Povestea lui Catherine, sora designerului Christian Dior care a inspirat celebrul parfum „Miss Dior”. A luptat impotriva nazistilor, a fost torturata in lagare de concentrare iar dupa ce a scapat, s-a ingrijit ca numele fratelui ei sa ramana in cartile de istorie.
Catherine Dior, sora lui Christian Dior, a fost o figura cruciala pentru miscare de Rezistenta franceza impotriva nazistilor din al Doilea Razboi Mondial. O noua carte lansata recent de Justin Picardie dezvaluie povestea exceptionala a vietii celei care a inspirat celebrul parfum Miss Dior si numeroase colectii de moda ale caror reminiscente pot fi observate chiar si astazi in modul in care ne imbracam.
Cartea „Miss Dior: A Story of Courage and Couture” a fost documentata de scriitoarea Justin Picardie, cunoscuta anterior pentru o biografie a lui Coco Chanel. Initial, Picardie a fost invitata de reprezentantii Dior sa se uite la arhivele casei de moda in speranta unei posibile biografii dedicate lui Christian Dior.
Intr-un interviu acordat publicatiei The Independent, Picardie a povestit ca „am inceput sa ma uit prin arhive dar nu era nimic acolo despre Catherine. Insa cand am inceput sa gasesc informatii minimale despre ea, am fost foarte intrigata si fascinata de povestea ei. Asa ca pentru a scrie despre Christian, am inteles ca trebuie sa investighez relatia pe care a avut-o cu Catherine.”
Povestea porneste de la cei 5 copii ai familiei Dior: Christian, Catherine, Bernard, Raymond si Jacqueline. Raymond nu a reusit sa scape de traumele suferite in urma primului razboi mondial in timp ce Bernard s-a luptat cu simptomele unor boli mintale pana in 1932 cand a fost diagnosticat cu schizofrenie.
Catherine Dior s-a nascut pe 2 august 1917 iar la varsta de 14 ani si-a pierdut mama, pe Madeleine Dior, din cauza unei septicemii suferite in urma unei operatii. Tatal ei, Maurice, a pierdut averea familiei in marea criza financiara de pe Wall Street din 1929 astfel ca tanara Catherine s-a mutat cu familia din casa copilariei din Normandia intr-o mica ferma din Provence unde au trait in saracie.
In 1936, alaturi de fratele ei Christian, s-a mutat la Paris unde s-a angajat ca vanzatoare de palarii si manusi iar tanarul Dior, mai mare cu 12 ani decat sora lui, a inceput sa lucreze ca designer de moda. Dintre toti membrii familiei, erau cei mai apropiati si aveau o relatie de incurajare reciproca, reusind sa-si faca loc printre lumea buna a Parisului.
Ascensiunea fratilor Dior a fost oprita incepand cu ziua de 3 septembrie 1939 cand Marea Britanie si Franta au declarat razboi Germaniei iar un an mai tarziu Parisul a cazut sub ocupatia Nazistilor. Au fost nevoiti sa fuga din capitala, s-au retras in Provence si au inceput sa vanda legume intr-o piata din Cannes.
In 1941, Catherine a facut un gest care avea sa ii schimbe viata: s-a hotarat sa cumpere un aparat de radio pentru a-l asculta pe Generalul Charles de Gaulle, liderul miscarii de Rezistenta franceze si viitorul presedinte al natiunii. De Gaulle era cunoscut pentru transmisiunile pe care le realiza pe undele radio din Londra unde se afla in exil, ii motiva pe tineri spre un viitor in care vor reusi sa isi recupereze tara de sub ocupatia nazista. In magazinul din Cannes in care a intrat sa cumpere aparatul radio l-a intalnit pe Hervé des Charbonneries, un membru proeminent la miscarii de Rezistenta. Cei doi s-au indragostit iar Catherine a devenit membra activa in reteaua de Rezistenta.
Catherine lucra sub numele de cod „Caro” si era parte din F2, o retea care avea legaturi cu aliatii britanici si polonezi iar sarcina ei principala era sa colecteze si sa transmita informatii despre miscarile trupelor germane si ale navelor de razboi.
Pentru a-si duce la capat misiunea, trebuia sa strabata distante lungi cu bicicleta pentru a se intalni cu alti agenti din divizia ei. A fost apreciata de colegii ei pentru modul in care a reusit sa ascunda materiale incriminatoare de catre Gestapo in timpul unui raid si a fost descrisa ca fiind „calma, decisa si cu sange rece”.
S-a remarcat si pentru curajul iesit din comun, tinand cont de faptul ca numai 100.000 de francezi din cei 40 de milioane de locuitori faceau parte din miscarea de Rezistenta care lupta impotriva nazistilor. A fost descrisa de scriitoarea Justine Picardie ca fiind „o eroina adevarata care a exemplificat spiritul idealist si curajos al Rezistentei franceze din timpul razboiului”. Au fost calitati care mai tarziu l-au inspirat pe fratele ei sa ii dedice numele unui parfum – Miss Dior – care a devenit unul dintre cele mai populare din istoria parfumeriei.
In momentul in care situatia din Cannes era periclitata, Catherine a fugit inapoi la Paris unde a locuit cu fratele ei, Christian si a continuat sa lucreze in divizia F2 pana pe 6 iulie 1944 cand a fost arestata de 4 barbati inarmati din Gestapo.
