A inceput Berlinale 2022. Regizorul Radu Jude si actritele Anamaria Vartolomei, Fatma Mohamed si Ioana Iacob sunt in competitie anul acesta
La Berlin a inceput deja cea de-a 72-a editie a Festivalului de film de la Berlin, Berlinale, intr-o formula pandemica restransa. Anul trecut, Ursul de Aur a fost castigat de „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, care a prezent si in acest an cu un documentar-eseu, „Amintiri de pe Frontul de Est”.
Conform oficialilor Berlinale, eseul documentar „Amintiri de pe Frontul de Est” de Radu Jude si Adrian Cioflanca a intrat in competitia Berlinale Shorts si va avea premiera mondiala pe 15 februarie 2022.
Filmul a intrat in competitie alaturi de alte 20 de scurtmetraje. Pentru aceasta sectiune, juriul este format din artista italiana Rosa Barba, expertul german in scurtmetraje Reinhard W. Wolf si cineastul indian Payal Kapadia. Detalii despre film aici.
De asemenea, Radu Jude prezinta la Berlin si un nou proiect in cadrul pietei de coproductie,„Heia, Heia, Safari!”. Filmul este co-produs de jip Film & Verleih (Germany) si microFILM (Romania) in sectiunea „Berlinale Directors” din cadrul Berlinale Co-Production Market. Detalii despre film aici.
Totodata, la Berlin va fi prezentata si coproductia germano-romana „Wir könnten genauso gut tot sein”/„Am putea la fel de bine sa fim morti” de Natalia Sinelnikova, cu Ioana Iacob in rolul principal.
Filmul deschide pe 11 februarie sectiunea Perspektive Deutsches Kino, cea consacrata filmelor germane. Ioana Iacob este actrita la Teatrul German de Stat din Timisoara, iar acesta este lungmetrajul de debut al Nataliei Sinelnikova.
Filmul este o distopie care urmareste cum locatarii unei cladiri private sunt cuprinsi de nelinisti la disparitia misterioasa a unui caine, razbunandu-se pe agentul de paza, rolul interpretat de Ioana Iacob. Detalii despre film aici.
Fatma Mohamed, actrita a teatrului Andrei Muresanu, joaca alaturi de Asa Butterfield (Sex Education) si Gwendoline Christie (Game of Thrones) in filmul Flux Gourmet care va avea premiera in cateva zile la festivalul de film de la Berlin in sectiunea Encounters.
Filmul, care este cel de-al cincilea lungmetraj al lui Peter Strickland, are loc intr-o rezidenta artistica condusa de un estet din clasa superioara, care a invitat un colectiv culinar sa isi desfasoare timp de o luna practica de „catering sonor”. Angajat pentru a relata despre procesul lor de creatie, un scriitor grec incepe sa sufere de indigestie, la care medicul sarcastic al institutiei ii raspunde sfatuindu-l sa „lase mâncarea sa fie medicamentul sau”. In timp ce tulburarile intestinale il obliga sa-si recunoasca propria stare de rau, colectivul este subminat de certuri interne, precum si de atacuri externe din partea unui grup de candidati respinsi.
Povestea este o metafora care abordeaza in cheie comica abordarile artei contemporane si intolerantele alimentare. Detalii despre film aici.
Actrita franco-romana Anamaria Vartolomei este prezenta in aceasta editie a festivalului la sectiunea Shooting Stars, platforma de promovare a tinerilor actori organizata de European Film Promotion.
Anamaria Vartolomei a debutat la 11 ani alaturi de Isabelle Huppert in „My Little Princess”, iar anul trecut, actrita a a avut rolul principal in „L Événement”, de Audrey Diwan, film distins cu Leul de Aur si Premiul FIPRESCI la Venetia. Pentru rolul interpretat, actrita a fost nominalizata in acest an la premiile César pentru Cea mai buna speranta feminina si Lumière pentru Cea mai buna actrita.
La Berlin va fi prezentat si documentarul columbiano-chiliano-romanesc „Alis” de Clare Weiskopf si Nicolas van Hemelryck, film a carui postproductie a avut loc on studiourile Avanpost din Bucuresti.
Filmul se regaseste in sectiunea pentru copii si tineret Generation 14plus. Filmat in Bogota, documentarul urmareste zece adolescente din medii defavorizate care sunt invitate sa isi imagineze o colega inexistenta, pe Alis, demers creativ care duce la descrierea mediului in care traiesc, dar si posibilitata de a evada prin imaginatie.
La editia de anul acesta, 18 filme vor concura pentru Ursii de Aur si de Argint, fiind reprezentate productii din 15 tari. Dintre acestea, 17 filme sunt premiere mondiale, iar sapte filme au fost regizate de femei, noteaza News.ro.
Editia de anul acesta a fost deschisa cu proiectia filmului „Peter Von Kant”, regizat de François Ozon, cu Denis Ménochet, Isabelle Adjani si Hanna Schygulla, care este inclus si in competitia internationala a festivalului.
De asemenea, actrita franceza Isabelle Huppert, va fi recompensata la Festivalul de Film de la Berlin cu Ursul de Aur onorific pentru intreaga activitate.