Ce puteti face in weekend-ul 14-16 ianuarie: evenimente de Ziua Culturii Nationale, intrare gratuita la Muzeele Antipa, MNAR si Muzeul Hartilor, premiera TNB si deschiderea centrului cultural independent ARTHUB Bucharest
Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.rorecomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
Din 2011, Romania celebreaza in fiecare an Ziua Culturii Nationale pe data de 15 ianuarie, data de nastere a poetului national Mihai Eminescu. O parte dintre institutiile din Bucuresti si din tara au pregatit un program special, tururi ghidate si spectacole.
ARCUB celebreaza Ziua Culturii Nationale cu un program eclectic de evenimente realizat in colaborare cu noua operatori culturali din Bucuresti.
In weekendul 14-16 ianuarie, spatiile Hanului Gabroveni vor fi animate cu ateliere de dans contemporan, expozitii de arta vizuala si proiectii de film documentar, dar si unele dintre cele mai recente proiecte de teatru din Bucuresti.
O prezentare mai ampla a proiectului „In Bucurestiul iubit”, dialoguri cu scriitori despre orasul Bucuresti moderate de Svetlana Carstean, proiectii de film si teatru pentru copii sunt parte din programul oferit in acest weekend, toate activitatile fiind gratuite pentru public. Detalii aici.
La Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Antipa si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, intrarea este gratuita sambata, 15 ianuarie.
La Muzeul National de Arta al Romaniei, publicul poate vizita galeriile intr-un parcurs nocturn a expozitiilor permanente din Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Acestea vor putea fi vizitate cu acces gratuit de la orele 18.00 si pana la orele 22.00, ultimul acces la orele 21.00.
De asemenea, pe 15 ianuarie, intrarea este gratuita si la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, singura institutie culturala cu profil cartografic din Romania si unul dintre putinele muzee de gen din lume.
Si Muzeul Antipa a anuntat intrarea gratuita pentru sambata, atat pentru expozitia permanenta, cat si pentru cea temporara.
Emilia Popescu, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horatiu Malaele si George Mihaita sunt ghizi speciali in cinci case memoriale ale scriitorilor din Bucuresti.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR), in parteneriat cu Teatrul de Comedie, invita publicul sambata, 15 ianuarie 2022, la o vizita gratuita a expozitiei din Strada Nicolae Cretulescu 8, precum si a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au apartinut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu si Ion Minulescu.
La fiecare dintre casele memoriale, actorii Teatrului de Comedie vor interpreta un rol, acela de muzeografi si gazde. In intervalul 13.00-16.00, publicul va avea ocazia sa fie intampinat si sa afle de la actori povestile scriitorilor. Artistii implicati in eveniment vor fi: Emilia Popescu, Marius Florea Vizante, Anca Dumitra, Bogdan Cotlet, Rodica Mandache, Nicu Alifantis, Horatiu Malaele, George Mihaita si Marius Bodochi.
Filarmonica „George Enescu‟ celebreaza printr-un concert sustinut in Sala Mare a Ateneului Roman, condus de dirijorul Radu Popa.
Pe 15 ianuarie, va fi prezentat Concertul nr. 5, in mi bemol major, pentru pian si orchestra, op. 73, „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, iar solist va fi pianistul Florian Mitrea. Programul dedicat Zilei Culturii Nationale include, alaturi de capodopera lui Beethoven, opere semnificative din muzica romaneasca: Doua dansuri romanesti de Theodor Rogalski si Suita Mihai Viteazul (selectiuni) de Tiberiu Olah.
Biletele au preturi de 100 si 110 lei si pot fi cumparate online, de pe www.fge.org.ro, si de la Ateneul Roman.
Oana Pellea este actrita principala din spectacolul „Efectul razelor Gamma asupra craitelor lunatice”, care se joaca pe scena Nationalului in aceasta seara, 14 ianuarie 2022.
Piesa lui Paul Zindel este o noua intalnire cu Oana Pellea, secondata de Alexandrina Halic, Florina Gleznea, Cristina Casian. Textul are momente de drama, poezie, umor, sarcasm, auto-ironie si i-a adus autorului sau un premiu Pulitzer in 1971.
Spectacolul vorbeste despre tensionata relatie dintre generatii, despre luarea in deradere a unei vieti mizere, despre disperarea unei mame care traieste cu grija zilei de maine, dar si despre speranta. Spectacolul Marianei Camarasan extrage poezia din prozaicul unei vieti dure, conferind textului ritm, frenezie, sensibilitate si umor.
„Efectul razelor Gamma asupra craitelor lunatice” este o piesa-metafora despre trei „craite” expuse celor mai puternice radiatii, cele ale vietii: atunci cand radiatiile sunt bine dozate, craitele capata viata; cand radiatiile sunt prea puternice, delicatele flori se ofilesc. Bilete aici.
In cadrul SAC @ MALMAISON, pe 16 ianuarie, va avea loc o instalatie performativa in sit real care exploreaza fenomenul izolarii conectat cu istoria complexa a cladirii Malmaison, fosta garnizoana militara, tribunal politic si centru de detentie temporara.
Pe 16 ianuarie de la orele 18:00 veti putea lua parte la o instalatiebazata pe imagini, interviuri, cronici si marturii ale corpurilor care au trecut prin Malmaison foloseste extrase din texte de Egon Balas, Mircea Damian, Augustin Visa sau Corneliu Coposu.
Pe 15 ianuarie va avea loc un eveniment de deschidere a centrului cultural independent ARTHUB Bucharest din str. Gen. Constantin Budisteanu nr.10 pentru destinatiile de galerie de arta, teatru si gradina-cafenea.
Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest lanseaza programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted –Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.
Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.
Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.
Colectia include documente si obiecte de patrimoniu ce vor fi expuse pentru prima data, precum: actul de nastere al marelui istoric, actele de studii primare, gimnaziale si diplomele de licentiat si doctor; cele mai importante diplome de doctor honoris causa primite de la marile universitati ale Europei; brevetele si medaliile conferite lui Nicolae Iorga de-a lungul vietii. Vor fi expuse documente primite de catre marele istoric de la Familia Regala a Romaniei, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea, si de la principesele Marioara si Elena, precum si corespondenta trimisa de diverse personalitati sau oameni simpli; fotografii; tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpana.