O noua ruta pe caile ferate s-a inaugurat intre Franta si Romania. Pentru a reduce amprenta de carbon, calatorii pot circula la cuseta de la Paris la Cluj-Napoca
Reteaua de trenuri de dormit a Europei continua sa se extinda, de aceasta data cu o ruta care se deschide intre Viena si Cluj-Napoca, si care completeaza o alta ruta recent inaugurata pentru trenurile cu cuseta, de la Paris la Viena.
Noua linie urmează deschiderea recenta a unei rute intre Paris și Viena, ceea ce inseamna ca, in mod interesant, acum este foarte usor sa calatoresti pe latimea continentului – si, de asemenea, in stil si confort.
Traseul strabate Alpii peste noapte, iar dimineata calatorii ajung la Viena. Apoi, acestia pot lua o noua cuseta pana la Cluj-Napoca, in inima Transilvaniei. Intreg traseul dureaza mai putin de trei zile, cu tot cu opriri pe traseu la Viena, pentru un strudel sau un snitel vienez.
Ruta Viena-Cluj are in jur de 560 km si poate dura intre 11 si 12 ore, in functie de traseu pentru ca unele trenuri opresc in Budapesta, dar si la Oradea. Biletele dus incep de la pretul de 34,90 EUR, crescand la 59 EUR pentru un pat intr-o cabina si 139 EUR pentru propriul compartiment. Preturile pentru cabina si compartiment privat includ micul dejun. Bilete aici.
Componenta de sustenabilitate se intensifica si in zona de turism, calatorii fiind interesati de turismul durabil – hoteluri mai mici, eficiente energetic, locuri care isi reduc amprenta de carbon si renunta la plastic sunt in topurile turistilor.
Cu mesaje din ce in ce mai intense despre incalzirea globala si terminarea resurselor pamantului, si hotelierii cauta variante eco-friendly, fie prin metode alternative ca sisteme performante de panouri solare si refolosire a apei, fie prin decizii legate de plastic, furnizori si chiar alimente.
O data cu aceasta componenta de sustenabilitate, creste si conceptul de turism comunitar. Pe de o parte, pandemia ne-a fortat sa fim in contact cu radacinile noastre locale mai mult ca niciodata, sa sprijinim afaceri locale si sa consume local. Pe de alta parte, restrictiile au facut ca antreprenorii sa devina mai creativi si sa creeze local experiente similare cu vacantele.
Tendintele turistice din jurul calatoriilor cu emisii reduse de carbon vor continua sa evolueze, deoarece calatorii sunt din ce in ce mai atenti la initiativele de mediu ale organizatiilor. De exemplu, Google Flights prezinta acum estimari ale emisiilor de carbon pentru majoritatea cautarilor de zboruri – un pas major pentru industrie in a oferi calatorilor informatii despre durabilitate.