Consolidarea Big Ben va fi gata pe 31 decembrie, iar celebrul ceas va suna la miezul noptii. Din pacate, primaria Londrei a anulat toate petrecerile in aer liber de Revelion, din cauza noii tulpini de coronavirus
Au trecut aproape cinci ani de cand au inceput lucrarile de reconstructie la celebrul ceas din Londra. Acum, dupa o schimbare extraordinara care a valorat aproximativ 79,7 milioane de lire sterline, este gata sa fie redat din nou publicului, fiind programata dezvelirea tuturor fatelor ceasului pentru 31 decembrie 2021, la fix pentru gongul dintre ani.
Renovarea a fost amanata din cauza pandemiei, dar spera sa restabileasca viziunea originala a arhitectilor parlamentului, Augustus Welby Pugin si Charles Barry, care au proiectat monumentul neogotic inca din 1859. Noua consolidare a fost cel mai mare proiect de reparatii din cei 160 de ani ai ceasului.
Toate cifrele si cadranele ceasului au fost revopsite cu un albastru prusac stralucitor, inlocuind negrul pe care ne-am obisnuit sa-l vedem, si a fost adaugat si un rand de sase scuturi deasupra fiecarui cadran care arata o cruce rosie a lui Sf. Gheorghe pe un fundal alb, asa cum apare si in designul original al lui Barry.
Panourile de pe cele patru cadrane ale ceasului au fost restaurate cu sticla suflata manual, iar scuturile heraldice reprezentand cele patru parti ale Regatului Unit – trifoiul irlandez, prazul galez, ciulinul scotian si trandafirul englezesc – au fost la randul lor restaurate.
La cumpana dintre ani, clopotul Big Ben va suna de douasprezece ori pentru a marca inceputul anului 2022, dupa ce a fost in mare parte tacut din 2017.
Cunoscut anterior sub numele de Marele Turn cu Ceas, numele propriu al structurii este acum Turnul Elisabeta, dupa ce a fost rebotezat in cinstea Jubileului de diamant al Reginei Elisabeta a II-a in 2012.
Big Ben face parte din actualul ansamblu al Palatului Westminster, care a fost construit intre 1837 si 1860 in stil neogotic, dupa incediul din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic.
Acesta este pozitionat pe malul Tamisei, se intinde pe o suprafata de peste 30.000 de metri patrati si detine doua turnuri inalte, Victoria Tower si Big Ben.
Palatul Westminster este inclus de UNESCO in programul World Heritage Sites, impreuna cu Biserica Sf. Margareta si Westminster Abbey, locul unde sunt inmormantati majoritatea regilor si reginelor si locul unde incoronările monarhilor englezi se desfasoara.
De curand, oricine se poate plimba online gratuit intr-un tur al Palatului Westminster.
Din pacate, locuitorii Londrei si turistii nu vor avea parte de petreceri de Revelion in aer liber, fiind anulate cele pregatite in Trafalgar Square.
Din cauza noului val pandemic, primaria Londrei a decis sa anuleze evenimentele, ca sa nu puna in pericol cei aproximativ 6.500 de lucratori angajati pentru organizarea sarbatorii si publicul larg.