Special Urban. Cu ochii pe “Don’t Look Up”(Nu priviti in sus) din 24 decembrie pe Netflix. Adam McKay, regizor: “Rasul este si un mare unificator. Nu-l poti falsifica, nu este un lucru politic”
In ultimele zile, numele regizorului Adam McKay a fost foarte prezent in presa pentru ca cel mai recent film al sau, “Don’t Look Up” (cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence si Meryl Streep in rolurile principale), a avut premiera in cinematografe in America la inceputul lunii si intra pe Netflix pe 24 decembrie inclusiv in Romania.
Don’t look up /”Nu priviti in sus” spune povestea a doi astronomi insignifianti, care trebuie sa participe la un turneu mediatic mondial pentru a avertiza omenirea in legatura cu iminenta sosire a unei comete care va distruge Pamântul.
Dar filmul acesta, despre care deja se vorbeste in contextul Oscar 2022, e doar varful unui iceberg dintr-o munca sustinuta si o pasiune care l-a condus pe Adam McKay la multe sacrificii.
Povestea lui Adam McKay e una foarte motivationala si ar putea fi chiar ea subiectul unui film; cum probabil nu se va intampla asta pentru ca regizorul – care e foarte autoironic – spune ca intr-o lume in care fiecare isi face propria statuie prin social media, sunt tot mai rare filmele profil profesioniste, iata cateva detalii care o sa va ajute sa vedeti putin altfel munca din spatele filmului “Don’t Look Up”.
Mai intai putin context: Adam McKay are in palmares 4 nominalizari la Oscar si o statueta. A fost nominalizat pentru “Vice” pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu, iar pentru filmul “The Big Short” a fost nominalizat pentru cel mai bun regizor si a castigat statueta la categoria cel mai bun scenariu adaptare. Are nominalizari la Emmy si Globurile de Aur si e un artist implicat activ in viata sociala si politica a Americii prin munca sa, dar si foarte conectat la tot ceea e inseamna canalele media alternative ale momentului. Este producatorul celebrului serial “Succession” (care ironizeaza viata unui mogul media) si a si regizat un episod, iar pe langa filmele pe care le-a regizat si produs in ultimii ani, McKay a creat trei podcasturi foarte specializate prin care a incercat sa transmita lumii o parte din ingrijorarile si pasiunile sale.
Este vorba de “Surprisingly Awesome”, un podcast creat impreuna cu jurnalistulAdam Davidson, imediat dupa colaborarea lor pentru filmul “The Big Short”, in care si-au propus sa dezbata subiecte importante ca sa le faca interesante pentru un public care, la prima vedere, considera temele respective plictisitoare. Tot el este si producatorul a doua podcasturi care au urmarit unul dintre cele mai importante cazuri de trafic sexual la nivel inalt “Broken: Jeffrey Epstein” si “Broken: Seeking Justice”. Iar urmatorul sau proiect pentru online e podcastul “Death at the Wing” care investigheaza o serie de morti printre tinerii baschetbalisti ai anilor 80.
Tema pentru “Don’t Look Up” i-a ajuns in fata in urma cu mai bine de 10 ani cand McKay a citit un raport al Natiunilor Unite despre consensul stiintific privind schimbarile climatice cu efecte imediate.
Raportul anticipa efecte dezastruoase asupra mediului si modificari climatice care afecteaza populatia in mod letal, iar socul lui McKay a fost profund. (Ironic, la doua saptamani de la lansarea in America a filmului “Don’t Look Up”, SUA a fost victima unor serii de tornade cu zeci de morti si sute de familii cu casele distruse)
“Don’t Look Up”, poate cel mai personal dintre filmele sale dupa cum afirma McKay, este poveste alegorica plina de umor inspirata de schimbarile climatice, in care Leonardo DiCaprio si Jennifer Lawrence joaca rolul unei perechi de astronomi care incearca sa avertizeze lumea ca o cometa ucigasa este pe cale sa distruga omenirea. Printre cei care nu asculta previziunile cumplite ale celor doi se numara presedintele SUA (Meryl Streep), seful ei de cabinet (Jonan Hill) – care este si fiul ei – si un cuplu de prezentatori TV (Tyler Perry, Cate Blanchett). Din distributie mai fac parte Timothée Chalamet, Mark Rylance, Rob Morgan si Ariana Grande, care are rolul unei vedete pop a carei relatie cu rapperul Kid Cudi deviaza atentia publicului de la iminentul armageddon.
