fiert la foc mic timp de 2 ore. Din cand in cand se verifica lichidul si se amesteca cu o lingura. In final se toarna in pahare si se serveste fierbinte.
Bautura fierbinte cu dovleac si lichior
Ingrediente
450 ml lapte
200 g piure de dovleac
30 g zahar brun
jumatate de lingurita de scortisoara
230 ml lichior RumChata
Instructiuni:
Intr-o oala se incalzeste la foc mediu spre mic laptele cu piureul de dovleac, zaharul, scortisoara si lichiorul si se amesteca treptat. Se aduce in punctul de fierbere si se reduce focul. Se fierbe in acest fel timp de 5-6 minute si se amesteca cu un tel din cand in cand. Dupa ce se ia de pe foc, se toarna in cani si optional se poate pune frisca deasupra si nucsoara macinata.