Festivalul sculpturilor in gheata are loc intr-o localitate din Rusia. Evenimentul a adunat participanti de pe intreg teritoriul tarii
Localitatea Tomsk din Rusia a devenit cunoscuta datorita festivalului sculpturilor in gheata, un eveniment care a adunat anul acesta 32 de sculptori din zece parti diferite ale Rusiei: Tomsk, Yakutsk, Khabarovsk, Irkutsk, Perm, Kyzyl, Seversk, Ekaterinburg, Sankt Petersburg si Moscova, dupa cum relateaza agentia de presa Euronews.
Acum, in centrul orasului, pe langa un brad de Craciun de dimensiuni impresionante, localnicii si vizitatorii pot descoperi si saisprezece sculpturi noi de gheata care decoreaza piata.
Lucrarile de arta au fost create ca parte a Crystal Tomsk, festivalul de sculptura in gheata organizat in orasul siberian. Tema concursului din acest an a fost „Arta populara si patrimoniul imaterial”.
Sculptorii s-au inspirat din basme, mituri, epopee si proverbe pentru creatiile lor. Fiecare echipa a primit 8,5 blocuri de gheata pentru a-si crea sculptura, fiecare bloc cantarind aproximativ 500 de kilograme.
Maestri sculptori in gheata au lucrat la designul lor timp de pana la 12 ore, iar unii au ramas peste noapte sa lucreze.
Locul I – si un certificat pentru 100.000 de ruble rusesti, adica aproximativ 1.200 euro a fost acordat sculptorilor din Yakutsk, echipa RoK, care a realizat „Iapa Cereasca”, o structura mare fromata dintr-un cal si un car. Fiecare sculptura va ramane in piata orasului in urmatoarele trei luni, temperatura fiind favorabila intretinerii lucrarilor.
Se crede ca prima aplicare a ghetii ca forma de arta a fost in 1892, cand renumitul bucatar francez Auguste Escoffier a creat o sculptura in gheata a unei lebede pentru a insoti un nou desert pe care l-a facut.
Din punct de vedere istoric, gheata a fost utilizata incepand acum aproape 4.000 de ani in urma, cand inuitii din Alaska si Canada de astazi recoltau gheata din lacurile inghetate pentru a construi adaposturi izolate, igloo-urile. Vestigii scrise care dateaza din anul 600 i.Hr. clarifica faptul ca fermierii din zonele inalte ale Chinei au orchestrat inundatii controlate, au inghetat apa ca sa se transforme in gheata si au folosit-o pentru a conserva alimente perisabile. Mai mult, se crede ca sculptarea artistica si functionala a ghetii a inceput si in China, secole mai tarziu.
Istoricii mentioneaza ca in 1740, imparateasa rusa Anna Ivanovna, care avea un simt al umorului extrem de grotesc, a ordonat sa fie construit un palat de gheata. Ea l-a fortat apoi pe printul Mihail Golitsyn sa se casatoreasca cu cea mai urata servitoare si s-a asigurat ca cuplul este inchis in constructia de gheata pentru noapte, lasandu-i acolo dezbracati.