A fost interogata, brutalizata, torturata si tinuta prizoniera pana pe 22 august cand a fost deportata intr-un lagar de concentrare pentru femei din Ravensbrück. Ulterior, a fost transportata la Torgau, o tabara de sclavi muncitori aflata sub administratia lagarului din Buchenwald. In cartea lui Picardie, sunt descrise conditiile in care traia „Miss Dior”: „femeile dormeau pe cimentul recent, in acelasi loc cu angajatii de la fabrica. Nu existau latrine, ratiile de mancare erau minimale – primeau niste supe din nimic si cate o bucata de paine, ocazional. Munceau in ture de cate 12 ore iar paznicii SS le bateau daca li se parea ca nu muncesc indeajuns de repede. Erau avertizate ca oricine va refuza sa munceasca va fi impuscat.”
La inceputul anului 1945, cand razboiul intra in ultima faza, Catherine a fost mutata intr-un alt lagar de langa Leipzig. Desi fortele aliate americane si britanice au inceput sa elibereze oamenii din lagarele din zona, astfel ca ofiterii SS ii obligau pe prizonieri sa mearga pe jos in alt lagar, indiferent de oboseala sau bolile pe care le aveau. Intr-unul din aceste marsuri, pe 21 aprilie 1945, Catherine a reusit sa evadeze langa Dresden.
A fugit inapoi la Paris unde o astepta fratele ei Christian care nu a recunoscut-o la inceput, fiind extrem de desfigurata. A incercat sa o ingrijeasca in Paris insa Catherine avea nevoie de o perioada de convalescenta asa ca s-a dus inapoi in Provenence si a revenit cateva luni mai tarziu unde s-a reunit cu fratele si cu iubitul ei, Hervé des Charbonneries.
Ulterior, a fost decorata de autoritatile franceze care i-au recunoscut meritele ca un membru important al Rezistentei. A primit „Crucea de Razboi”, „Crucea de Luptator” si a fost numita membru al Legiunii de Onoare, cel mai mare ordin de merit francez. La randul lor, britanicii i-au acordat Medalia Regala pentru Curaj in Lupta pentru Libertate, o distinctie care recunoaste meritele strainilor care au ajutat fortele aliate.
In ciuda vietii extraordinare si a influentei semnificative pe care a avut-o in lupta impotriva nazistilor, Catherine este amintita astazi ca fiind sora unuia dintre cei mai ilustri designeri din istoria modei: Christian Dior.
Piata de flori a lui Catherine Dior si a lui Hervé des Charbonneries
In dosarele ei medicale sunt mentionate atat traumele fizice dar si cele mintale: „A trait intr-o modestie si pudoare innascuta si era foarte discreta, traia intr-o linistie inconjuata de suferinta din razboi. Pe chipul ei se putea citi durerea si tristetea pe care le-a trait iar pe corpul ei inca erau vizibila cicatricile din urma torturii si a lunilor de inchisoare. In schimb, Catherine a fost asociata cu mirosul dulce Miss Dior, un parfum lansat in acelasi timp cu brandul de moda al fratelui ei.”
Dupa finalizarea razboiului si revenirea surorii lui, Christian Dior s-a aventurat in deschiderea primei sale case de moda. Si-a lansat prima colectie pe 12 februarie 1947 intr-un salon parfumat cu Miss Dior.
Potrivit unei prietene a designerului, in momentul in care Christian se straduia sa gaseasca un nume pentru parfumul pe care urma sa il lanseze, Catherine a intrat pe usa. In acelasi timp, unul dintre prietenii sai a exclamat “Tiens, voilà Miss Dior!”si astfel a fost numit parfumul Miss Dior.
Catherine a decedat in 2008, la varsta de 90 ani, reusind sa traiasca mai mult decat fratele ei Christian care a murit in 1957. Dupa finalizarea razboiului, a devenit pasionata de flori si a devenit specialista in flori si in comercializarea lor, avand o taraba in piata Les Halles din Paris.
In momentul decesului lui Christian Dior in 1957, acesta i-a lasat prin testament averea lui, inclusiv renumita casa de moda care revolutionase lumea cu „Noul Look”. Si-a dedicat restul vietii brandului Dior si a avut grija ca numele fratelui ei sa fie amintit mai mult des decat al ei in cartile de istorie. In privinta parfumului Miss Dior, a cumparat o plantatie de trandafiri in Provence pentru a asigura procesul de productie al parfumului care ii poarta numele. Mai mult, a continuat sa culeaga florile utilizate de casa de parfumerie Dior pana spre finalul vietii.
In 1999, Dior a inaugurat deschiderea Muzeului Christian Dior din Granville unde Catherine a fost numita presedinta de onoare. In ultimii ani, directorul creative Maria Grazia Chiuri i-a dedicat o colectie si o geanta lui Catherine Dior si a readus-o in atentia publicului cu un omagiu discret in care o mentioneaza ca fiind parte importanta a ADN-ului Dior.
Spre deosebire de fratele ei, Catherine nu si-a publicat niciodata memoriile si a preferat sa lase actiunile sa vorbeasca de la sine. In momentul in care a fost intrebata despre experientele sale din razboi, a declarat gratios ca are o singura mantra: „Iubeste viata!”
Cartea „Miss Dior: A Story of Courage and Couture” poate fi achizitionata de aici.