Alexandru Tomescu revine pe scena Salii Radio si va interpreta una dintre creatiile lui Mozart, sub bagheta dirijorului Radu Popa
Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai apreciati violonisti romani, va concerta miercuri, 2 februarie 2022, de la ora 19.00, pe scena Salii Radio. Programul cuprinde una dintre creatiile ce poarta semnatura lui Mozart: Concertul nr. 5 pentru vioara si orchestra, interpretata sub bagheta lui Radu Popa, dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” – Timisoara.
Creata în 1775, lucrarea a avut premiera chiar in acel an, la Salzburg, in perioada sarbatorilor de iarna. Seara de la Sala Radio va debuta cu Simfonia pentru suflatori in sol minor, creatie a cunoscutului compozitor italian de opera Gaetano Donizetti si se va incheia cu Dvorak – Serenada in Mi major pentru orchestra de coarde.
Vioara pe care interpreteaza Alexandru Tomescu este una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari. Realizata in 1702, intr-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumparata in 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonisti romani, Ion Voicu.
Desi atunci cand a fost cumparata, pe actul de proprietate a fost trecut numele lui Ion Voicu, statul roman, cel care a platit banii, a facut un contract de comodat pe durata vietii sale. Cu cativa ani inainte de caderea regimului comunist, între 1984 si 1985, Nicolae Ceausescu i-a luat vioara lui Ion Voicu si a dat-o spre pastrare Muzeului National de Arta. Vioara i-a fost inapoiata maestrului Voicu dupa 1990, si acesta a folosit-o pana in 1997, cand s-a stins din viata. Vioara a ramas Fundatiei Internationale “Ion Voicu” si nu a mai fost folosita pana la initierea concursului pe care Alexandru Tomescu l-a castigat in 2007, in cadrul Festivalului International George Enescu.
Vioara Stradivarius Elder-Voicu este o raritate in lume, fiind sculptata in 1702 si inca functionala, aceasta fiind instrumentul la care violonistul Alexandru Tomescu interpreteaza.
Cel mai cunoscut violonist roman contemporan, Alexandru Tomescu, a castigat dreptul de a canta, pana in 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu National, categoria Tezaur, in urma concursului organizat in noiembrie 2017, de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Filarmonica „George Enescu”.
Tomescu a castigat, pentru a treia oara, dreptul de a canta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, instrument care a fost folosit timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu.
Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Radu Popa si-a continuat studiile la Hochschule für Musik, Viena. Acesta s-a format sub indrumarea renumitului dirijor roman Erich Bergel, elev stralucit al lui Herbert von Karajan.
Cariera dirijorului Radu Popa se desfasoara intre scenele de concert importante ale Romaniei (Ateneul Roman, Sala Radio) si turnee in strainatate. De asemenea, dirijorul este cunoscut si pentru ca in urma deceraării Premiului Grammy compozitorului Osvaldo Golijov, renumita casa de discuri Deutsche Grammophon – Sonyclassics.com a editat pe suport CD coloana sonora a filmului „Youth without youth” („Tinerete fara tinerete”, regia: Francis Ford Copolla, iar coloana sonora a fost interpretata de Bucharest Metropolitan Orchestra (Romania), sub bagheta lui Radu Popa.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, si in streaming live pe Internet, pe site-urile celor doua posturi de radio. Accesul in Sala Radio va fi permis doar in conditiile respectarii reglementarilor legale in vigoare, iar biletele sunt disponibile in sistem online pe iabilet.ro.