In Australia a aparut un nou muzeu de arta, dedicat schimbarilor climatice. Designul are forma unui pod si reprezinta un sanctuar al vietii salbatice amplasat pe 1000 de hectare
Bundanon este un nou muzeu de arta din Australia, o destinatie de arta reimaginata situata in apropiere de Nowra, in orasul Shoalhaven, cu o suprafata de 500 mp si incorporat in peisajul local, designul fiind inspirat de la podurile impotriva inundatiilor din zona rurala din Australia.
Designul raspunde conditiilor climatice actuale si viitoare – podul lung de 160 de metri care permite curgerea apelor de inundatii pe sub el, in timp ce muzeul de arta este ascuns in interiorul unui deal pentru a fi protejat impotriva caldurii si incendiilor. Proiectul este o colaborare intre KTA, arhitectii de la Wraight si inginerii de design sustenabil Atelier 10.
Podul se prezinta ca o structura de 160 de metri lungime si 9 metri latime care se intinde pe o rigola existenta in versantul dealului, gazduind un centru de invatare creativ cu spatii de relaxare, de cazare pentru pana la 64 de oaspeti, precum si cafenele si facilitati de luat masa, dezvaluind in acelasi timp priveliste neobstructurata asupra raului Shoalhaven.
Designul incorporeaza solutii radicale care raspund schimbarilor climatice, generand o structura care este aparata impotriva incendiilor de vegetatie si inundatiilor, cu o tinta de energie net-zero.
Muzeul de arta si magazinul de colectii sunt subterane, totul fiind alimentat de panouri solare, care incorporeaza caracteristici de durabilitate exemplare, inclusiv gestionarea pasiva a temperaturii, tratarea apei negre, recoltarea si stocarea apei de ploaie si dependenta redusa de sursele de combustibili fosili.
Muzeul de arta se deschide cu o expozitie a desenelor lui Arthur Boyd care se bazeaza pe energia creativa a experimentului si se desfasoara din 29 ianuarie pana pe 12 iunie 2022. Curatorul expozitiei, Sophie O’Brien, a selectat douasprezece lucrari ale artistilor contemporani australieni, care lucreaza intr-o gama variata de discipline. Noua lucrare a unei generatii mai tinere de artisti exploreaza spiritul energic si generos al lui Boyd, raspunzand prin coregrafie, film, fotografie, dar si prin diferite obiecte tesute, acustice sau din lut. Toate detaliile despre muzeu, aici.
Arthur Boyd a fost pictor, olar si gravor provenind dintr-o familie de artisti. Boyd si-a propus sa transmita o viziune emotionala interioara prin munca sa, mai degrabă decat sa descrie lumea exterioara.
Acesta a pictat alegorii lirice si emotionante pe teme universale ale iubirii, pierderii si rusinii, adesea situate in natura australiana. Operele sale de arta se bazeaza pe o multitudine de surse literare si mitologice, precum si dintr-un simbolism intens personal si adesea ambiguu. Boyd avea o constiinta sociala puternica.
Printre lucrarile sale, se numara aspecte din al Doilea Razboi Mondial, care prezentau infirmi si raniti, dar si lucrari cu scene biblice, tot ca o modalitate de a exprima oroarea si suferinta razboiului. Ulterior, a calatorit in centrul Australiei, unde a prezentat apoi viata aborigienilor, fiind unul dintre temele intens explorate de artist.