Skip to content

Regina Elizabeta i-a retras fiului ei, Printului Andrew titlul de „Alteta Regala”, toate functiile militare si patronajul tuturor organizatiilor in care era implicat. Palatul Buckingham a comentat in premiera acuzatiile de agresiune sexuala care ii sunt aduse Printului.

Intr-o miscare fara precedent in istoria monarhiei britanice, Regina Elizabeta a anuntat ca ii retrage sprijinul oficial Printului Andrew, cel de-al doilea fiu al sau si al optulea in linia de succesiune la tronul Regatului Unit. Printului i-au fost retrase toate functiile oficiale pe care le avea in cadrul Familiei Regale britanice si a monarhiei, inclusiv titlul de „Alteta Regala”. 

Decizia reginei a venit la mai putin de 2 zile dupa ce justitia americana a hotarat ca Printul va fi pus sub acuzare intr-un proces de agresiune sexuala intentat in urma cu cateva luni de Virginia Giuffre. 

Cazul care a starnit numeroase confuzii si a ridicat multe intrebari il are in centru pe celebrul Jeffrey Epstein care a decedat in 2019 in inchisoare in timp ce isi astepta verdictul pentru trafic uman, trafic de minori si numeroase alte capete de acuzare. Epstein a fost unul dintre cei mai influenti oameni din lume despre care s-a aflat ca a traficat copile si tinere minore care urmau sa fie abuzate sexual de catre cele mai influente personalitati, celebritati, oameni de afaceri si politicieni.

Giuffre a facut parte dintr-un grup considerabil de minore pe care Epstein le-ar fi traficat si abuzat sexual.

Dupa un an descris de numerosi istorici drept „annus horribilis”, inceputul lui 2022 umbreste deja imaginea Familiei Regale. Este un an foarte important in istoria britanicilor deoarece marcheaza Jubileul de Platina al reginei, fiind primul monarh care a petrecut 70 de ani in serviciul natiunii si al Commonwealth-ului. 

In premiera, reprezentantii Palatului Buckingham au comentat pe marginea scandalului printr-un mesaj postat pe retelele de socializare in care se spune: „Cu permisiunea si acordul Reginei, toate afiliatiile militare si patronajele regale ale Ducelui de York au fost returnate Reginei. Ducele de York nu va mai prelua niciun rol public si se va apara in acest caz precum un cetatean privat.” 

BBC a completat aceste informatii spunand ca Printul Andrew nu va mai fi numit „Alteta Sa Regala” (HRH, His Royal Highness). Titlurile militare si functiile din cadrul monarhiei nu ii vor mai reveni inapoi, indiferent de rezultatul procesului. Acestea vor fi redistribuite intre ceilalti membrii ai Familiei Regale. Astfel, nu va mai exista niciun mod de a reveni in viata publica in calitate regala. 

Decizia Reginei a venit dupa o serie de presiuni, petitii publice si o scrisoare oficiala semnata de cei mai importanti veterani de razboi si ofiteri din Marina Regala.

Anuntul reginei a fost un raspuns atat la presiunea opiniei publice dar mai ales la o scrisoare semnata de peste 150 de veterani militari, ofiteri din Marina Regala si Fortele Aeriene Regale. Acestia i-au cerut in mod explicit monarhului sa ii retraga cele 8 functii militare ale Printului Andrew: Colonel of the Grenadier Guards – una dintre cele mai superioare pozitii din armata britanica, Comodor onorific al RAF Lossiemouth, Colonelul sef al Regimentului Regal Irlandez, Comodor-sef al Fleet Air Arm, Colonelul regal al Royal Highland Fusiliers, Colonel-sef adjunct al The Royal Lancers si Colonelul regal al Regimentului Regal al Scotiei. De-a lungului timpului a mai avut si functia de Colonel-sef al Royal Highland Fusiliers in Canada si Colonel-sef al Regimentului Logistic Regal din Noua Zeelanda.

Printul a avut o cariera de 22 de ani in Marina Regala si a fost pilot de elicopter in timpului Razboiului Falklands. Tobias Ellwood, seful House of Commons Defence Select Committee a declarat ca decizia de retragerea a tuturor functiilor militare era necesara pentru a proteja reputatia si integritatea armatei britanice. 

In varsta de 61 de ani, Printul Andrew a negat orice acuzatie care i se aduce iar reprezentantii sai legali au spus ca lupta impotriva acestor acuzatii este „un maraton si nu un sprint”. Scandalul a explodat miercuri cand un judecator american a refuzat propunerea Printului Andrew de a respinge toate acuzatiile care i se aduc. 

Virgina Giuffre, Printul Andrew

Echipa de avocati a printului a cerut respingerea cazului deoarece era „insuficient din punct de vedere juridic” in mare parte din cauza unei intelegeri financiare pe care Giuffre ar fi semnat-o cu Epstein in 2009, despre care Printul Andrew a sustinut ca l-ar fi eliberat de orice raspundere. La vremea respectiva, Epstein i-a platit lui Giuffre 500.000 de dolari pentru a renuntat la acuzatiile pe care i le aducea.

