Trend in bucatarie: Chef Jamie Oliver angajeaza istorici gastronomi pentru a se asigura ca retetele traditionale sunt corecte. Istoricii gastronomi din Romania
Publicatia Fine Dining Lovers a anuntat ca chef Jamie Oliver angajeaza „specialisti in apropriere culturala”, pentru a evita eventualele greseli din retete, mai ales ca noua directie aleasa de acesta este legată de retetele traditionale.
Decizia a fost luata in urma unor dezbateri puternice in mediul online a doua retete pe care acesta le-a gatit, orezul jerk si orezul jollof, la distanta de cativa ani. Jamie Oliver a mentionat pentru revista The Sunday Times Culture ca reactia imediata a fost sa fie defensiv, dar apoi s-a razgandit, s-a scuzat si a gasit aceasta solutie de a angaja specialisti pentru o istorie precisa a retetelor pe care urmeaza sa le pregateasca.
Publicatia Fine Dining Lovers mentioneaza ca bucatarul nu este singurul care a primit critici pentru insusirea culturala, astfel de reactii au fost primite si de Gordon Ramsay si Andrew Zimmerman. Mai mult, luna aceasta, si Eric Ripert a primit critici pentru ca si-a impartasit reteta pho pe retelele de socializare. Criticii s-au plans ca interpretarea bucatarului asupra felului de mancare national din Vietnam a fost prea libera, unii sustinand ca a echivalat cu o apropriere culturala.
Despre acest subiect, legendarul bucatar francez Raymond Blanc a spus ca, daca ar crea o reteta dintr-o anumita tara, ar vorbi cu cineva din acea tara inainte de a face acest lucru.
„Noi profesionistii trebuie sa facem asta intr-o maniera care sa nu fie ofensatoare”, a spus el revistei The Sunday Times Culture, dar a adaugat ca insusirea culturala nu trebuie văzută intotdeauna ca fiind negativa si poate fi vazuta ca „imbogatire culturala” si a adaugat ca „multiculturalismul si culturile” au fost luate in jurul lumii de mii de ani, rezultand in calatorii, mancaruri si idei.
In Romania, exista initiative incipiente in dezvoltarea istoriei gastronomice nationale, atat din partea bucatarilor, cat si a altor persoane care nu gatesc in mod profesionist.
Cosmin Dragomir aduna, indexeaza si pune laolaltă informatii din cartile de bucate, scrierile vremii si alte documente de arhiva, avand si propriile mentiuni despre fiecare scriere.
De asemenea, Romana Rista (cunoscuta ca Fata care gateste cu flori) a inceput o colectie de retete de patrimoniu national, ”Zestre culinara- retete de colectie din satele romanesti”, din care au fost publicate primele doua volume (2018, 2019), vandute deja in peste 150.000 de exemplare, in parteneriat cu un retailer de food.
Chef Mihai Toader a initiat un proiect similar, Fragmente, unde alaturi de muzicianul Bogdan Simion, mapeaza regiunile Romaniei si aduna retete din sate, in timp ce Bogdan cauta muzica traditionala veche.
O prezenta inedita in aceasta zona antropologica este Mircea Groza de la Zalau, care promoveaza in social media retete si traditii locale, folosind un limbaj specific locului, arhaic si jucaus deopotriva.
Mona Petre curatoriaza Ierburi Uitate, o enciclopedie de plante si retete care de curand a iesit din tipare la editura Nemira, fiind o colectie de cautari botanice si experimente culinare inspirate de flora spontana, cu asocieri de gusturi si tehnici de gatit din alte vremi.