Primul centru permanent dedicat experientelor imersive din New York se va deschide printr-o expozitie Gustav Klimt. Se asteapta ca viitorul spatiu sa atraga peste 1,4 milioane de vizitatori anual, asemenea experientei Van Gogh din Paris.
Culturespaces, compania pariziana din spatele celebrului Atelier des Lumières, va deschide un spatiu permanent dedicat strict experientelor imersive. Marea inaugurare se va face prin expozitia ”Gustav Klimt: Gold in Motion”, o instalatie de arta care va prezenta publicului in premiera imagini inedite inspirate din lucrarile artistului vienez.
Experienta ”Gustav Klimt: Gold Motion” va cuprinde imagini animate de 9 metri inaltime ale celor mai populare opere ale artistului, printre care „Sarutul” sau „Portretul Adelei Bloch-Bauer I”.
Experienta promite o incursiune tematica prin arta revolutionara a artistului vienez. Fiecare imagine din expozitie va fi insotita de o coloana sonora dedicata si de panouri cu informatii despre lucrarile originale, cat si despre muzeele in care sunt expuse.
Pe langa expozitia inspirata de Klimt, compania va expune si un show digital dedicat lui Friedensreich Hundertwasser, un artist si arhitect austriac care a inclus in lucrarile sale elemente suprarealiste.
Spatiul va oferi spectatorilor experiente care vor schimbate la fiecare 10-12 luni si reprezinta prima initiativa de acest gen a Atelier des Lumières in America de Nord.
Noul spatiu se va deschide in vara acestui an si va fi curatoriat de catre Gianfranco Iannuzzi, directorul artistic al Culturespaces, si de catre specialistii companiei IMG, detinatorii targurilor de arta Frieze.
„Compania noastra a creat experiente imersive in spatii istorice precum Musée Jacquemart-André din Paris si Hôtel de Caumont din Aix-en-Provence. Astfel, am inteles ca exista un public doritor care doreste experiente captivante”, mentioneaza Bruno Monnier, fondatorul Culturespaces.
Atelier des Lumières a devenit una dintre principalele atractii culturale din ultimii ani datorita spectacolelor imersive de amploare precum ”Van Gogh: Starry Night”, care a fost imortalizat inclusiv in Emily in Paris, serialul de succes de pe Netflix.
Noul centru cultural se va numi „Hall des Lumières” si va reintroduce in circuitul newyorkez una dintre cladirile istorice din Manhattan.
Cladirea de 3.000 de metri patrati era cunoscuta anterior cu numele de”Emigrant Industrial Savings Bank” si a fost pentru o perioada cea mai mare banca de pe continentul nord-american.
A fost construita la inceputul secolului al XX-lea in Centrul Civic din Manhattan, fiind proeminenta in peisajul urban datorita stilului arhitectural „beaux arts”. Proiectul cuprinde transformarea parterului intr-un spatiu cultural care sa gazduiasca permanent expozitii si spectacole imersive.
Compania se asteapta ca viitorul spatiu sa atraga peste 1,4 milioane de vizitatori anual, asemenea experientei Van Gogh din Paris.
„Am creat un parteneriat cu Culturespaces deoarece nu exista o companie asemanatoare si nici o alta destinatie in S.U.A. care sa fie comparabila cu ceea ce va fi Hall des Lumières. In timp ce analizam piata de arta imersiva, am descoperit multe companii care incercau sa reproduca experientele organizate la Atelier des Lumières. Insa Culturespaces este singura companie care s-a angajat sa creeze experiente imersive adevarate, in care oameni de toate varstele pot reveni constant pentru a privi si interactiona cu imagini digitale animate, care schimba perceptiile despre arta”, spune Stephen Flint Wood, coordonatorul evenimentelor artistice de la IMG.
O parte dintre lucrarile lui Gustav Klimt sunt disponibile si in Romania, la Castelul Peles. Lucrarile sunt facute din vremea studentiei, cand a primit o rezidenta din partea Reginei Maria.
In anul 1879 cand lucrarile de constructie ale Castelului Peles erau reluate cu mare avant, la Viena, Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch fondau atelierul de pictura Künstlerkompagnie. In 1883, anul inaugurarii castelului Peles, cei trei artisti au primit prima mare comanda, concretizata in realizarea a 26 lucrari destinate decorarii resedintei de vara de la Sinaia a Regelui Carol I al Romaniei. Pana in prezent, castelul Peles este singurul muzeu din Romania care pastreaza in patrimoniul sau pictorul creatorilor austrieci.
Lui Klimt ii sunt atribuite lucrarile „Primavara” care este amplasata in stanga lojei regale din Sala de teatru a castelului dar si pandantul “Vara” din aceeasi sala. Klimt a semnat si „Portretul lui Johann Georg, Principe de Hohenzollern” flancat de „Eitel Friedrich VII” si „Philip Friedrich Christoph”, aflati in Casa scarii de onoare.
Regele Carol I si-a creat, conform unei politici culturale specifice secolului al XIX-lea si conform propriului sau gust, o pinacoteca privata. Ea cuprindea atat galeria de tablouri vechi cat si galeria de copii. Copiile dupa opere de artisti celebri erau un lucru tipic secolului al XIX-lea, reprezentand expresia unui anume gust pentru pictura veche.
La comanda regelui s-au realizat in intervalul 1880-1910, aproximativ 100 de copii identificate de curatorii muzeului, dupa lucrari celebre, repere ale istoriei artei si picturii din scolile venetiana, flamanda, germana si franceza: Boticelli, Raffaello, Correggio, Titian, Velázquez, Murillo, Rubens, Anton van Dyck, Rembrandt, Hans Holbein, Albrecht Dürer, Rogier van der Weyden, Tintoretto, Fra Filippo Lippi si Ribera.
Lui Gustav Klimt ii este atribuita copia din 1885 „Portretului Isabellei d’Este” dupa Titian. Create in acelasi an, Ernst Klimt figureaza in galeria de copii cu doua tablouri: „Tanar comandant de osti” dupa Anton van Dyck si „Ecaterina Cornaro„ dupa Titian.