6 tipuri de cafea consumate in Italia, Brazilia, Turcia, India, Coreea si Franta. Marocchino, cafezinho sau cafea Dalgona sunt cateva dintre sortimente
Dupa ulei, cafeaua este a doua cea mai cunoscuta si consumata bautura din lume. E parte din viata noastra, din conversatiile noastre si e pentru noi, ca si pentru multe alte popoare, un mijloc de socializare.
Daca aveti programate calatorii in strainatate in urmatoarea perioada, va recomandam sa incercati urmatoarele sortimente de cafea, pe care cel mai probabil le veti gasi doar in tarile respective.
In Italia, pe langa cappuccino si espresso, incercati si marocchino.
Cafeaua Italiei si-a pus amprenta in intreaga lume. Espresso, cappuccino si macchiato sunt cunoscute si iubite la nivel global, insa marocchino este o alta bautura de cafea italiana, insa nu la fel de cunoscuta la scara larga.
Bautura este facuta dintr-un shot de espresso, lapte spumos, sirop de ciocolata si pudra de cacao. Numele sau vine de la pielea marocana, deoarece cafeaua ii seamana la culoare. Italienii considera ca cel mai bun moment pentru a bea marocchino este dupa-amiaza.
Cafezinho este tipul de cafea pe care il gasiti in Brazilia.
Una dintre cele mai populare cafele din Brazilia este cafezinho, cunoscuta si sub numele de „cafea mica”. De asemenea, este considerat simbolul ospitalitatii braziliene.
Bautura este preparata cu zahar si are o consistenta putin mai groasa decat espresso-ul. De obicei, se serveste cu un produs copt – un corn specific brazilian.
Cafeaua turceasca preparata dupa reteta traditionala se gaseste in meniurile locale sub denumirea de Türk kahvesi.
Cafeaua turceasca este importanta atat pentru aroma sa, cat si pentru cultura si istoricul sau, incat aceasta a fost adaugata pe lista patrimoniului cultural imaterial de UNESCO.
In primul rand, cafeaua turceasca nu este un tip special de cafea, ci este o tehnica de preparare a cafelei. Aceasta se prepara intr-un ibric si se serveste cu zat. Ibricele traditionale, numite cezve, sunt facute din bronz, alama sau cupru. Cafeaua la ibric se serveste in cescute mici alaturi de cateva dulciuri traditionale turcesti. Cafeaua folosita trebuie macinata foarte fin – textura cafelei macinate trebuie sa fie asemanatoare fainii.
Indienii beau Kaapi, o cafea macinata foarte fin, care este aproape o pudra.
Bautura este preparata intr-un dispozitiv metalic care lasa cafeaua sa se scurga printr-o sita din otel inoxidabil. Prin urmare, cafeaua este cunoscuta si sub numele de „cafea indiana cu filtru”.
Un amestec perfect de cicoare prajita, lapte clocotit si zahar adaugat la boabele de cafea macinate este o aroma indragita de toata India. Cafeaua provine in principal din India de Sud; cu toate acestea, este populara in toata tara.
Cafeaua Dalgona se consuma in Coreea si reprezinta cafea instant cu lapte, batuta spuma, la care se adauga si zahar.
Cafeaua Dalgona a crescut in popularitate din cauza pandemiei, prepararea ei fiind parte dintre provocarile lansate de diferiti utilizatori de internet din Coreea, insa s-a raspandit rapid peste tot in lume.
Francezii beau Café Crème, echivalentul cappuccino-ului italian.
Prima regula este sa nu cereti niciodata cappuccino in Franta, pentru ca niciun localnic n-ar face aceasta „greseala”. In schimb, puteti comanda un café crème, care este un espresso acoperit cu multa spuma.
La fel ca in Italia, francezii considera ca aceasta este doar o bautura pentru micul dejun si nu este bauta niciodata de francezi dupa ora 11 dimineata.