De Ziua Culturii Nationale, Emilia Popescu, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horatiu Malaele si George Mihaita sunt ghizi speciali in cinci case memoriale ale scriitorilor din Bucuresti
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR), in parteneriat cu Teatrul de Comedie, invita publicul sambata, 15 ianuarie 2022, la o vizita gratuita a expozitiei din Strada Nicolae Cretulescu 8, precum si a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au apartinut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu si Ion Minulescu.
La fiecare dintre casele memoriale, actorii Teatrului de Comedie vor interpreta un rol, acela de muzeografi si gazde. In intervalul 13.00-16.00, publicul va avea ocazia sa fie intampinat si sa afle de la actori povestile scriitorilor. Artistii implicati in eveniment vor fi: Emilia Popescu, Marius Florea Vizante, Anca Dumitra, Bogdan Cotlet, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horatiu Malaele, George Mihaita si Marius Bodochi.
La sediul MNLR, programul incepe la ora 13.00 cu George Mihaita, iar apoi de la 14.00, cu Laura Cret.
Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti este situat in centrul Capitalei, pe Strada Nicolae Cretulescu nr. 8, intr-o cladire gazduita in eleganta locuinta de inceput de secol XX, care a apartinut generalului de divizie Leon Mavrocordat.
Dispus pe patru niveluri, fiecare sala ofera posibilitatea unui dialog elegant si subtil intre literatura (manuscrisele, cartile, fotografiile si obiectele personale ale scriitorilor), arhitectura (preocuparea pentru structura saloanelor si ornamentatia plafoanelor), arte vizuale (tablouri, sculpturi) si instalatiile virtuale moderne (holodeck, holopixel, plasme interactive si informative). Recent, muzeul a primit distinctia Premiul European Museum Award.
Casa Memoriala „Anton Pann” are in program de la ora 14.00 intalnirea cu Rodica Mandache, iar apoi de la ora 15.00, cu Bogdan Cotlet.
Casa Anton Pann (Strada Anton Pann 20) spune povestea vietii unui scriitor spusa intr-un mod inedit, o incursiune in lumea literara si politica a vremii lui. Douazeci si trei de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumatate a secolului al XIX-lea, o arhiva de sunete, partituri, piese vocale si instrumentale, laice si religioase compuse de Anton Pann sunt disponibile aici, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitectii Constantin Goagea si Justin Baroncea.
Casa, prima si singura in care Anton Pann a locuit fara chirie, a fost cumparata – impreuna cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mica distanta de Biserica Sfantul Stelian-Lucaci, in a carei strana dreapta a cantat Anton Pann, locuinta are o curte larga, in care proprietarul si-a putut muta tipografia. Casa a intrat in patrimoniul MNLR de curand, fiind pentru prima data cand intra in circuit public.
La Casa Memoriala „Tudor Arghezi-Martisor” vor fi prezenti actorii Horatiu Malaele, de la ora 14.00 si Anca Dumitra, de la ora 15.00.
Casa memoriala „Tudor Arghezi – Martisor” (strada Martisor nr. 26) este un spatiu dedicat istoriei si amintirilor pe care le poarta cu ea, fiind casa in care a locuit poetul, unul dintre cei trei mari inovatori ai limbajului poetic romanesc, incepand cu anul 1930, si s-a intiparit in memoria locala sub denumirea de „Martisor”.
Conform dorintei testamentare a scriitorului, incepand cu anul 1974, aceasta a devenit casa memoriala. Cladirea este compusa din parter si etaj, in total 18 camere, discrete, fara a epata in vreun fel, la care se adauga dependintele.
Casa Memoriala „George si Agatha Bacovia” ii are invitati pe Nicu Alifantis, de la ora 14.00, iar apoi de la ora 15.00, actorul Marius Vizante.
In acest imobil (strada George Bacovia 63) a locuit poetul George Bacovia in perioada 1933-1957 si a devenit casa memoriala in anul 1966. Casa a fost construita cu ajutorul unui imprumut al sotiei, obtinut de la Casa Corpului Didactic, iar constructia a durat aproximativ o luna, Agatha fiind diriginte de santier. Casa a devenit muzeu inca din anul 1958, la un an dupa moartea poetului.
Casa pastreaza o atmosfera autentica, care ne duce cu gandul la perioada in care sotii Bacovia au locuit aici. Vizitatorii pot admira o multime de obiecte personale ale familiei (piese de mobilier, documente, manuscrise, fotografii), dar si gradina.
Marius Bodochi si Emilia Popescu asteapta publicul la Casa Memoriala „Ion Minulescu si Claudia Millian” si „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu”, de la ora 13.00, cele doua apartamente fiind pe acelasi palier al imobilului unde sunt situate (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2).
Apartamentul in care se afla in prezent Casa memoriala „Ion Minulescu si Claudia Millian” a fost achizitionat de familia Minulescu in anul 1934. Colectia aflata in apartamentul poetului Ion Minulescu (1881-1944) cuprinde documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii inedite si o colectie impresionanta de tablouri si sculpturi.
Alaturi, Casa memoriala „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” este un spatiu donat de fiica acestora cu dorinta de a fi prezentate si realizarile mamei sale, Fanny – Stefana Radulescu (1888-1976), o talentata actrita a vremii.
Colectia cuprinde piese de mobilier, documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii, precum si tablouri valoroase, pictate de Camil Ressu, Jean Steriadi, Nicolae Darascu, Francisc Șirato, si sculpturi realizate de Milita Petrascu, Ion Jalea, Oscar Han. Tot aici se afla si o colectie impresionanta de ceramica si o alta de icoane pe sticla, toate lucrarile apartinand prozatorului Liviu Rebreanu.