O maestra a sahului din Georgia a dat in judecata Netflix pentru filmul “The Queen’s Gambit”. Nona Gaprindashvili, faimoasa jucatoare a anilor 60 in URSS, spune ca filmul ii aduce prejudicii de imagine
Nona Gaprindashvili, care a devenit celebra ca jucatoare de sah in Uniunea Sovietica in anii 1960, a dat in judecata Netflix in septembrie la o instanta federala din cauza filmului „The Queen’s Gambit”.
Ea a contestat o replica din serial in care un personaj a afirmat – in mod fals – ca Gaprindashvili „nu a infruntat niciodata barbati”. Gaprindashvili a sustinut ca replica a fost „grosolan de sexista si denigratoare”, mentionând ca, de fapt, ea a infruntat 59 de concurenti de sex masculin pâna in 1968, anul in care a fost plasat serialul.
Variety scrie ca Netflix a incercat sa obtina respingerea procesului, argumentând ca serialul este o opera de fictiune si ca Primul Amendament le ofera creatorilor de seriale o larga licenta artistica. Insa, intr-o hotarâre de joi, o judecatoarea districtuala nu a fost de acord, considerând ca Gaprindashvili a prezentat un argument plauzibil ca a fost defaimata. De asemenea, judecatoarea a sustinut ca operele de fictiune nu sunt imune la procese de defaimare daca denigreaza persoane reale.
„The Queen’s Gambit” se bazeaza pe un roman din 1983 al lui Walter Tevis si urmareste un personaj american fictiv, Beth Harmon, care devine o campioana internationala de sah in anii 1960. In ultimul episod, care are loc la Moscova, Harmon invinge un concurent masculin. Un crainic de sah explica faptul ca adversarul ei a subestimat-o: „Elizabeth Harmon nu este deloc o jucatoare importanta dupa standardele lor. Singurul lucru neobisnuit la ea, de fapt, este sexul ei. Si nici macar asta nu este ceva unic in Rusia. Exista Nona Gaprindashvili, dar ea este campioana mondiala si nu a infruntat niciodata barbati”.
Netflix a sustinut ca s-a bazat pe doi experti in sah pentru a incerca sa obtina detalii corecte si ca niciunul dintre creatorii serialului nu a vrut sa o jigneasca pe Gaprindashvili.
Netflix s-a bazat foarte mult pe o hotarâre a unei curti de apel intr-un caz similar in care a fost implicata actrita Olivia de Havilland. In acel caz, de Havilland daduse in judecata FX Networks, contestând portretizarea ei in serialul „Feud” al lui Ryan Murphy. Curtea de apel a respins procesul, constatând ca creatorii au o libertate artistica semnificativa in ceea ce priveste reprezentarea persoanelor reale. Aceasta hotarâre a fost salutata pe scara larga in comunitatea de divertisment.
Cazul de Havilland a implicat dialoguri fictive rostite de actori care portretizeaza persoane reale. Curtea de apel a hotarât ca acele scene ar fi fost interpretate ca fiind dramatizari, si nu ca transcrieri textuale preluate din viata reala. Phillips a hotarât ca, spre deosebire de cazul respectiv, telespectatorii ar putea foarte bine sa paraseasca emisiunea cu impresia falsa ca Gaprindashvili nu s-a confruntat niciodata cu barbati.
De asemenea, Netflix a remarcat ca „The Queen’s Gambit” continea o clauza standard de renuntare la raspundere, in care se preciza ca „personajele si evenimentele descrise in acest program sunt fictive. Nu se intentioneaza nicio reprezentare a unor persoane sau evenimente reale”. Dar judecatorul a decis ca acest lucru nu a fost suficient pentru a risipi ideea ca emisiunea sustinea o afirmatie factuala.
Procesul continua in lunile urmatoare.