Skip to content

10 retete de cocktailuri calde cu arome speciale care pot fi preparate in preajma sarbatorilor

Sezonul rece aduce dupa sine noi oportunitati de a incerca bauturi calde cu arome speciale care sa mentina bunastarea si sa aduca un moment de rasfat la finalul unui an dificil. In spiritul sarbatorilor, va recomandam o serie de retete de bauturi calde care pot fi preparate in preajma Anului Nou sau la evenimente si ocazii speciale din timpul iernii. 

Vin fiert festiv cu mure

Ingrediente: 

1 sticla de vin rosu

1 portocala stoarsa

230 ml cirdu de mere

100 ml brandy 

1 cana de mure

60 ml sirop de artar

Instructiuni:

Se pune continutul sticlei de vin intr-o oala sau cratita, ulterior se adauga restul incredientelor. Se aduce la fiert la foc mic de la 30 de minute la o ora.

Se serveste in cani si dupa preferinta se decoreaza cu bete de scortisoara, cuisoare si anason stelat. 

Fireside Toddy

Ingrediente:

45 ml rom

15 ml whisky

60 ml cidru de mere condimentat

7 ml suc de ananas

7 ml suc de lamaie

7 ml sirop de scotisoara sau cuisoare 

Instructiuni: 

Se amesteca cidrul de mere, sucul de ananas, lamaie si siropul intr-o cratita si se aduce la punctul de fierbere. Se transfera lichidul in cani sau pahare si se adauga rom si whisky. 

Optional se poate decora cu feli uscate de mar sau cu un rulou de scortisoara. 

Punch cu rom fierbinte

Ingrediente:

600 ml rom

340 g zahar brun

350 ml apa

230 ml coniac

4 lamai

4 limete

950 ml apa pentru diluat

Instructiuni:

Lamaile se decojesc in feli subtiri. Coaja acestora se pune in zahar si se lasa deoparte timp de o ora. Separat se fierb cei 350 ml de apa intr-un vas si se adauga peste zahar pentru a se topi. Ulterior, coaja de la lamai se scoate din lichid. Se storc lamaile decojite si limetele si se adauga sucul acestora in compozitia de zahar topit si apa, dupa care se transfera tot lichidul intr-un bol mare de punch. Se adauga romul si coniacul, iar la final se dilueaza cu 950 ml apa fierbinte. 

Irish Coffee

Ingrediente:

60 ml smantana lichida

20 ml sirop de zahar

120 ml cafea fierbinte

30 ml whisky irlandez

Instructiuni:

Se bate smantana lichida impreuna cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar intr-un bol incapator pana se formeaza primele bule de aer si incepe sa se lege frisca (cam 30 de secunde). Se pune deoparte, iar intr-un pahar sau intr-o cana se combina cafeaua fierbinte cu whisky si restul siropului de zahar. La final se adauga frisca deasupra si se serveste. 

Cidru de mere fierbinte si condimentat 

Ingrediente:

2 litri cidru de mere

cateva bucati de cuisoare

1 portocala

3 bucati de anason stelat

1 bat de scortisoara

jumatate de lingura de nucsoara macinata

1 pastaie de vanilie

4 linguri de zahar

Instructiuni:

Se pune cidrul la fiert la foc mic intr-o oala incapatoare. In timp ce se incalzeste cidrul, se infig cuisoarele in portocala si se adauga in oala impreuna cu celelalte ingrediente. Se fierbe intreaga compozitie incet timp de 7-8 minute. Se toarna in cani sau pahare si se serveste fierbinte. Optional se poate decora cu anason stelat, bete de scortisoara sau felii de portocala. 

Ciocolata calda cu rom

Ingrediente:

45 ml rom

45 ml  lichior Butterscotch

90 ml ciocolata calda

coaja de portocala

Instructiuni:

Se adauga intr-o cana romul si lichiorul peste ciocolata calda si se amesteca bine. Se ia coaja de portocala si se stoarce peste bautura cat sa-i dea un parfum specific. Optional se poate pune frisca deasupra sau se poate decora cu bete de scortisoara, ciocolata rasa sau bezele. 

Hot Toddy

Ingrediente:

45 ml burbon

20 ml lichior de caise

15 ml vin rosu sec

20 ml sirop de zahar

120 ml ceai cu scortisoara

3 fire de sofran

Instructiuni:

Se pun burbonul, lichiorul, vinul si siropul de zahar intr-un pahar si se amesteca bine. Se adauga peste ceaiul de scortisoara si cele 3 fire de sofran si se amesteca. Pentru decor se poate folosi o fasie de coaja de lamaie spiralata si anason stelat. 

Gourmet cocktail with orange

Cocktail Old Fashioned fierbinte

Ingrediente:

1 lingurita de zahar brun

1 lingurita sirop de cardamon

15 ml lichior de portocale

30 ml burbon cu sirop de artar

350 ml apa fiarta

Instructiuni:

Intr-o cana se amesteca zaharul cu siropul. Peste se adauga lichiorul si burbonul si se invarte cu o lingura de cocktail. Se adauga apa fiarta si dupa preferinta se decoreaza cu coaja sau o felie de portocala si un bat de scortisoara. 

Homemade organic pear cider

Cidru de pere fierbinte si condimentat

Ingrediente

2 l suc de pere

200 ml lichior amaretto

200 ml coniac

1 anason stelat

3 bete de scortisoara

12 bucati de cuisoare

3 feli de ghimbir

30 g zahar brun

Instructiuni

Intr-o oala incapatoare se amesteca bine toate ingredientele. Oala se acopera si se pune la fiert la foc mic timp de 2 ore. Din cand in cand se verifica lichidul si se amesteca cu o lingura. In final se toarna in pahare si se serveste fierbinte. 

Bautura fierbinte cu dovleac si lichior

Ingrediente

450 ml lapte

200 g piure de dovleac

30 g zahar brun

jumatate de lingurita de scortisoara

230 ml lichior RumChata

Instructiuni:

Intr-o oala se incalzeste la foc mediu spre mic laptele cu piureul de dovleac, zaharul, scortisoara si lichiorul si se amesteca treptat. Se aduce in punctul de fierbere si se reduce focul. Se fierbe in acest fel timp de 5-6 minute si se amesteca cu un tel din cand in cand. Dupa ce se ia de pe foc, se toarna in cani si optional se poate pune frisca deasupra si nucsoara macinata. 

Citește în continuare