Ce puteti face in weekend-ul 4-6 februarie: premiere la Unteatru si Teatrul Odeon, premiera filmului romanesc „Miracol”, ultimul episod din „And Just Like That”, club de lectura pentru copii si expozitii
Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.
In acest weekend, unteatru are premiera spectacolului „Captain Amazing”, cu Liviu Romanescu, in regie Nicolae Constantin Tanase.
Captain Amazing arata puterea transformatoarea pe care o are paternitatea, actele zilnice de curaj si cum vulnerabilitatea poate fi privita ca o super-putere. Detalii aici.
Teatrul Odeon prezinta pe 4, 5 si 6 februarie, de la ora 19.00, la sala Majestic, premiera spectacolului „Rebarbor”, dupa un text de Alexandru Monciu-Sudinski, regia Alexandru Dabija si scenografia Andrada Chiriac.
Antoaneta Zaharia, Elvira Deatcu, Alina Berzunteanu, Marius Damian, Mihai Smarandache, Cezar Antal, Matei Arvunescu, Dan Iosif si Alpha Minie asteapta publicul la „Rebarbor”, povestea cenzurata si data la topit in 1971. Detalii aici.
Muzeul National al Literaturii Romane monteaza sambata, 5 februarie 2022, de la ora 19.00, spectacolul „DesFacerea lumii sau Spectacol in aer liber”, dupa Nina Cassian, cu insertii poetice semnate Nichita Stanescu si Marin Sorescu, la sediul din Str. Nicolae Cretulescu nr. 8.
Roxana Guttman, Dan Codreanu si Naomi Guttman transforma insertiile poetice ale lui Nichita Stanescu si Marin Sorescu care vin sa puna degetul pe rana prezentului. Intrarea este libera, cu programare la adresa [email protected]. Detalii aici.
In cinematografe, din acest weekend, se poate urmari filmul romanesc „Miracol”, un thriller psihologic romanesc al regizorului Bogdan George Apetri.
„Miracol”, cel mai nou lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”), ii are ca protagonisti pe Emanuel Parvu si Ioana Bugarin, iar premiera mondiala a filmului a avut loc la Festivalul de Film de la Veneția.
Impartit in doua capitole, „Miracol” o urmareste pe tanara calugarita novice Cristina Tofan (Ioana Bugarin) in timp ce se strecoara afara dintr-o manastire izolata, pentru a merge la spitalul din orasul vecin. Nereusind sa-si rezolve problemele si sa-l gaseasca pe barbatul pe care il cauta, pe drumul de intoarcere intâlneste o soarta neasteptata. A doua parte a filmului il are in centru pe Marius Preda (Emanuel Pârvu), inspectorul de politie plecat pe urmele ei. Marius reface calatoria Cristinei, pas cu pas – intr-o structura perfect oglindita. Investigatia detectivului aduce la lumina indicii si confesiuni care conduc nu numai inspre adevarul greu de inteles din spatele actiunilor Cristinei, ci si la un posibil miracol.
In opinia regizorului, ”filmul nu urmareste sa dea prioritate unei viziuni realiste asupra lumii, fata de una mistica. Povestea functioneaza la fel de bine daca este privita din unghiul pragmatic al privitorilor pentru care credinta nu inseamna nimic sau, dimpotriva, daca este perceputa dintr-o perspectiva religioasa, supranaturala, imateriala. Filmul nu ofera raspunsuri, ci sugereaza mai multe traiectorii posibile catre un punct final misterios, unic si irepetabil in sufletul fiecarui spectator. Filmul face acest lucru aducând in prim plan abordarea realista a unei povesti care, in opozitie, poate fi de asemenea interpretata in intregime intr-un mod spiritual”.
De anul acesta Corint Junior si Carturesti lanseaza Clubul de lectura, o conversatie online disponibila in fiecare sambata pe pagina de YouTube si Facebook.
Evenimentul dureaza 45 de minute, este moderat de Ioana Baldea Constantinescu si promoveaza lecturi recomandate celor mici. Detalii aici.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe HBO a aparut ultimul episod din „Just Like That”, sezonul 1.
In timp ce primul sezon din „And Just Like That…”, continuarea serialului „Sex and the City”, se apropie de final, fanii seriei vor putea urmari un documentar care le va prezenta universul din spatele unei astfel de productii.
HBO tocmai a lansat trailerul documentarului „And Just Like That…” care a fost deja lansat pe platforma de streaming HBO pe 3 februarie. Filmul va prezenta intregul proces de creatie din spatele seriei, de la scenariu la regizor, echipa tehnica si, bineinteles, la costumele spectaculoase purtate de Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon si Kristin Davis.
Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest a lansat programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted – Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.
Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.
La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.
Elena Bria s-a nascut in 1992 la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.
Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”.
La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”
Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.
Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.
Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.
La MARe – Muzeul de Arta Recenta s-a deschis expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021” ai carei curatori au fost Erwin Kessler si Carola Chisiu.
Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile).
Dacă nu vreti sa iesiti din casa, urban.ro va ofera un fragment de carte – Caroline Bernard, Frida Kahlo si culorile dragostei (Bonus: doua tururi online gratuite – in casa Fridei si prin cea mai importanta colectie cu lucrarile sale).
CAROLINE BERNARD este pseudonimul autoarei germane Tania Schlie, care s-a născut în 1961, la Hamburg. A făcut studii de politologie, dar și de limba și literatura germană în orașul său natal, luându-și masteratul la Paris. Pasionată de literatură și de artă, a lucrat ani buni ca redactor la edituri prestigioase, pentru a se dedica, mai apoi, scrisului. Până în prezent, a publicat unsprezece romane și tot atâtea lucrări de non-ficțiune, care tratează diverse teme de istorie culturală. Printre cele mai îndrăgite cărți ale sale se numără: Rendezvous im Café de Flore (2016), Die Muse von Wien (2018), Frida Kahlo und die Farben des Lebens (2019; Frida Kahlo și culorile dragostei, Nemira, 2022), Fräulein Paula und die Schönheit der Frauen (2020), Die Frau von Montparnasse (2021).
Cartea Frida Kahlo și culorile dragostei de Caroline Bernard a aparut la editura Nemira, in traducerea Irina Cristescu si poate fi gasita aici.