100 de fotografii cu Picasso de David Douglas Duncan au fost donate pentru Photo Elysée. Fotograful era specializat in imagini din zone de razboi
100 de fotografii care surprind lumea lui Pablo Picasso intre 1956 si 1973 au fost donate pentru Photo Elysée, un muzeu dedicat fotografiei din Lausanne, Elvetia. Barbatul din spatele obiectivului este David Douglas Duncan, un fotograf de razboi american care s-a imprietenit cu Picasso in urma unei intalniri la casa artistului numita La California, din Cannes.
Duncan si-a incercat norocul sunand practic la una artistului, unde a fost intampinat de sotia acestuia, Jacqueline Roque. La acel moment, Picasso facea baie, dar a acceptat sa-l primeasca pe fotograf. Dupa aceasta intalnire, acestia au continuat sa dezvolte o prietenie de 17 ani pana la moartea lui Picasso in 1973.
Duncan, care a murit în 2018, a folosit o camera Leica M3D personalizata pentru a-l fotografia pe Picasso, surprinzandu-l mai ales in momente de intimitate creativa. Fiecare fotografie a fost facuta cu aparatura extrem de silentioasa pentru a nu il deranja pe pictor.
Picasso a fost fotografiat de multi artisti mari de-a lungul vietii, dar prietenia sa cu Duncan – pe care l-a numit „Ismael” – este deosebit de fascinanta, deoarece fotoreporterul american era si corespondent de razboi.
Mari fotografi precum Man Ray, Brassaï, Lee Miller, Willy Ronis, Robert Doisneau, Robert Capa si Henri Cartier-Bresson au realizat numeroase portrete ale artistului, dar si Dora Maar, iubita sa, ale carei fotografii atesta geneza lucrarii „Guernica”.
Incepand cu anii 1950, Picasso a stabilit o relatie reala de lucru cu anumiti fotografi pe care el insusi ii selectase: André Villers pentru colajele sale fotografice; si Gjon Mili cu care a experimentat creatii in intuneric folosind o lanterna pentru a desena halouri de lumina in spatiu. Ultimii ani din viata lui sunt imortalizati de René Burri, Edward Quinn si, mai ales de David Douglas Duncan.
Publicatia designboom mentioneaza ca Duncan avea doar un nivel convesational de baza in limba spaniola, iar Picasso nu putea vorbi engleza, ceea ce inseamna ca cei doi comunicau prin cateva cuvinte.
Donatia recenta catre Photo Elysée include si doua portrete ale lui Pablo Picasso si David Douglas Duncan de Gjon Mili, plus o imprimare de Judy Caravaglia.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.