Skip to content

Tot ce trebuie sa știți despre fumatul tradițional vs dispozitivele fără fum

Acest articol nu este un îndemn la fumat, respectăm decizia fiecărui cititor în alegerile sale, este însă o cale pentru o informare corectă atunci când faceți aceste alegeri.

Fumatul nu este doar un obicei dăunător, este o problemă globală cu care se confruntă peste un miliard de oameni, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate o reprezintă nivelurile ridicate ale compușilor nocivi și potențial nocivi care rezultă în urma arderii țigărilor. Atunci când tutunul dintr-o țigară este ars, se formează peste 6.000 de substanțe, dintre care experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele sau potențialele cauze ale bolilor asociate fumatului.

Aceste informații sunt destul de puțin cunoscute de fumători, aceștia fiind expuși automat la toate riscurile asociate fumatului, inclusiv la substanțele toxice din fum.

Odată cu înțelegerea problemei arderii tutunului au apărut și primele alternative la fumatul tradițional, așa numitele alternative fără fum. Acestea se bazează pe eliminarea arderii tutunului, care este înlocuită cu încălzirea acestuia la temperaturi mult mai mici. Această temperatură este suficientă pentru a elibera nicotina, cum este cazul dispozitivelor care încălzesc tutunul, dar nu îl ard, ceea ce reduce semnificativ nivelurile substanțelor toxice.

Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opțiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunțe complet la țigări și nicotină.

Pentru cei care, totuși, continuă să fumeze, o informare corectă și echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului și impactul substanțelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătății publice.

Compania Philip Morris International (PMI) și-a propus să construiască un viitor fără fum în care țigările vor fi înlocuite cu produse fără fum în beneficiul fumătorilor adulți care, altfel, ar continua să fumeze, al celor din jurul lor și al societății, în general. Aceste produse fără fum, deși nu sunt lipsite de riscuri, sunt o alegere mult mai bună decât continuarea fumatului tradițional. Portofoliul de produse fără fum IQOS al PMI include produse care nu ard tutunul (heat-not-burn), produse cu vapori cu conținut de nicotină și produse cu nicotină pentru uz oral. În prezent, produsele fără fum dezvoltate de PMI sunt disponibile pentru vânzare în 70 de piețe în principalele orașe sau la nivel național, iar PMI estimează că aproximativ 14,9 milioane de fumători adulți din întreaga lume au trecut deja la IQOS și au renunțat la fumat.

Cercetarea companiei în domeniul produselor fără fum este inspirată de practicile adoptate de multă vreme de către industria farmaceutică și în conformitate cu recomandările Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, inclusiv cu recomandările FDA referitoare la produsele din tutun cu risc modificat. Urmează standarde internaționale, cum ar fi Bunele Practicile de Laborator (BPL) și Bunele Practici Clinice (GCP).

 În 7 iulie 2020, autoritatea americană de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor, FDA, a autorizat comercializarea IQOS, sistemul de încălzire electronică a tutunului dezvoltat de PM ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP). Astfel FDA a determinat că emiterea acestei decizii pentru IQOS este adecvată pentru a promova sănătatea publică. Decizia demonstrează că IQOS este un produs din tutun fundamental diferit de țigări și o alegere mai bună pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. IQOS este primul și singurul produs electronic care încălzește tutunul  căruia i s-a acordat autorizație de comercializare din partea FDA în cadrul procesului de autorizare ca produs din tutun cu risc modificat.

FDA a autorizat comunicarea IQOS, însoțit de următoarele informații:

·       Sistemul IQOS încălzește tutunul, dar nu îl arde. 

·        Aceasta reduce în mod semnificativ producerea de substanțe nocive și potențial nocive. 

·        Studii științifice au demonstrat că trecerea completă de la țigările convenționale la IQOS reduce expunerea organismului la substanțe nocive sau potențial nocive. 

FDA a concluzionat că dovezile științifice disponibile până în acest moment demonstrează că este de așteptat ca IQOS să aibă un impact pozitiv asupra sănătății populației, luând în calcul atât utilizatorii de produse din tutun, cât și persoanele care nu utilizează în prezent produse din tutun.

lil SOLID 2.0 este noua generație a dispozitivului compact de încălzire a tutunului lil SOLID, alternativa fără fum produsă de compania KT&G și introdusă de IQOS, România fiind printre primele pieţe din Uniunea Europeană în care dispozitivul este lansat.

lil SOLID 2.0 încălzește tutunul cu ajutorul unui element de încălzire și produce un aerosol. Nu produce fum, scrum sau foc. Dispozitivul lil SOLID este introdus de IQOS și completează  portofoliul de alternative fără fum al PMI în România, care include sistemul de încălzire a tutunului IQOS.

Acordul dintre PMI și KT&G are o durată inițială de trei ani și permite PMI să distribuie produsele fără fum curente ale KT&G și versiunile ulterioare ale acestora în mod exclusiv, fără însă să împiedice PMI să distribuie propriile produse și pe cele ale altor terți.

Produsele KT&G distribuite de PMI în afara Coreei de Sud, precum lil SOLID 2.0 și Fiit, au făcut obiectul unei evaluări atente înainte de comercializare, pentru a asigura îndeplinirea cerințelor legale aplicabile din piețele de lansare, precum și a standardelor înalte ale PMI de fundamentare științifică pentru confirmarea absenței arderii și a reducerii semnificative a emisiilor de substanțe nocive comparat cu țigările.

Material susținut de Philip Morris România.

Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS și lil SOLID 2.0 sunt destinate exclusiv adulților.

Citește în continuare