ICR New York difuzeaza un documentar despre infiintarea Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord. Evenimentul comemorează tragedia Holocaustului si e online gratuit pe 27 ianuarie.
Institutul Cultural Roman de la New York va comemora tragedia Holocaustului printr-un proiect online care aduce in prim-plan una dintre cele mai importante initiative de recuperare a memoriei evreiesti din Romania, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Simleul Silvaniei.
Documentarul exploreaza viata de zi cu zi a comunitatilor evreiesti transilvanene in Romania interbelica, dar si destinul tragic al acestora dupa declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial prin intermediul unei proiectii de film, urmata de o dezbatere.
Documentarul se intituleaza „Dreptul de a fi”, este realizat de Edward Staroselsky si nareaza experienta fondarii Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, o institutie unica in Romania, care functioneaza in vechea sinagoga din Simleu Silvaniei, acum restaurata.
La discutia de dupa documentar vor participa dr. Alexander Hecht si Daniel Stejeran, fondatorul si, respectiv, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, dr. Ana Barbulescu, sefa Departamentului de cercetare al Institutului National „Elie Wiesel” pentru Studiul Holocaustului din Romania, precum si dr. Roberta Seret, scriitoare si experta in cinematografia dedicata tragediei evreiesti.
Evenimentul, care va fi difuzat in regim live pe pagina de Facebook a ICR New York in data de 27 ianuarie, incepand cu ora 21.00, ora Romaniei, si va avea un fi deschis cu un cuvsnt introductiv de A.G. Weinberger, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, si va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.
Ziua de 27 Ianuarie a devenit reprezentativa pentru memoria colectiva, ca fiind ziua de eliberare de catre trupele sovietice a celui mai mare infern nazist, lagarul Auschwitz-Birkenau. In acelasi timp, aceasta zi este simbolica pentru ceea ce noi numim Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, zi stabilita in calendarul international de catre Adunarea Generală a Natiunilor Unite in anul 2005.
Sase milioane de evrei, sute de mii de alte etnii, copii, femei, barbati, tineri sau varstnici, au fost cu totii victime nevinovate ale sistemului nazist, a masinariei de ucidere in masa.
Muzeul Holocaustului de la Simleu Silvaniei a beneficiat constant de sprijinul unor persoane, familii sau institutii in fiecare demers initiat, parteneriatele nationale si internationale i-au asigurat functionalitatea, iar proiectele l-au consacrat ca spatiu de educatie, rememorare si comemorare.
In prezent, sapte state comemoreaza Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, Romania si Statele Unite. In Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, se aduc aduc omagii, se aprind lumanari si au loc marsuri ale durerii in memoria victimelor Holocaustului.
Sunt gesturi simbolice, carora li se adauga Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de institutii din marile orase ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care tin vie amintirea victimelor genocidului.