Skip to content

Designul medaliilor de la Olimpiada de iarna de la Beijing este similar cu cel al medaliilor de la jocurile de vara din 2008. Acestea sunt inscriptionate cu mesajul “Together as one” in chineza

Designul medaliilor de la Olimpiada de iarna de la Beijing cuprinde mesajul “Together as one”, in limba chineza fiind “tong xin”, avand in componenta si cinci inele. Designul lor este puternic influentat de pandantivele din cercuri concentrice de jad chinezesti antice, iar cele cinci inele reprezinta spiritul olimpic care reuneste oamenii.

De asemenea, desenul cuprinde si modele de gheata, zapada si nori, iar pe spate, este emblema jocurilor olimpice de iarna beijing 2022, dar si  numele chinezesc complet al jocurilor olimpice de iarnă beijing 2022.

Modelul este similar cu cel al medaliilor gandite pentru jocurile de vara din 2008, iar una dintre explicatiile comitetului olimpic este legata de faptul ca Beijing este primul oras olimpic dublu, care a gazduit atat jocuri de vara, cat si jocuri de iarna.

Din cauza pandemiei de coronavirus, la Beijing sunt prezenti foarte putini spectatori, iar acestia au acces doar pe baza de invitatii. Protocolul pentru participare la JO inseamna ca nu au voie sa scandeze, pentru a nu imprastia saliva, iar in tribune le va fi permis doar sa aplaude pe durata probelor.

Trei sate olimpice au fost construite pentru a gazdui sportivii, antrenorii si membrii delegatiilor,  Satul Olimpic Beijing 2022, Satul Olimpic Yanqing si Satul Olimpic Zhangjiakou. Oficialii au anuntat ca dupa ce se vor incheia intrecerile sportive, satele olimpice vor fi transformare in locuinte pentru persoane fizice sau in parcuri industriale.

Romania participa la Jocurile Olimpice de Iarna de la Beijing cu o delegatie formata din 21 de sportivi, iar doi dintre acestia au purtat drapelul tricolor la ceremonia de deschidere, Raluca Stramaturaru (sanie) si Paul Pepene (schi fond).

Sportivii romani vor participa la probele de biatlon, bob, sanie, patinaj viteza, schi fond, schi sarituri si schi alpin.

Anul trecut, urban.ro a stat de vorba cu kinetoterapeutul Dragos Luscan, care este si preparator fizic pe care l-ati vazut alaturi de echipa nationala de Handbal Fete la Campionatul Mondial din 2015, in echipa lui Horia Tecau si a lui Florin Mergea in finala pentru aur la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, alaturi de Simona Halep la Masters-ul din 2016.

Pentru pasionatii de istorie si nu numai, Orasul Olympia, centrul antic al Jocurilor Olimpice, a fost reconstruit digital si poate fi vizitat printr-un tur virtual gratuit.

Ministerul Culturii din Grecia si compania americana Microsoft au dezvoltat o aplicatie care le va permite utilizatorilor sa navigheze prin Olimpia, vechiul oras din Grecia Antica. Intr-un comunicat de presa al ministerului se mentioneaza ca orasul a fost reconstruit in mediul digital iar monumentele sunt ”la fel ca forma lor originala” de acum 2500 de ani. 

Prin acest proiect, reprezentantii greci si-au propus sa conserve patrimoniul cultural cu ajutorul tehnologiei existente si in acelasi timp sa ofere publicui larg posibilitatea de a experimenta frumusetea atemporala a templelor si edificiilor antice.   

Olympia, centrul jocurilor olimpice din Grecia Antica, este in prezent unul dintre cele mai importante situri arheologice din lume. Potrivit arheologilor, in Olympia au fost unele dintre cele mai glorioase edificii ale lumii antice si tot aici se gasea uriasa statuie a lui Zeus care se presupune ca avea peste 12,4 metri inaltime, fiind distrusa in secolul al V-lea d. Hr. 

Citește în continuare