Abordarea e intr-o cheie satirica – obisnuita pentru McKay care a scris pentru Saturday Night Live, a facut stand up si improvizatie in tinerete, iar primele sale filme au fost comedii. “Dupa ultimii cinci, zece ani nebuni, pe care i-am trait cu totii pe toata planeta, intentia acestui film a fost ca, Doamne, nu ar fi frumos sa radem de unele dintre aceste lucruri si sa mai avem si alte sentimente? Asa ca asta a fost abordarea, pentru ca suntem loviti destul de des de un fel de discurs apocaliptic. Ceea ce, apropo, este absolut legitim când vine vorba de schimbarile climatice. Dar am crezut ca este important ca oamenilor sa li se permita sa rada si sa aiba o oarecare distanta. Rasul este si un mare unificator. Nu-l poti falsifica, nu este un lucru politic”, a explicat McKay directia filmului in conferinta de presa de lansare la care urban.ro a participat.
Adam McKay (53 de ani) vine dintr-o familie modesta cu un tata care canta la tobe si isi cauta tot timpul de lucru si o mama chelnerita.
Parintii au divortat cand el avea 7 ani. La varsta majoratului a abandonat studiile universitare si a plecat cu un prieten in Chicago unde a infiintat o trupa de improvizatii cu care avea spectacole cu tenta de satira politica.
A dat casting la Saturday Night Live ca actor dar nu a fost acceptat, in schimb i s-a propus un job de scenarist. Dupa un an ca scenarist junior a devenit seful echipei de creatie al spectacolului de stand up cu cea mai mare audienta din America. Avea doar 27 de ani.
Dupa ce a parasit echipa SNL a facut o companie impreuna cu actorul Will Ferrell alaturi de care a produs si regizat o serie de comedii “Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” (2004), “Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby” (2006), “Step Brothers” (2008) si “The Other Guys” (2010). S-a despartit de Ferrell in 2019 si-a facut propria companie de productie de film iar acum are contracte de productie, dar si pentru viitoare filme ca regizor cu marile studiouri si platforme de streaming ale momentului.
McKay este genul care se consuma total pentru fiecare dintre proiectele sale, intr-un interviu marturisea ca pentru unul dintre primele show-uri de la Saturday Night Live a scris 25 de ore non stop pentru ca isi dorea sa aiba cat mai multe glume si tot mai bune.
Stresul, suprasolicitarea si ritmul de viata extrem de intens din cauza multor proiecte pe care le are in paralel au dus la cateva probleme de sanatate: un preinfarct si un tremor essential- o tulburare de miscare care duce la tremuratul mainilor si al altor parti ale corpului, mai ales in momentele de stress. A fost intotdeauna insa foarte deschis cu problemele sale de sanatate si si-a transformat notorietatea intr-o platforma de incurajare pentru cei care au probleme similare.
12:57 a.m. · 4 nov. 2018·Twitter for iPhone
Este casatorit din 1999 cu regizoarea de teatru si film Shira Piven, alaturi de care are doua fete.
Sotia sa, despre care spune ca este primul cititor al scenariilor sale, filmeaza in aceste zile in Slovacia pentru “The Performance”, un film la care are co-producatori romani – Frame Film (cei care realizeaza si serialul “Las Fierbinti”).
In interviurile pe care le-a acordat in perioada de promovare pentru “Don’t Look Up” a lasat sa se inteleaga ca finalul controversat este o trimitere si la relatiile cu mama lui, cu Ferrell si cu toti cei cu care nu si-a incheiat corect povestile in viata.
De altfel, singura conditie pe care a pus-o in negocierea cu Netflix a fost sa nu intervina nimeni asupra finalului pe care l-a scris si care este foarte atipic pentru un film care abordeaza in cheie comic-ironica- dulce- amara o situatie presanta, reala, a omenirii.
“Don’t Look Up” poate fi vazut pe Netflix din 24 decembrie.