In documentele oficiale depuse de Virginia Giuffre ca parte din procesul intentat Printului Andrew se sustine ca a fost victima abuzului sexual cand avea numai 17 ani si cere daune pentru „agresiune si provocarea intentionata a suferintei emotionale”.

Momentan, cazul este o chestiune civila si nu exista indicatii ca printul ar risca pedeapsa cu inchisoarea, spre deosebire de Ghislaine Maxwell, colaboratoarea lui Epstein care a fost condamnata recent pentru trafic de persoane. In prezent, printul are 3 solutii: sa ignore procesul, sa se lupte in instanta sau sa ajunga la intelegere rapida cu Giuffre in afara salii de judecata, convingand-o astfel sa retraga acuzatiile.

David Boies, avocatul lui Giuffre, a declarat zilele trecute ca „e foarte important pentru Virginia Giuffre ca aceasta problema sa fie rezolvata intr-un mod care sa fie justificabil si pentru ea si pentru celelalte victime.” Acesta a mai sustinut ca pana acum nu a existat nicio discutie legata de vreo intelegere financiara dar ca inainte de a face acuzatiile publice, au apelat la Printul Andrew si la avocatii sai pentru a media acest conflict insa „nu a existat interes la vremea respectiva. Daca acest lucru s-a schimbat sau nu, vom astepta si vom vedea. Insa o intelegere pur financiar nu cred ca este ceea ce isi doreste ea acum.”

Desi exista fotografii cu Epstein si Printul Andrew din care reiese relatia apropiata a acestora  dar si o imagine in care fiul Reginei pozeaza langa Virginia Giuffre, tinand mana pe talia ei in timp ce Ghislaine Maxwell zambeste in spatele lor, Ducele de York a declarat intr-un interviu pentru BBC in 2019 ca Epstein era doar o cunostinta si nu isi aminteste ca s-a intalnit vreodata cu Virginia Giuffre, iar relatarea ei despre contactul sexual care ar fi avut loc in SUA si in Marea Britanie „nu s-a intamplat”. 

Giuffre l-a dat in judecata pe Printul Andrew in urma cu 5 luni, la 2 ani dupa moartea lui Epstein in inchisoare in conditii suspecte in timp ce isi astepta verdictul pentru mai multe capete de acuzare.

In varsta de 38 de ani, aceasta sustine ca a fost fortata sa intretina relatii sexuale cu Printul Andrew pe insula privata a lui Epstein, intr-o vila din Manhattan si in casa lui Maxwell din Londra unde a fost realizata si fotografia cu Printul Andrew. In interviul acordat in 2019, Printul Andrew a spus ca nu are amintiri sa fi pozat pentru fotografia respectiva si a sugerat ca ar fi fost trucata.

In acelasi timp, fiul reginei este implicat intr-o alta lupta cu autoritatile americane in privinta disponibilitatii de a coopera in investigatia care il priveste pe Jeffrey Epstein. Initial, la finalul lui 2019 a declarat ca ii va ajuta pe agentii FBI si pe procurorii federali din New York care au cerut sa il audieze insa Printul nu a raspuns cererilor acestuia, fortand autoritatile sa il apostrofeze public pentru lipsa de cooperare.

Povestea acestui caz are numeroase ramificatii, implica foarte multe persoane publice si a fost documentata in mai multe productii de televiziune care au incercat sa obtina declaratii de la toate partile implicate. 

Povestea lui Jeffrey Epstein a fost documentata din jurnalul zborurilor avionului numit „Lolita Express” (inspirat de cartea lui Vladimir Nabukov despre un tata isi molesteaza fiica vitrega in varsta de 12 de ani) care ii transporta pe cei mai influenti oameni din lume catre resedintele milionarului de pe diferite contintente sau pe o insula privata unde puteau sa isi satisfaca orice fel de pofte sexuale.

Un al doilea document oficial utilizat de procurori in acest caz, pe langa fotografiile oficiale si investigatiile rezultate in urma perchizitiilor in resedintele lui Epstein, este agenda acestuia unde pastra toate contactele prietenilor sau clientilor sai, de la Bill Clinton la Oprah, Alec Baldwin, Tony Blair sau Michael Bloomberg. In total, agenda de 92 de pagini include numerele de telefon – inclusiv numerele private, de acasa sau de mobil a peste 1000 de celebritati, personalitati, politicieni si oameni de afaceri foarte influenti. Numita sugestiv „Little Black Book”, agenda a fost facuta publica in intregime si i-a fortat pe mare parte dintre cei implicati sa isi schimbe numerele de telefon.

Daca doriti sa intelegeti mai multe despre acest caz, puteti citi mai jos un interviu cu regizoarele seriei „Victimele lui Jeffrey Epstein”iar pe Netflix puteti urmari seria „Jeffrey Epstein: Filthy Rich”.

Citește în continuare